RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Nederlandse Merol verbaasd over Vlaamse luisteraars

De op z’n minst ‘opmerkelijke’ discussie rond de vraag of de muziek van Michael Jackson nog kan worden gedraaid op de radio, dit naar aanleiding van de HBO tv-documentaire ‘Leaving Neverland’ waarin de King of Pop, nogmaals wordt beschuldigd van pedofilie, is nog niet gaan liggen, of er is alweer een (vooral) publieke discussie over al dan niet toelaatbare liedjes op de radio…

Met dit keer de Nederlandse zangeres en actrice Merol (foto bovenaan – credits: VRT), die voluit Merel Baldé heet, in de hoofdrol. Onlangs werd haar nummer ‘Hou je bek en bef me’, ook in Vlaanderen uitgebracht. Uiteraard kon je er donder op zeggen, dat een liedje met dat soort titel niet bij iedereen in dezelfde aarde zou vallen. 

Met flink wat promotie als gevolg. Onbedoeld of net niet? Bij één (VRT) mocht de Nederlandse zowaar ‘tekst’ en uitleg gaan geven bij Lieven Van Gils, ‘Dag Allemaal’ had er extra aandacht voor en ook de reguliere pers (al dan niet via hun online kanalen) deed mee. Een gratis promotoer als het ware en een mooie locomotief voor haar eerste concert in België op 22 november in de Borgerhoutse Roma.

Niet enkel de titel van haar nummer is… verrassend, dat is zeker het geval voor het refrein. Het wordt bij VRT radio ‘bedacht’ gedraaid, niet zomaar. MNM en Studio Brussel doen het, af en toe gevolgd door (heftige) reacties op de sociale media. Merol vindt het allemaal nogal vreemd en merkt op dat Vlamingen anders omgaan met dat soort expliciete teksten dan haar landgenoten. Bij VRT NWS zegt ze daarover:

“In Nederland had ik wel wat aandacht gekregen, maar in België springen ze op dit nummer. Ik stond plots op de voorpagina van twee kranten en dat was superleuk, dat was niet zo in Nederland. Het valt me op hoe preuts een land kan zijn. Waarom zouden we niet openlijk over seks mogen zingen? Waarom is het zo’n taboe om daarover te praten?”

“Als een man zoiets zegt of zo’n clip maakt, zou er niet zoveel commotie zijn. Vrouwen zijn vaak het slachtoffer in liefdesliedjes. Het is goed dat een vrouw ook eens zegt wat ze wil. Ik ben wel pas de laatste maanden feministe geworden. Doordat mijn muziek zo onthaald wordt, ben ik er bewuster mee gaan omgaan”.

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem laat weten het nummer ‘expliciet, maar niet gratuit’ te vinden. “Merol wil ermee aantonen dat expliciete taal niet het alleenrecht van mannelijke artiesten is. Bij jongerenzender MNM kan dit nummer alleen als het redactioneel goed gekaderd is, zoals in de talkshow van ‘Generation M’. Bij Studio Brussel kan het nummer wel zonder meer.” (JLB)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx