RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Graven in het RadioVisie-archief (9)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie opent iedere zondag een deeltje van zijn digitale archieven uit de periode 1998-2014. Ook deze week visten we 10 artikels op die het verdienen om terug aan de openbaarheid te worden geschonken.

De helden achter de micro, maar nu eens voor de micro

Vorige week diepten we al vier interviews op met radio-iconen van de VRT. Dat was nog maar de helft van de reeks zoals we die in 2005 brachten bij RadioVisie, ter gelegenheid van ‘75 jaar publieke radio-omroep’ in België. En dus brengen we u deze week de overige vier interviews. Op het eerste gezicht lijkt Peter Koelewijn de vreemde eend in de bijt, maar vergis u niet: Koelewijn heeft wel degelijk radio gemaakt voor de toenmalige BRT.

Die keer dat de lokale radio’s het écht op hun heupen kregen van Donna

Op 1 april 2002 vierde Radio Donna haar tienjarig bestaan. Het verjaardagsfeest verliep blijkbaar op een zodanig ’triomfantelijk toontje’ dat het bij de lokale radio’s nogal wat kwaad bloed zette. “Als de officiële radio’s niet zo gulzig bandbreedte innamen, zouden ze niet zo snel kunnen groeien”, stelden de commerciële radio’s. Er broedde plots zelfs een plan om, bij wijze van protest, Donna met stoorzenders te lijf te gaan. Terrorisme in de ether, zowaar! De plannen haalden vanzelfsprekend al snel de nationale pers en ook het BIPT raakte gealarmeerd. Het bleef overigens niet bij voornemens. Op 10 april 2002 en in de dagen erna werden op meerdere plaatsen effectief storingsacties vastgesteld, met fluittonen en sterke zenders. Vier dagen later werd één stoorder op heterdaad betrapt door het BIPT, waarbij de zender in beslag werd genomen en de actie een snelle dood stierf.

Sinterklaas kwam (alweer) niet voor de lokale radio’s

Eind 2011, in die ene maand waar Sinterklaas én de kerstman altijd gul zijn met cadeaus, hadden de Vlaamse regionale televisiestations (alweer) een flink financieel cadeau gekregen van toenmalig Vlaams mediaminister Ingrid Lieten. Ook de lokale radio’s vonden dat Lieten eens wat (financiële) aandacht voor hen zou mogen hebben. Maar een concrete toezegging kwam er, zoals u wel kunt vermoeden, nooit.

Groetjes én een flinke lading digitale frequenties uit Genève

Tot slot voor deze week nog een flinke technische boterham. Op 15 juni 2006 besliste de Radiocommunicatie Conferentie 2006 (RRC-06) in Genève dat de Vlaamse digitale ether ruimte kreeg voor tientallen (nieuwe) digitale radio- en televisiezenders. Als we vandaag volop spreken over (onder meer) DAB+, dan vinden de betrokken frequenties hier hun oorsprong. RadioVisie bracht toen een boeiende, maar niet altijd eenvoudige driedelige special over die conferentie. Wellicht werd die reeks destijds ook niet echt naar waarde geschat. Het is daarom meer dan interessant om ze opnieuw boven water te halen, al is het maar omdat je over dit belangrijke dossier vrijwel nergens op het internet nog accurate Nederlandstalige info vindt. De analyse van Kristof Bonne moet je echter wel lezen door de bril van 2006. Er is 15 jaar later immers al veel veranderd.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx