RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Tussen puinhoop en teloorgang

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Mediaminister Sven Gatz beloofde een opwaardering van de lokale radio. Bijna één maand verder zijn de meeste ‘waarnemers’ het erover eens; er is een botte hakbijl gebruikt. De Vlaamse FM-band is gedevalueerd. Er is vooral geruis gecreëerd. Op andere frequenties zorgen computergestuurde ‘jukeboxen’, doorgaans met nietszeggend gebral, voor meer van hetzelfde. Grootste verliezer in het nieuwe landschap? Het doorgaans boeiend en gevarieerd medium genaamd ‘radio’.

Om één en ander zelf proefondervindelijk vast te stellen rij ik op een doordeweekse vrijdag van Aalst naar Hasselt. Bij RadioVisie krijgen we dagelijks vele rapporten en commentaren binnen over de nieuwe Vlaamse radiowereld, de teneur is er steeds een van (grote ontgoocheling). Ik heb geen enkele reden om te twijfelen aan de objectiviteit van die verslagen, toch wil ik het zelf eens proefondervindelijk vaststellen.

Bij nacht en bij ontij

Het is heel vroeg als ik de snelweg oprij. Voor dag en dauw wordt ik al geconfronteerd met de dramatische ontwikkelingen rond het sociaal bloedblad bij de winkelketen ‘Carrefour’. Radio 1 knalt als vanouds door de luidsprekers richting de hoofdstad. Maar ik onderneem deze tocht niet om de kwaliteit van de publieke nieuws- en informatiezender te controleren.

Ik doorloop een eerste keer, snel de FM-band. De Waalse reuzen profiteren duidelijk van de grootschalige winterschoonmaak in Vlaanderen. Het luistercomfort evolueert dan wel in gunstige zin, toch veroorzaken de grote vermogens van de Franstalige zenders pijnlijke ongemakken. Zo kibbelen Bel RTL, NRJ Belgique en Radio Nostalgie Vlaanderen langs het relatief drukke viaduct van Vilvoorde tussen 103.6 en 104.0 MHz, om het recht van de sterkste. Het ‘déja vu’-gevoel dus. Frans is de voertaal.

Ik maak kennis met Radio Moetoen Vilvoorde. Een foltering voor de oren. Niet echt wat je bij je ontbijt verwacht. Zeker omdat de lokale journaals weinig rust en sereniteit uitstralen. Dan maar als pleister op de wonde naar het jeugdige Vibration FM uitgeweken. Het uithangbord van de elektronische muziek met studio’s aan de Van Volxemlaan in Vorst, doorbreekt samen met de ochtendshow van Bruno Guillon en zijn sidekicks van Fun Radio , de Vlaamse monotonie.  

Vervelend 

Ontsnappen aan het dagelijkse fileleed is gelukkig een koud kunstje. In tegenstelling tot het bedroevende presentatie niveau van de Vlaamse zenders die ik kan oppikken. Een medewerker van Radio Diest, waant zich in een karoakebar en moet zo nodig de Nederlandse radiolegende Frits Spits door het slijk halen. Snel naar de mp3-presentator van Stadsradio Leuven dan maar. Helaas hoor ik iemand van wie het humeur het vriespunt nadert. Radio Contact en Club FM revisited laten nauwelijks enige bezieling horen. Waar zijn de sfeer scheppende stemmen die verondersteld worden om af en toe eens spitsvondig uit de hoek komen? 

Zoeken naar een streekgebonden Tony Blackburn of naar een repliek op de ‘koning’ van de ochtendradio Edwin Evers van Radio 538? Ik kom van een kale reis terug. Ondanks schuchtere pogingen klinkt Nostalgie, dat – tot mijn grote irritatie – op vijf verschillende frequenties opduikt, ook niet als dé uitnodiging voor het weekend. Alsof men angst heeft om uit die oerconservatieve en vooral niet vrolijke stijl te treden. Geen wonder dat baas Dirk Guldemont aan de deur werd gezet. Tijd voor de stemmen die het netwerk eindelijk de exacte ‘kleur’ gaan schenken?

Verzoenend 

Opvallend en ver weg van het verstaanbare verdriet profileert Radio AraBel FM op 106.8 MHz zich als de waardige opvolger van Al Manar. Een station dat in het verleden vaak met de media-autoriteiten overhoop  lag. Dit vanwege de soms harde en overdreven politieke standpunten tijdens de rechtstreeks uitgezonden discussies met de luisteraars. Met 70% Franstalige en 30% Arabische programma’s streeft men duidelijk naar toenadering tussen de moslims en de Belgische bevolking. Vandaar ook de verzoenende toon die aan het einde van een debat klinkt. 

Maar helaas niet voldoende om mij te verzoenen met de puinhoop en de teloorgang tussen de Limburgse heide en ‘Brussels By Night’.

° Is getekend: Filip Van Molle


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Yvan De Schrijver
Yvan De Schrijver
12 februari 2018 - 19:27 19:27

Zoals ik al verschillende malen opperde, inderdaad, het is jammer in deze dat Filip Van Molle gelijk heeft… Iedereen had het graag anders gezien. Erg dat een minister die van de Volksunie komt de Waalse radio’s Vlaanderen laat binnenknallen, l’union fait la farçe deze keer. Maar wat doen de radiomakers eraan ? Jammer genoeg ook weinig of niets…

Jozef Verheyen
Jozef Verheyen
1 februari 2018 - 16:07 16:07

En we stonden erbij en keken er naar. Het is wachten tot de eerste omvalt en Bipt op bezoek krijgt en dan geconfronteerd wordt met de wattage op de vergunning en het daarbij horende resultaat (2km ontvangst in het beste geval). Nadien een boete van de VRM en de komende 9 jaren 2km ontvangst, want de bejaarden die daar aan tafel zitten als je wordt uitgenodigt om je te verdedigen interesseert het geen bal of jij nu wel of niet te ontvangen benet en gestoord wordt door een waalse zender in de bovenband met 2000w erp. Je hebt geen recht om ook jou vermogen op te drijven, neen jij moet je houden aan de bepalingen van je vergunning.

Kempenaar
Kempenaar
31 januari 2018 - 22:31 22:31

Bekrompen, kortzichtig en rijp voor de psychiatrie, DAT is het beleid van Sven Gatz. Rijp voor de psychiatrie omdat hij ZO achterdochtig is dat blijkbaar ELK lokaal radiostation in zijn ogen zich zou gaan aansluiten bij een radioketen waardoor hij zelfs voor een beperkt aantal uren syndicated per week niet kan open staan. Wat is er nu mis met een beetje “syndicated”? Ook de lokale radio hier uit de buurt brengt nu nog voornamelijk nonstop en heeft daardoor helemaal geen meerwaarde meer. De stations die iets anders dan doorsnee brachten of toch nog wel wat medewerkers hadden, hebben het niet gehaald omdat ze te eerlijk zijn geweest in hun dossier of niet genoeg gebluft hebben in hun dossier. Die ene erkende lokale radio met zijn nonstop hier uit de buurt heeft bijna geen medewerkers gaat het nu met zijn extra freqs niet gemakkelijk krijgen (financieel). Tja, het resultaat van een té rooskleurig dossier indienen. Net zoals die stations die op meerdere frequentiepakketten gokten zonder daarbij eigenlijk de bedoeling gehad te hebben om die ook effectief allemaal binnen te willen halen maar enkel hun kans om zeker toch maar één frequentiepakket te bemachtigen te vergroten (zoals een andere lokale radio hier uit een naburige gemeente).

Ook tot in de noorderkempen komen de Waalse zenders zonder veel problemen door op een eenvoudige draagbare radio binnenshuis zoals bijvoorbeeld Bel RTL op 104 om er maar één te noemen.

dominiek
dominiek
30 januari 2018 - 21:50 21:50

Hier in zuid West-Vlaanderen is het niet anders, één grote puinhoop. Als je zapt tussen 104.4 en 107.9 zitten veel “kale plekken” en waalse en franse stations met vermogens van 2000watt. Op 107.2 kan je in Roeselare probleemloos nostalgie Tournai ontvangen. Radio IRO heeft die frequentie gekregen om er met ….22watt!! op te boksen tegen de stoven uit het franstalig landgedeelte. “La grande vadrouille” van vlaams mediaminister Sven Gatz

Andre
Andre
30 januari 2018 - 18:44 18:44

De publieke en commerciële landelijke radiostations (en hun grote adverteerders) halen samen een luisterbereik van 90%, terwijl de lokale radiostations (en hun kmo adverteerders) nog geen 10% halen.

Deze scheefgetrokken toestand is uiteraard voornamelijk een gevolg van de zware technische en programmatische beperkingen die aan de lokale radiostations opgelegd worden door de overheid.

De Vlaamse overheid beweert dat de kmo’s de ruggengraat vormen van onze economie, maar tegelijk doet ze wettelijk al het mogelijke om de lokale radiostations, waarop deze kmo’s radioreclame kunnen maken, zoveel mogelijk technisch en programmatisch te benadelen in de concurrentie t.o.v. de grote landelijke radiostations en hun grote adverteerders.

Deze politieke hypocrisie is nu al bijna 40 Jaar aan de gang…

peter
peter
30 januari 2018 - 18:21 18:21

ik reed ook langs viaduct en tijdens het zappen radio moetoen tegengekomen en ik moet de schrijver van dit artikel voor een keertje is gelijk geven,a real mess on fm!

jef
jef
1 februari 2018 - 18:17 18:17
Antwoord aan  peter

veel goeds is er niet op te horen merkte ik op,ontvangst is behoorlijk tot zeer goed wat me weer tot nadenken stemt of ze zich wel correct houden aan de opgelegde 100w:)

luce
luce
30 januari 2018 - 11:48 11:48

Steeds meer wordt duidelijk wat hier is gebeurd. Originele, leuke, creatieve, hardwerkende en lokaal verankerde mensen worden monddood gemaakt en koudweg in de prullenmand gekieperd. Schande is het.
In de plaats komen financiëel sterkere groepen die overal hetzelfde eentonige gebral en dito muziek rondsturen. En ook veel geruis waar vroeger iets te ontdekken was op de fm band.Wat een verarming. Wat een kaalslag. Arm Vlaanderen. Maar ja de COMMERCIE gaat voor niewaar Open VLD?

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
30 januari 2018 - 10:00 10:00

Verhaal klopt helemaal, hier in de streek van Dilbeek hoor je alléén nog sterke Franse en Franstalige zenders à la Fun,Chérie FM, Bel-RTL,Nostalgie al de rest en dat zijn er niet veel meer, worden letterlijk weggedrukt en gestoord rond de 107 tot 108 FM, dus geen Pajot 1 meer te horen….
Die Sven Gatz was beter bij zijn brouwersgilde in Brussel gebleven !

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx