fbpx

JLB gaat (onverwacht) naar zee

Naar aanleiding van het overlijden van een oud-medewerker van RadioVisie en in meer algemene zeezenderkringen, erg gewaardeerd fotograaf, een stukje dat ik liever niet had geschreven.

Man met talenknobbel

B. Dom is niet meer. Niet zo heel veel mensen zullen zijn naam kennen, toch hebben velen zijn artikelen gelezen, zijn foto’s gezien. Voluit heette de Mortselnaar Boudewijn Dom. Onze gezamenlijke interesse voor de zeezenders bracht ons al heel snel in contact met elkaar. Het was 1973 en ik koesterde plannen om een blad uit te geven dat enkel correcte informatie over het fenomeen zou schrijven. De reguliere pers verloor zich immers steevast in onwetendheid, onjuistheid en onbegrip.

Na wat ze tegenwoordig ‘nulnummers’ zouden noemen, zag ‘Baffle’ het levenslicht in 1974, de voorloper van wat in 1977 uiteindelijk RadioVisie werd. B. kreeg een plekje als redacteur. Iedere maand opnieuw kon ik op zijn bijdragen rekenen. We schreven elkaar vaak hele lange brieven. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was dit net zo vanzelf als ademen en eten. Af en toe werd er gebeld en zagen we elkaar op offshore reünies, zeezenderdagen of fan-bijeenkomsten.


Lees verder onder de advertentie


Boudewijn had een talenknobbel, wat algauw leidde tot bijdragen aan Engelse en Franse bladen die eveneens over het fenomeen radio-vanaf-zee schreven. Hij vertaalde met een zekere regelmaat ook mijn schrijfsels. Twee jaar terug dook ik, op vraag van François Lhote, de hoofdredacteur van Offshore Echo Magazine, in de geschiedenis van Radio Marina. B. zette alle pagina’s feilloos om in de taal van Shakespeare. 

Zijn eigen bijdragen aan de internetversie van RadioVisie waren sporadisch. Er werd immes minder gefocust op de tijd van toén, op offshore radio in het algemeen. Het contact werd minder maar het wederzijdse respect bleef. 

‘The go between’

Eén van de opmerkelijkste avonturen die we samen beleefden had wél alles te maken met offshore radio. Caroline was op 15 april 1979 aan een zoveelste comeback begonnen. Naar aloude gewoonte was er een latent gebrek aan financiën en werd de ‘inner crowd’ om hulp gevraagd. Daar hoorde ik dus ook bij. Geld kon ik niet doneren, maar ze mochten wel mijn ReVox A77 gebruiken, op voorwaarde dat er goed voor werd gezorgd en ik het apparaat terugkreeg. 

Het leek me wel wat om later tegen iedereen te kunnen vertellen dat ‘mijn recorder’ ooit vanaf de MV Mi Amigo was gebruikt door Radio Caroline. Een flinke meerwaarde voor dat apparaat. Niet uit te drukken in centen, wel in emoties. Boudewijn Dom was de ‘go between’. Er werd een tijdstip en een plek afgesproken voor de overhandiging. Het werd de Grote Markt van Antwerpen. De precieze datum weet ik niet meer, wel dat het in de lente van 1979 was. 

De ReVox vertrok richting Noordzee. Aan boord werd hij vooral gebruikt in de productiestudio. Tot 20 maart 1980. Die dag brak de MV Mi Amigo los van zijn ankers, kwam op een zandbank terecht en raakte lek. Een aantal uren later zonk het schip. Sindsdien ligt het op 51°35′00″N 1°17′20″E. Incluis ‘mijn’ opnameparel. In de nadagen van het zinken, belden we elkaar. Boudewijn voelde zich ergens verantwoordelijk omdat de A77 nooit meer zou terugkeren naar Geluwe. Uiteraard was het niet zijn schuld, toch nodigde hij me uit om samen iets te gaan eten. Op zijn kosten. Omdat cirkels rond moéten zijn, kozen we De Pelikaan op de Antwerpse Melkmarkt, een restaurant met zicht op de… Grote Markt. Met een vreemd gevoel keken we naar de plek, vlak bij het beeld van Brabo, waar de ReVox maanden eerder zijn reis was begonnen naar de Noordzee. 

Een bizar ‘toeval’

B. Dom is zaterdag 3 maart gestorven aan de gevolgen van vasculaire dementie ziekte. Hij werd 75. Door een bizarre speling van het lot dezelfde ziekte waaraan Ronan O’Rahilly lijdt. De oprichter van Radio Caroline, één van de vele mensen uit de offshore wereld waar Boudewijn een immens respect voor had en dat bewees door zijn zoon… Ronan te noemen.

Tot vorig jaar was Boudewijn één van de steunpilaren van het enige nog bestaande, gedrukte tijdschrift dat over offshore radio schrijft; Offshore Echo Magazine. Een serieus verlies. De man koos steevast voor medewerking achter de schermen, hij viel nooit op. Maar net dat soort vrijwilligers zijn de steunpilaren van menige vereniging. 

Heel veel mensen gaan hem missen, zonder het te beseffen. Dat maakt het triest en mooi, tegelijk… (JLB)

° Foto bovenaan: Links Boudewijn Dom, rechts François Lhote tijdens de Zeezenderdag in Beervelde op 26 februari 2000.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat soms naar zee (3) Dit verhaal begint in Oostburg, in de studio’s van Radio Atlantis. Het is eind oktober 1973 als Theo Vandevelde (Guy Broeckhove) mij uitnodigt om te praten over een club die ik net...
Dick is (nog steeds) radio actief – 26 (video) Veronica schepen Toen Radio Luxemburg in december 1953 met haar dagelijkse Nederlandstalige uitzendingen begon (daarvoor zaten ze uitsluitend op de vrijdagavond) was dat het be...
Dick is (nog steeds) radio actief – 22 (video) Veronica aan land In april 1960 begon Radio Veronica met uitzenden op de 192 meter vanaf de Borkum Riff op de Noordzee. In december 1964 werd het schip vervangen door de Norder...
Nostalgische column Hans Knot – 57 (video) Vandaag brei ik nog graag een vervolg aan het verhaal dat ik twee weken geleden ben gestart. Ik ga nog even door over Bert van Leeuwen, de jongste medewerker ooit bij de zeezender ...
Nostalgische column Hans Knot – 56 (audio) Ook in deze column ga ik 43 jaar terug in de tijd en beland ik bij Radio Mi Amigo tussen 1 december 1975 en 31 januari 1976. Er zijn nieuwe ontwikkelingen in het Spaanse Playa de A...
Column Hans Knot – 56 (audio & video) Eerder beschreef ik in een column de illegale doorstart van Radio Mi Amigo. Ook nu ga ik opnieuw exact drieënveertig jaar terug in de historie van deze zeezender. Ik vertel wat er ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
RIBREUX jean pierrePeter Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Peter
Gast
Peter

Mooi artikel, sterkte aan familie en vrienden.

RIBREUX jean pierre
Gast
RIBREUX jean pierre

Opmerkelijk verhaal waar ik me kan inleven …
Spijtig van de gebeurde toestanden .
Respect en waardering .
groetjes
jean pierre

Meer in Column
Kicken op radio en zo – 38
Kolder en Klodder – 65 (video)
Peter van Dam’s ‘Radio voor Dombo’s’ – 3 (video)
Nostalgische column Hans Knot (60)
Dick is (nog steeds) radio-actief – 24 (video)
Natsie draait plaatje voor Ben (video)
Sluiten