RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Mechelen: Wat we zelf doen, doen we beter

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vorig jaar al waren er sterke geruchten dat er vanuit de stad Mechelen, of in de stad zelf, tussen zou zijn gekomen in de uiteindelijke erkenningen van omroepen. Onze redactie kreeg nu inzage in een aantal documenten hierover, en die zijn zeer merkwaardig. 

Even samenvatten 

In december 2016 werd het nieuwe radiodecreet goedgekeurd. Het klonk allemaal mooi: er zou een technische opwaardering van de lokale radio komen. Het parlement werd echter niet betrokken bij het opstellen van het frequentieplan en toen het boven kwam bleken er voor de steden nog nauwelijks lokale frequenties met hoog vermogen over te blijven. 

Het aantal frequenties met laagvermogen werd eveneens behoorlijk teruggeschroefd voor lokale, onafhankelijke radio. In Mechelen bleven slechts twee frequenties over en dat zal wel niet zo’n prettig nieuws zijn geweest voor Radio Randstad.

De eerste tussenkomst 

Vele aanvragers vroegen voor de samenstelling van hun dossier een aanbeveling van officiële instanties. Zo zette ook de Mechelse burgemeester Bart Somers zijn schouders achter ‘zijn’ lokale radio’s. Een eerste brief dateert van januari vorig jaar, en was rechtstreeks gericht aan minister Gatz. Zoals in die periode ook was voorzien, richtte hij een verzoek aan de minister tot herziening van het frequentieplan. Een burgemeester mag de lokale radio´s in de stad verdedigen en vragen om voldoende (meer) frequentieruimte te voorzien. 

Deze brief lees je hier: Mechelse Connectie 1 – PDF

De tweede tussenkomst

Er bleven toch maar twee frequenties in Mechelen, en op 7 april 2017 schreef Bart Somers, in zijn hoedanigheid als burgemeester van Mechelen, opnieuw naar minister Gatz. Op dat ogenblik was er al wel een definitief frequentieplan doch de Vlaamse regering moest dit nog goedkeuren. Dat gebeurde op 21 april 2017, twee weken na het schrijven van Bart Somers.  

De Mechelse burgemeester beperkte zich niet tot enkel een aanbevelingsbrief, hij gaf ook aan hoe minister Gatz de overblijvende frequenties in Mechelen kon verdelen. Bart Somers vroeg expliciet om de erkenning van Netwerk 2 aan BG Consulting te geven. Op dat ogenblik nog de ‘eigenaar’ van de 99.0 FM MHz voor Radio Randstad in Mechelen. 

In de brief van Somers staat tevens “dat als Stadsradio Vlaanderen een vergunning krijgt voor het Netwerkpakket 2 ook de andere actieve radio’s, zoals Radio Reflex en Radio Opsinjoor, kunnen blijven bestaan”.

Deze brieven lees je hier:  Mechelse Connectie 2 – PDF

‘Mechelen opgelost’

Het is opmerkelijk dat de burgemeester, en fractieleider van Open VLD in het parlement, met de brief een aantal basisprincipes van de democratie én van de aanvraagprocedure wou passeren. Het schrijven dateert immers van 7 april 2017, alle aanvragen konden pas worden ingediend tussen 16 mei 2017 en 14 juni 2017. 

Daarna was er nog een periode van dertig dagen om ontvankelijk te verklaren (of niet) en, los van een extra maand, nog een periode van 120 dagen om te erkennen (of niet). Op 4 april kon nog niemand, volledig zeker zijn dat er voor kavels 33 en 58 geen andere aanvragers zouden zijn dan de ‘Mechelse’ radio’s zelf. 

Beïnvloeding? 

Toch zou Somers de beslissing over het netwerkpakket en de twee kavels blijkbaar al begin april van vorig jaar hebben willen beïnvloeden. Er kan hier ook moeilijk nog van een aanbeveling worden gesproken, zo’n brief zou zich beperken tot één aanvrager, en gericht zijn aan de verantwoordelijk van dat project, niet aan de minister.  Tenslotte was voor de aanvragen van netwerkradio’s een lokale aanbeveling zelfs niet eens nodig. Er was immers geen enkele meting van lokale binding voorzien voor een netwerk dat later toch (half) landelijk zou gaan uitzenden. 

Het werd ook zo 

Uiteindelijk werden de kavels 33 en 58 een onderonsje tussen Stadsradio Randstad, Radio Reflex en Radio Opsinjoor. BG Consulting had ondertussen Netwerk 4, en niet Netwerk 2, verworven met Stadsradio Vlaanderen.  Toch blijft het de vraag of de drie erkenningen in Mechelen wel effectief als beauty-contest werden behandeld, zoals alle andere aanvragen. 

Stadsradio Vlaanderen werd erkend voor Netwerk 4 met een totaal van 81,03%, Radio Maria haalde 78,15% en Club FM 68,59%. Hier was vooraf echter ook al een schriftelijke ‘instructie’ van burgemeester Bart Somers. Werd de erkenning van Netwerk 4 genomen onder invloed van Bart Somers, en werd Club FM dan opgeofferd om een ‘Mechels’ probleem op te lossen? 

