RadioVisie

  • .
    .

Nostalgische column Hans Knot – 112 (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hilversum, Bangla Desh en ‘Hollands Glorie’

Deze week blijf ik nog even hangen in het jaar 1971. Een jaar waarin Felix Meurders behoorlijk veel aandacht kreeg in de krantenkolommen van de maand april. En dat had vooral te maken met het feit dat hij de stoel van Joost de Draaier, die naar Radio Noordzee Internationaal was vertrokken, had ingenomen bij Hilversum 3.

Felix mocht ook de wekelijkse ‘Daverende Dertig’ voor zijn rekening nemen. Hij vertelde destijds dat hij er wel een paar nachtjes over had moeten slapen alvorens een besluit te nemen. Ondanks dat de toen 24-jarige Limburger de hitlijst al een paar keer had gepresenteerd tijdens de vakanties van Joost, was het best een moeilijke beslissing geweest. 

Meurders: “In feite zijn het praktisch iedere week dezelfde dertig platen die je dient aan te kondigen en dan dien je ook nog eens op te passen dat je grapjes niet onleuk over gaan komen. Natuurlijk verschijnt er wel eens een nieuw plaatje en verschuift er het nodige in de lijst per week, maar toch blijft het een iedere week ongeveer dezelfde hoeveelheid muziek.”

Bovendien vond hij de grote massa luisteraars een psychische belasting. Op 2 april 1971 werd de ‘Daverende Dertig’ voor het eerst uitgezonden. Meurders had weliswaar al de nodige ervaring met de presentatie van onder meer ‘Muziek voor Eva’ op de Nederlandstalige afdeling van Radio Luxembourg (audio hieronder) en enkele programma’s die via de BRT in Vlaanderen waren uitgezonden. Al na een paar weken miste ikzelf Joost niet op Hilversum 3 en werd Felix de nieuwe favoriete presentator.

Bangla Desh en George Harrison

In Azië ontstond in 1971 een nieuwe staat; Bangla Desh. Tot de onafhankelijkheidsverklaring was het een deel geweest Pakistan. Daarvoor behoorde het tot het grote Britse Indische Rijk. De regionale leider van de toenmalige deelstaat van Pakistan, Mujib ur Rahman, pleitte al jarenlang voor een onafhankelijk Oost Pakistan. Een regio die economisch ver achterbleef. Bovendien had men te maken met een grote overbevolking. Hij riep 27 maart uit tot een dag van algemene stakingen om de Pakistaanse regering te overtuigen van het nut van de onafhankelijkheid. 

Maar die regering dacht daar anders over. In de nacht van 25 op 26 maart werd een militaire aanval ingezet op Dacca, de hoofdstad van oost Pakistan. Dit leidde tot een korte, maar heftige, burgeroorlog waarbij vele slachtoffers vielen. Honderdduizenden inwoners vluchtten naar het buurland India. Rahman riep in een radio-uitzending op tot de vorming van een vrijstaat, maar werd gearresteerd. 

https://youtu.be/VPRwzB_1YEk

Er werd een voorlopige regering in ballingschap gevormd die vanuit India zou functioneren. Pas op 6 december 1971 zou Bangla Desh, nadat er een enorme oorlog was ontstaan tussen India en Pakistan, een feit zijn toen India het als officiële staat erkende. Een groot aantal landen volgde direct dit voorbeeld. En George Harrison zorgde dat er veel geld in het laatje kwam door met tal van artiesten ‘The Concert for Bangla Desh’ te organiseren. De bevolking van Oost-Pakistan was inmiddels ook zwaar getroffen door hongersnood als gevolg van een orkaan die over het gebied in november 1970 was getrokken. George Harrison en Ravi Shankar wisten een line up neer te zetten die 40.000 bezoekers lokte, met onder anderen Eric Clapton, Bob Dylan en Ringo Starr.

John Lennon, Van the Man en Hollands Glorie

Het voorbereiden van deze wekelijkse serie vergt tijd, maar het is tegelijk een leuke periode om archiefstukken en artikelen door te nemen. Zo botste ik op een brief gedateerd op 15 november 1971, over de nieuwe LP van John Lennon. Paul Broers uit Rotterdam reageerde op een eerder verschenen recensie: “Zo werd onder meer geschreven dat niet duidelijk was waarover ‘Jealous Guy’ ging. Luister maar eens naar het nummer ‘Mother’ dan wordt het een stuk duidelijker. Verder werd gemeld dat ‘Oh my love’ het enige positieve nummer op de nieuwe LP was. In ‘Imagine’ is John trouwens ook erg positief over zijn politieke opvattingen. Volgens mij is hij een echte P.S.P.’er”, aldus de schrijver.

Op de achtergrond, tijdens het schrijven van deze column, draait ‘The Best of Them’ met zanger Van Morrison. In mijn collectie heb ik ook nog iets uit 1971 van hem. Een LP geproduceerd door Ted Templeman en Van zelf bij Warner Bros. Tempelman had ik in de jaren zestig al hoog zitten met het werk dat hij onder meer met The Association (Windy, Along comes Mary) opnam. 

Op deze LP stond de kassarinkelaar ‘Wild Night’, die als single direct goed aansloeg in Amerika. De VS was toen al zijn nieuwe thuisland geworden, hij had er een eigen ranch gekocht. Zelf vind ik ‘Old old Woodstock’ het mooiste nummer op de LP. Maar Van was toen ook al in staat zijn muziekvolgers te laten genieten van zijn eigen soul middels ‘You’re my soul’. De titelsong kwam en komt nog erg jazzy over. Meest tegenvallende nummer, zo mag 49 jaar na verschijnen van de plaat worden gezegd, is ‘Moonshine Whiskey’. Trek hem nog maar eens uit de kast, of koop ‘Tupelo Honey’ gewoon zelf voor je collectie.

In eigen land was er ‘Hollands Glorie’. ‘Een karavaan’ van Herman Lippinkhof ging voorbij vol met smartlappen. ‘Manuela’ (Jacques Herb) natuurlijk voorop, terwijl de Kermisklanten nog een staartje meenamen met hun ‘Ode aan Manuela’. Uit de stal van Johnny Hoes vertelde de Zangeres Zonder Naam welke vier raadsels ze had opgedaan in de kazerne met ‘Het Soldaatje’. Vader Abraham wist het toen al voor ons allen ‘Jij en ik blijven bestaan’, terwijl Ellie en Rikkert Zuiderveld ons in de ‘Kauwgomballenboom’ wilden hebben. ‘Mira’ werd bezongen door Cock van der Palm. En als we niet in de karavaan wilden dan konden we altijd nog ‘In de metro’ met Johnny en Rijk.

In de volgende lange column neem ik je mee naar een van de betere Nederlandse presentatoren van weleer, Tom Collins. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx