RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Verschilt de ‘energie’ in het radiobeleid?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

° Een verhaal over cowboys, indianen, en een ‘corrupte sheriff’

Een omroep voor de hele bevolking

Het was zomer 2017, en het waren beslissende dagen voor netwerkradio in Vlaanderen. Netwerk 1 bood veruit de beste dekking van de vier, met maar liefst 68% semi-landelijk bereik. De voorwaarden waren echter niet min: de omroep moest zich richten tot de hele bevolking, het mocht dus géén doelgroep-radio zijn, en moést een eigen nieuwsdienst opzetten.

Het bleek een maat te hoog voor vele geïnteresseerden. Koken kost geld, zeker als het voor een brede zender met eigen journalisten is. De meeste omroepen beslisten daarom om niet voor netwerk 1 te gaan, maar wel voor de andere drie, die echter ook beduidend minder bereik hadden. Uiteindelijk kon S-Radio een erkenning binnenhalen voor netwerk 1.

S-Radio werd NRJ

Het was dan wachten tot 1 september 2018, meer dan een jaar na de erkenning, en maar liefst  negen maanden later dan de beloofde start (op 1 januari 2018). Er was nochtans een snelle opstart gegarandeerd in het aanvraagdossier. De kandidaat, kreeg er na de beoordeling, zelfs de volle punten voor. Het mocht de ‘pret’ niet drukken, de echte verrassing was iets anders.

Het werd immers niet S-radio die opstartte, maar NRJ. De van oorsprong Franse merknaam staat wereldwijd bekend voor snelle flitsende hit-radio, met als doelgroep jongeren tussen 14 en 35 jaar. Dit weet iedereen in de mediawereld. Bij NRJ startte bovendien geen enkele DJ uit het dossier van S-radio, het management had andere namen, en de omroep zond aangekocht nieuws van Belga uit.

Een druppel teveel

Kortom: een compleet ander project. Na alle hetze die er al was geweest over een ‘vakjury’ voor de beoordelingen, vermoede inschattingsfouten bij de erkenningen, de off-air toestanden begin vorig jaar omwille van (te) korte aanvraagtijd voor vergunningen, enz., was dit voor velen een druppel teveel, in een al volle emmer.

Het aangevraagde, en erkende, S-radio had geen enkele dag uitgezonden, er kwam wel een NRJ, die nooit erkend was. Er waren ondertussen al procedures bij de Raad Van State, met aantijgingen van  gewijzigde, niet-uitgevoerde, of zelfs vermoede leugens, in andere dossiers. Dit staaltje van een soort van onbegrensd ‘we doen hier maar wat we willen’, was er voor velen meer dan teveel aan.

Stadsradio en NRJ

Op 13 september 2018 diende de VZW Radio Club FM klacht in tegen de NV SBS Media Belgium (NRJ), bij de VRM. De omroeporganisatie had eerder al klacht ingediend tegen BG Consulting NV. Stadsradio Vlaanderen werd daarna door de VRM gedwongen om delen van zijn oorspronkelijke dossier alsnog uit te voeren.

1. VRM Vonnis Stadsradio Vlaanderen
2. VRM Vonnis 2 Stadsradio Vlaanderen

Eigenlijk was de beslissing van de VRM in de klacht van Club FM tegen Stadsradio Vlaanderen een precedent. Iedereen, en dus zeker ook Club FM, verwachtte van de VRM eenzelfde aanpak in de klacht tegen NRJ/S-radio. Het gelijkheidsbeginsel, wat voor de één geldt zou ook moeten gelden voor de ander, zeker als het de eigen belofte in een dossier was.

De klacht van NRJ werd pas op 28 november behandeld, dat was al behoorlijk laat. Het was wel een uitgebreide klacht, daarom was er begrip voor de tijd die de VRM nodig achtte voor behandeling. Het zou echter nog twee maanden duren voor er een beslissing was. Die was er volgens de documenten al op 26 november van vorig jaar, doch werd pas gisteren gepubliceerd.

3. VRM Vonnis NRJ

Beauty-contest zonder beauty

Tot ieders verbazing is de klacht deze keer ongegrond. Wat betekent dat in praktijk? In feite niets meer of minder dan dat men in Vlaanderen een ‘beauty-contest kan winnen, doch zich geen enkele dag hoeft te houden aan de ‘beauty’. De offerte, ingediend in het dossier, mag immers onbeperkt wijzigen, zo is tenminste in het dossier van S-radio/NRJ beslist.

Dat was duidelijk anders in de klacht tegen Stadsradio Vlaanderen, eveneens een netwerk. De omroeporganisatie uit Mechelen moest immers tal van investeringen doen om zijn licentie niet in gevaar te zien komen. Wie beide uitspraken eens grondig naast elkaar legt kan moeilijk anders dan zeer verbaasd zijn.

Niet in behandeling genomen

Lokale omroepen worden door Vlaams mediaminister Gatz vaak omschreven als ‘cowboys’. De ‘logica’ in de beslissing van de VRM is toch echt wel ver zoek, het lijkt er meer op dat er een hoop ‘onzin’ moest worden bovengehaald ‘om een grote mediagroep in bescherming te nemen’. De beslissing tart alleszins elke verbeelding.

De argumenten van de eiser worden in de behandeling slechts ter inlichting aanvaard. Een bijzaak, een ‘for your information’, maar zeker niet méér. In gewone taal betekent het dat men misschien geen uitweg meer zag om ‘wat krom is recht te praten’, en dan maar de argumenten niet in behandeling nam.

De ‘corrupte sheriff’?

In de klacht tegen Stadsradio Vlaanderen werden de besluiten wél aanvaard, elk detail van de klacht zelfs uitvoerig beschreven, en behandeld. Die verschillende behandeling lijkt erop dat het misschien niet meer gaat om wat iemand doet, maar om wié iemand is. Het ongelijk behandelen zou dan botsen op de zorgvuldigheid die een overheid zou moeten hebben.

Begint de VRM dan te lijken op de ‘corrupte sheriff’ uit de cowboy- en indianenverhalen? Was er politieke inmenging? Men moet toch niet ‘de slimste mens’ zijn om te weten dat een beauty-contest, die niet gehandhaafd wordt, géén beauty-contest meer is? Er was ook de scherpe waarschuwing van minister Gatz dat elk dossier nauwlettend zou worden gevolgd.

‘Pingeltje’ van 3.000 euro

Gisteren werd ook een beslissing gepubliceerd over een andere netwerkradio, de VBRO. Het politieke landschap had op zijn achterste poten gestaan door een krantenartikel, waarin gesteld werd dat de VBRO voor ‘plugplaten laat betalen’. Er bestaat in Vlaanderen nochtans geen specifieke wetgeving die daartegen is.

De VBRO krijgt echter van de VRM een boete van maar liefst 3000 euro, vanwege het niet aankondigen van ‘reclame’, de zogenaamde plugplaten. Reclame moet immers duidelijk afgescheiden zijn in uitzendingen, in vaktermen heet het dat daar een ‘pingeltje’ moet aan vooraf gaan. De VRM trad zeer kordaat op, het vergeten ‘pingeltje’ kost nu veel geld. 

4. VRM Vonnis VBRO

Twee maten en twee gewichten? 

Is het mediabeleid en de controle daarop inmiddels beland op het niveau van de gemiddelde bananenrepubliek? Een compleet andere omroep opstarten dan was ingediend mag soms blijkbaar wel, en kost dan niets! Zou dat te maken hebben met de polemiek in het Vlaams parlement, over deze klacht, van de Vlapo, en het feit dat netwerk 1 in handen is van SBS?

Het lijkt er alleszins op dat de VRM niet langer onafhankelijk is. Toch niet in sommige gevallen, eerder dat er een politiek van twee maten en twee gewichten geldt. Is de macht dan zo arrogant geworden? Velen omschrijven het mediabeleid van minister Gatz als ‘een bananenrepubliek’. Dat beleid maakt alleszins slachtoffers, het jaagt omroepen op kosten.

Onzorgvuldig

Stadsradio Vlaanderen moest maar liefst vijf studio´s inrichten, en de volledige ingediende tijd live uitzenden. TOPradio kon netwerk 1 niet aanvragen omdat het een omroep voor een jongerenzender is, niet de geëiste omroep voor de hele bevolking. Datzelfde TOPradio moest zelfs maanden van de FM-band wegblijven omdat andere dossiers onzorgvuldig gecontroleerd waren.

Het zou wel eens kunnen dat in al deze ‘willekeur’ de rekening ooit wordt gepresenteerd door wie schade heeft geleden. Als de geruchten die hier en daar worden opgevangen waar blijken, dan zijn het zeker geen ‘indianenverhalen’, en dan is de kans groot dat het nóg drukker gaat worden op de rechtbank.

Iedereen gelijk behandeld? 

Op dat ogenblik zullen sommigen zich misschien realiseren wat men heeft aangericht. Het is goedkoop om daarop een etiket te plakken van ‘weer een paar cowboys die naar de Raad van State trekken om het frequentieplan te laten vernietigen’. Dat is de oogst van de toenemende arrogantie waarmee men de eigen chaos blijft verdedigen. 

Men mag er toch vanuit gaan dat iedereen gelijk moet worden behandeld? En als dat niet zo is, dat de kans groot is dat mensen dan geduldig zullen blijven volharden ‘in de boosheid’? (VO)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
24 januari 2019 - 17:20 17:20

Het enige nadeel aan Topradio is dat men daar helemaal geen nieuws uitzendt voor al het andere zijn ze evengoed als NRJ. Al maakt het hier niet zoveel uit want VBRO 99FM is het enigste netwerk met comfort voor mobiel te luisteren.

Haveve
25 januari 2019 - 14:14 14:14
Antwoord aan  Dimitri

Is ‘geen nieuws’ dan een nadeel? Via sociale media wordt men overstelpt door nieuwsberichten. Moet het dan nog elk uur op de radio? Vele omroepen pikken dat nieuws trouwens toch allemaal van dezelfde bron, of kopen het van mensen die het ook pikken en inlezen. Of zoals sommige landelijke omroepen: kopen Belga en lezen de zinnen zelf in. Eigen redactie! Pfff. Dan heb ik het al lang 10 keer op FB of Twitter gelezen! In sommige gevallen zelfs al 100 keer…

John
John
24 januari 2019 - 13:55 13:55

Heel mooi artikel, het is zowel grappig als intriest allemaal….
Maar helaas zolang artikels zoals dit hier nooit de grote pers halen, ‘diezelfde pers’ die veel belang heeft waarschijnlijk aan deze chaos, zal er nooit een haan naar kraaien.
Dit alles maakt het nog méér intriest.
Het doet me denken aan Italiaanse toestanden met Silvio Berlusconi.
Die de pers als TV en Radio in handen had grotendeels…
Dan kan je iedereen onder de knoet houden en het volk wijsmaken wat ze maar mogen weten. 🙁
De helaasheid der dingen kan je dit noemen.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx