Zes jaar lang gebruikten enkele nationale commerciële omroepen een frequentie zonder rechtsgrond. Wat inhoudt dat de VRM een rechtsgeldige vernietiging van deze frequenties door de Raad van State naast zich neergelegd heeft. Vorige week legde de Vlaamse Radiovereniging daarom een klacht neer. Maar dat moét bij diezelfde VRM gebeuren.
De oplossing bestond erin om snel een herstelbesluit te publiceren. Dat gebeurde eergisteren, vrijdag 19 januari. (Zie integrale tekst onderaan dit artikel. De officiële tekst wordt pas morgen maandag 22 januari op de website van de Vlaamse Overheid, geplaatst). Maar waar baseert men zich op? De intussen gerenommeerde samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenschappen is immers nog niet van kracht. Maar een noodverband is het wel. Het Kabinet van Media komt er mee weg. Bovendien is dit keer niet minister Sven Gatz verantwoordelijk. Het probleem sleept immers al jaren aan.
Inmiddels duikt alweer een andere moeilijkheid op. Naar het zich laat aanzien zal het erkenningsbesluit van Bruzz tijdig aangevochten worden bij de Raad van State. Even recapituleren. Bruzz krijgt een subsidie van enkele miljoenen toegestopt door de overheid. Tegelijk krijgt Bruzz, zonder ‘beauty contest’ de beste radiofrequentie voor Brussel in handen. Dit terwijl er zeer duidelijke regels bestaan inzake overheidsopdrachten. Zoals het verplichte openbaar aanbesteden. Dat geldt zowel voor de subsidies als voor de frequentie.
U hoort de minister nog zeggen dat hij TOPradio geen subsidie mag geven. Dat klopt. De Raad van State maakte er zich in 2013 al ernstig zorgen over. Enkel als men van Bruzz een openbare omroep maakt is er geen probleem. Maar dat gebeurde niet. De steun werd mogelijk zelfs niet gemeld. Mocht dit alsnog gebeuren, dan is de kans niet onbestaande dat die moet worden terugbetaald. In bijlage enkele stukken om dit te staven.
Hoe lang kan de overheid cavalier seul blijven spelen? Het herstelbesluit van vorige vrijdag lijkt in dit geval onmogelijk te handhaven. 2018 gaat een spannend jaar worden. Het nieuws over dit onwettig gebruik van frequenties haalt (zelden tot nooit) de traditionele media. Geraken de berichten niet door de nieuwsfilter van het persagentschap Belga? Reguliere berichten over Bruzz halen de kranten wel. Roep dit vragen op?
Zie de stukken in de bijlagen. Mocht je het moeilijk hebben met ‘macht’ dan kijk er inderdaad alweer beduusd tegen aan…
- 0 – Subsidies FM Brussel
1 – Subsidies FM Brussel – 2014
2 – Werkingssubsidie Brusselse Media – 2016
3 – Subsidiëring Brussels Mediaplatform – 2013
4 – Toekenning werkingssubsidie Brusselse Media 2016
5 – Werkingssubsidie Brussels Media 2017