Brief aan VRM 

Op 30 oktober 2017 schreef de vzw Radio Tele Randstad aan de VRM, dat twee bestuurders zich terugtrokken. Het schrijven meldde ‘meteen’ terugtrekken en niet in de daartoe voorziene twee maanden. Op dat ogenblik (30 oktober 2017) was er echter al anderhalve maand van die twee maanden om. De opmerking ‘meteen’ zou er dan eerder kunnen op wijzen dat er misschien nog verder onderhandeld zou zijn over de situatie in Mechelen, en/of elders. 

Bovendien vermeldde die brief dat er een netwerkvergunning was verleend op 12 september. De beslissing van de Vlaamse regering daarover dateert van 15 september. Dat zou een schrijffout kunnen zijn, het zou eveneens kunnen dat men de beslissing al drie dagen eerder kende. Tenslotte vermeldde de brief van 30 oktober 2017 aan VRM dat de twee beheerders zich terugtrokken omdat minister Gatz “het radiolandschap wilde hervormen en een meer diverser en pluralistiser radiolandschap wou voeren”

De brief lees je hier: Mechelse Connectie 3 – PDF 


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
peter
peter
23 maart 2018 - 20:44 20:44

@erwin: zo is dat radio met een vooral technisch geluids-en spraakgebrek in de breedste zin verwoord,ik snap niet dat men oude stations zoals moetoen,antigoon etc. gewoon niet kan laten rusten en gewoon de naam gebruikt om er geld mee te verdienen,dit is gewoon een schande toch,de echte moetoen radio uit de gloriejaren klonk beduidend beter dan deze kopie trouwens waar niemand naar zal luisteren tenzij degenen die er draaien misschien alleen!dit is zeker geen meerwaarde voor de regio wel integendeel zelfs!

ruudjefreak
ruudjefreak
30 mei 2018 - 23:50 23:50
Antwoord aan  peter

neen inderdaad,radio zonder toekomst nu als je het vergelijkt met de echte moetoen jaren geleden is het nu huilen met de pet op,straalt totaal geen beleving uit,ik moet de volumeknop ook effectief hoger draaien ten opzichte van andere zenders wil ik iets horen op 107.4fm dus hopeloos slecht bezig die mannen,waarschijnlijk luisteren ze zelf al niet meer,je zou voor minder!ik hoop in kampenhout op de andere kandidaat indiener die misschien een beter alternatief brengt op 107fm-105.2fm!

Dennis
Dennis
23 maart 2018 - 00:49 00:49

@Erwin: ik hoor toch Stadsradio in Leuven op 105.6MHz. Volgens mij staat Stadsradio van de vier netwerken zelfs al het verst met de uitrol van hun zenderpark: S-Radio is nog niet gestart, TOPradio wacht nog op de VRM en VBRO is kennelijk enkel geïnteresseerd in hun oude regio.

Erwin
Erwin
22 maart 2018 - 15:24 15:24

Slijmbal binnen de radiowereld. Hij schijnt nog frequenties te hebben aangevraagd in de 2 de ronde. Beter bekend als de restjes. Met enkel één bedoeling. Zijn eigen frequenties zoveel mogelijk te vrijwaren voor andere kandidaten. Van stadsradio Vlaanderen is nog niks te merken. Leuven, Brussel. 0,0. Net zoals VBRO die een 40 watt zendertje nog niet eens in de lucht hebben. Bollé & co zijn één groot luchtkasteel. Qua muzikale inhoud ook geen enkele meerwaarde. En waar blijft Vilvoorde 105.7? Kampenhout is wel in de lucht, met oude moetoen jingles van een zwevend, versleten bandje. Ook info regio-info gehoord. Leek wel opgenomen in een badkamer.

geronimo
geronimo
22 maart 2018 - 13:12 13:12

Wat Bollé doet is niet zo uitzonderlijk, alleen is hij er de ware meester in, namelijk het “versieren” van politiekers. Met de verkiezingen die er gaan aankomen kunnen velen van deze elementen altijd wel iemand gebruiken die hun “verwezenljkingen” in de verf zet.
Waarom denk je dat de brave man elke gelegenheid aangrijpt om een politieker voor zijn telefoon of camera te krijgen ? Daarbij speelt de kleur of overtuiging geen rol voor GB, zolang ze voor hem een voordeel kunnen opleveren mogen ze allemaal de revue passeren.
Wat ze gaan doen als het lucht kasteel van stadsradio in elkaar dondert, dat valt nog af te wachten. Van zodra de verwezenlijking van zijn dossier onder de loep gaat gehouden worden kan het nog leuk worden. Heeft er al iemand gemerkt hoe het uitzendvermogen van stadsradio naar omlaag gaat tijdens de nacht ? Of zou het andersom bedoeld zijn ? ‘S nachts en in het weekend meer vermogen ? Het dossier van Stadsradio is een aanrader voor op uw nachtkastje, in de categorie Fictie…

sif
sif
22 maart 2018 - 09:07 09:07

Hoe kon de minister netwerk 2 ooit aan Bollé geven als hij er geen aanvraag voor indiende? Familyradio, VBRO en Ment waren de 3 kandidaten…

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx