Plaatje maar weer (3) Leve de techniek in de media!

Leestijd: 4 minuten

Fantastisch toch dat de techniek de mensheid in staat stelt zin en onzin steeds meer met elkaar te delen via de immer toenemende media-mogelijkheden. Maar is er zo langzamerhand geen overkill aan nutteloos ge-misbruik hiervan ontstaan?

Weer of geen weer 

Vroeger (ja daar gaat hij weer, hoor ik je zeggen), keek je reikhalzend, op dat ene tv-kanaal, uit naar de weerman die met behulp van een lippenstift op de landkaart links en rechts wat pijlen schetste en al naar gelang het verwachte weertype, een zonnetje of een regenbui. Anno 2018 krijg je de weersverwachting in alle soorten en maten, al dan niet gepresenteerd door **** uitziende dames en heren, om het even ongevraagd via je phone, laptop en wat er allemaal nog voorhanden is, voorgeschoteld.  Omdat de aanbieders elkaar de loef willen afsteken, zetten ze al het technisch vernuft bij met de meest ingewikkelde prachtige weer-computersimulaties (je wordt al nat voordat je buitengaat), die ons voornamelijk informeren over het weer ver weg van jouw eigen omgeving.

Ik wil gewoon weten of het ‘hier’ gaat regenen of uit welke hoek de wind waait, verder niet. Dankzij het bezit van smartphones met superieure camera’s aan boord, stuurt Jan en alleman foto’s naar het weer-uitzendend bedrijf, die onder vermelding van “hier een prachtige foto van een zonsondergang in Hoek van Holland, ingezonden door Henk Veram’ en ‘we kregen een mooi shot van de eerste millimeter sneeuw in Wolvega van Annemie Verboven”.

Calamiteiten zonder feiten

“Zojuist vernemen wij dat op de Filipijnen een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter heeft plaatsgevonden; we hebben (terwijl een landkaart van de Filipijnen in beeld komt) helaas nog geen live beelden, maar we hebben wel een landgenoot aan de telefoon die daar ter plekke is. Kunt u ons meer vertellen over wat er precies aan de hand is daar?

Amateur-landgenoot- verslaggever (ALV): “Nou, zelf heb ik niks gezien, maar heb het wel gevoeld; alles bewoog ineens en heb toen maar de tv aangezet waarop ik hoorde dat er hier een aardbeving was geweest” Studio: “Zijn er slachtoffers of u weet? ALV:“Niet dat ik weet en ik ken hier niemand, dus kan ik het niet vragen ook”. Studio:”Bent u niet bang voor een tsunami?” ALV:”Nee, daar heb ik nog niets van gehoord en ik zit op de achtste verdieping, dus dat zal wel meevallen”. Studio:”Heeft u familie of kennissen op de Filipijnen, laat het ons dan weten en bel 0800-********”

Wereldnieuws in het kort

“De Amerikaanse president Donald Trump kant zich fel tegen de uitlatingen van de Verenigde Naties…., bij ons aan tafel Amerika-deskundige (???) Maarten van Rossem. Maarten, kan Trump een vuist maken tegen deze uitspraken? Rossem; “Nou ja, dat kan hij wel proberen, maar ik geloof niet dat het enige indruk zal maken, ik bedoel, als je het hele oeuvre van Trump overschouwd dan heeft hij mijn insziens tot nu toe nooit iets hard kunnen maken en volgens CNN, waar ik dag en nacht naar kijk, want ik ben in geen dertig jaar in Amerika geweest, zijn de dagen van Trump binnenkort geteld”. Studio:”Tot zover het commentaar van onze Amerika-deskundige Maarten van Rossem, Maarten, bedankt.”

Nog meer calamiteiten zonder feiten

“Naar aanleiding van de ongeregeldheden in Schaarbeek, waar de politie in een gezamenlijke actie huiszoekingen verricht op zoek naar vermeende terroristen, schakelen we over naar onze verslaggever ter plekke Faroek; Faroek wat gebeurt er daar momenteel? Faroek:”Ik sta hier, zoal u ziet in Schaarbeek, alwaar de politie in een gezamenlijke actie huiszoekingen verricht op zoek naar vermeende terroristen. Ik kan zelf niet precies zien wat er gebeurt, want ik sta er met mijn rug naar toe. Wel kan ik zeggen dat het bijzonder onrustig is. Ik heb getracht een verantwoordelijke voor de camera te krijgen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Terug naar de studio”.

Interviews met onbeduidend volk

“We zijn op straat en vragen een willekeurige voorbijgangster, mevrouw heeft u wel eens gehoord van TGV (Train a Grande Vitesse/Hogesneldheidstrein)? Mevrouw:”Jazeker wel, daar kijk ik elke avond naar”. “Mijnheer, wat is uw reactie op de aardbeving op de Filipijnen?” Mijnheer: “Welke Filipijnen, welke aardbeving? Ik heb net kebab gehaald en dat is warm, dus ik heb haast”.

Fanmail

Fanmail schreef en verzond men vroeger (ja alweer) brieven naar favoriete radiostations en dito dj’s, al dan niet vergezeld van groetjes aan familie en bekenden én verzoekplaatje, anno 2018 worden smsjes gestuurd met veelzeggende teksten als bijvoorbeeld “hiphop 1234- wat een kutstation zijn jullie”, of “hiphop 1234 – ik ga vannavond chillen, wie gaat mee?”. Kortom, leve de techniek in de media, die alle inhoudelijkheden overbodig maakt en ons verblijdt met slechts zin- en onzin.

Plaatje maar weer…..

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee (28) Tante Terry en Paula Semer waren vriendinnen Ik ben een niet-tv-kijker. Of dit een zelfstandig naamwoord is met een eigen invulling, dat moet ik straks eens opzoeken. Maar ik hou wel van een potje voetbal. Ik kom dezer dagen ...
Nostalgische column Hans Knot (26) Herinneringen aan mei 1971 (3) Ook vandaag ga ik met je terug naar de laatste week van mei 1971. Al bladerend door een map met knipsels schiet ik in een grote lachbui want wat was die tijd toch mooi. Ikzelf was ...
Nostalgische column Hans Knot (25) Herinneringen aan de maand mei 1971 (2) Het zal voor menige vrouw een fijn gevoel zijn geweest toen in de laatste week van mei 1971, de maand waar we het vorige week al over hadden, dat ze zelf in een vroeg stadium kon z...
Nostalgische column Hans Knot – 23 (video) Met Eddy Becker duiken we in de nostalgie Eenieder heeft zijn directe herinneringen bij een naam die verbonden was aan radio en/of televisie. Zo heb ik dit met Eddy Becker. Nee, ik kom niet met de aanvullende zin ‘de man m...
Nostalgische column Hans Knot (22) Bijeenkomst Nederlands Genootschap Reclame - oktober 1... Radio is niet alleen boeiend om naar luisteren, ook de geschiedenis ervan in allerlei facetten vastleggen, is dat. Alhoewel dit laatste voor veel minder mensen geldt. Slechts een k...
JLB gaat (soms) naar zee (19) The French Connection De paasvakantie van 2018 zit erop. Althans toch die van mij. Het is Frankrijk geworden. Ik hoef er niks meer te ontdekken, wat het allemaal een stuk makkelijker maakt. Uiteindelijk...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Spotlight
Amptec
Amptec
TVV Sound

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *