RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Hoe geloofwaardig is het radiobeleid Sven Gatz?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De erkenningsronde voor lokale radio heeft de voorbije weken erg veel emoties losgemaakt. Maar alle kritiek op de emoties van de verliezende partijen afwimpelen is misschien effectief maar ook erg gemakkelijk. Laten we daarom eens controleren of de zaken die minister Sven Gatz beweert ook kloppen. We doen dit alleen aan de hand van bewijzen. De conclusie laten we daarna graag over aan de lezer zelf.

Feit 1

Minister Gatz heeft altijd beweerd dat er te weinig frequenties zijn. Daarom kan hij, hoe spijtig dat dit ook is, niet iedereen bedienen. Hij vergeet wel om er bij te vermelden dat er nog twintig hoogvermogen frequenties ongebruikt zijn. Deze zijn er reeds jaren. Ze werden geaccepteerd door de Franstalige Gemeenschap en werden niet aanbesteed. Wanneer je onderstaande lijst doorneemt ontdek je de bedoelde twintig, ongebruikte hoogvermogen frequenties in Vlaanderen.

Bijlage 1: -Technisch akkoord

Feit 2

De minister beweert dat er in de bovenband geen hoogvermogen frequenties kunnen worden toegekend volgens het Plan van Genéve. Maar de afstand tussen storende frequenties is niet gedaan volgens het Plan van Genéve. Die afstand moet veel groter zijn. De hele opzet is niet volgens de normen van het Plan van Genève, vanaf dag 1 dat lokale radio legaal werd.

Bijlage 2: – Plan van Genève
Bijlage 3: – Berekening BIPT

Ontdek ook dat in mono er reeds 24 kilometer moet zitten tussen twee low power zenders die op 0,1 MHz van elkaar ingepland zijn. In Wallonië, in Nederland en in Frankrijk worden grotere vermogens in de bovenband gebruikt.

Bijlage 4: – Vergunning Radio 1 Nederland in Nederlands Limburg
Bijlage 5: – Vergunning van hoogvermogen in bovenband Wallonië

De bovenband had dus perfect gereorganiseerd kunnen worden. Nu gebruiken twee omroepen in Turnhout in totaal zeven frequenties. TOS kreeg er drie toegewezen. Radio Noorderkempen vier stuks. Dat hadden net zo goed twee goede frequenties kunnen zijn. Dit is geen zero base, dit is enkel de bovenband slim indelen.

Feit 3

Minister Gatz heeft de nationale zenders verlengd vanwege de beloofde digitalisering. Hij heeft duidelijk gezegd dat er hiermee geen problemen waren. De Raad van State heeft in haar advies over de wetgeving gemeld dat dit niet kon als er geen afschakeldatum werd vastgesteld. Dat advies werd niet gevolgd. Enkel omdat er niemand de verlenging in vraag gesteld heeft is de minister daarmee juridisch weggekomen. Daarbij werd door de overheid zelfs het argument gebruikt dat alle nationale zenders binnen vier jaar gaan stoppen op FM. Hiermee wordt de deur wagenwijd opengezet voor procedures over vier jaar.

Bijlage 6: – Advies Raad van State (zie pagina 10 en 11)
Bijlage 7: – Arrest Grondwettelijk Hof (zie pagina 32)

Feit 4

Minister Sven Gatz heeft herhaaldelijk beweerd dat lokale radio niet kan digitaliseren omdat de sector daar het geld niet voor heeft. Maar op geen enkel moment werd die sector hierover bevraagd. Die uitspraak is enkel gebaseerd op een veronderstelling. Hij zet hiermee een deel van de radiosector op een technische achterstand.

Er wordt ook beweerd dat de zogenaamde experts over voldoende kennis beschikten om de dossiers te beoordelen. Ondanks veelvuldig aandringen weten we vandaag nog steeds niet wat het ervaringsniveau was van deze mensen. We weten wel dat radio-ervaring geen must was omdat we de jobomschrijving konden inkijken. Bovendien zijn de experts die bekend zijn bij onze redactie jonge, pas afgestudeerden. Die moeten dan oordelen over mensen die wel vele (tientallen) jaren ervaring hebben.

Bijlage 8: – Werving advertentie administratie

Feit 5

De minister zegt dat het aan de Raad van State is om te oordelen of er fouten gemaakt zijn. Hij noemt mensen slechte verliezers. Hij vergeet erbij te zeggen dat je geen kopie krijgt van het winnende dossier. Dan kan je je ook niet verdedigen. In 2003 waren deze dossiers wel beschikbaar voor de verliezer. Nu zijn procedures bijna kansloos. De overheid wil met elk middel dat ter beschikking is, koste wat kost winnen en de eventuele fouten afdekken. Dit is allesbehalve transparant te noemen. Het kabinet zou zich niet bemoeid hebben met de keuzes. De puntentelling van Net 2 werd opgesteld door Fabienne Blavier. Zij is werkzaam op het Kabinet Gatz. Geen bemoeienis? Puntentelling Net 2. (Downloaden en daarna klikken op eigenschappen).

Feit 6

Minister Sven Gatz zegt dat de overheid geen lokale radio financieel mag ondersteunen omdat dit illegale staatsteun is. Maar hij ondersteunt Bruzz met meerdere miljoenen euro per jaar. Dit is inderdaad illegaal. Dat vindt de Raad van State ook. Gatz zegt dat hij voor Bruzz een uitzondering kan maken en een erkenning kan geven zonder open inschrijving. De Europese richtlijn zegt hierover duidelijk dat elke frequentie openbaar moet aanbesteed worden op een transparante manier. Bruzz werd in 2003 erkend als lokale radio, ze waren toen winnaar geworden van een open inschrijving.

Bijlage 9: –  Advies raad van state steun Bruzz
Bijlage 10: – Europese richtlijn (zie pagina 7 artikel 7 punt 4)
Bijlage 11: – Erkenning FM Brussel

Feit 7

Minister Gatz Sven zegt dat zelfs de kleinste verhuis gecoördineerd moet worden. Onder een vermogen van 1 kiloWatt klopt dit niet volgens de normen van de ITU en het Plan van Genève. De tekst zegt letterlijk:

4.2.4 The agreement mentioned in section 4.2.1 is not required if:
a) the proposed modification relates to a reduction in effective radiated power or to other changes which would not increase the level of interference to services of other countries; or
b) the distances from the station under consideration to the nearest points on the boundaries of other countries, the administrations of which are Contracting Members, are equal to or greater than the limits indicated in Annex 4; or
c) the proposed modification relates to a change in the site of the station and the distance between the actual site of the transmitter and the site indicated in the Plan is no greater than:
– 15 km for transmitters having a total e.r.p. greater or equal than 1 kW;
– 5 km for transmitters having a total e.r.p. less than 1 kW;
provided that the change in topographical conditions does not increase the probability of interference caused to the stations of other countries.

Zie: Bijlage 3

Al deze feiten zijn niet weerlegbaar. De vraag of hier problemen van zullen komen hangt in grote mate af van de bereidheid van de sector om een langdurige juridische veldslag te (blijven) voeren. Ze hangt ook af van de bereidheid van de leden van de Commissie Media of zij deze discussie werkelijk ten gronde willen doen. Dat zal in de nabije toekomst moeten blijken.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Bruyndonckx
Bruyndonckx
9 januari 2018 - 18:32 18:32

Hoe komt het dat de ketenradio’s blijven bestaan met de nieuwe vergunningen.
Ik dacht dat Gatz die eruit wilden maar NEE die blijven en de gewone vrije radio’s waar de DJ’s hun hobby nog uitvoeren voor hun plezier liggen eruit.
Dank u Sven Gatz, bij mij ben je dik gebuisd.

Lukas Moens
Lukas Moens
9 januari 2018 - 09:43 09:43

De minister heeft fouten gemaakt, en daar verdient hij virtuele kletsen voor.
Alleen vind ik dit tricky:
”Minister Sven Gatz heeft herhaaldelijk beweerd dat lokale radio niet kan digitaliseren omdat de sector daar het geld niet voor heeft. Maar op geen enkel moment werd die sector hierover bevraagd. Die uitspraak is enkel gebaseerd op een veronderstelling. Hij zet hiermee een deel van de radiosector op een technische achterstand.”

Als de verschillende crowdfundings voor DAB iets hebben geleerd, dan is het dat de sector dit niet kan betalen, tenzij ze aan een grotere melkkoe hangt. Maar dan zitten we weer bij het verhaal van de ketens, en dat is gelukkig nu wat teruggedrongen (ook al moet je de netwerkradio’s beschouwen als ketenradios).

De uithaal naar Bruzz vind ik persoonlijk spijtig. Bruzz moet je, en ik heb dit eerder gezegd, beschouwen als Brusselse staatsmedia. De Vlaamse gemeenschap in Brussel verdient haar infokanaal. FM Brussel vroeger en Bruzz zit dan ook in het ruimere pakket met Bruzz op print (vroeger: Brussel Deze Week) en Bruzz online (vroeger: brusselnieuws.be). Om het Vlaamse karakter van de hoofdstad te benadrukken en, helaas, te beschermen is een generalistisch en algemeen station met nieuws, muziek en actua nodig, ook al besef ik dat TopRadio en haar trouwe fans daar anders over denken.

Zoals Marnix hierboven zegt: misschien is een gesprek met Gatz nodig op RadioVisie.

marnix
marnix
9 januari 2018 - 09:17 09:17

Vraag,waarom neemt Radiovisie niet eens het initiatief om Minister Sven Gatz uit te nodigen voor een ronde tafel gesprek,een paar gedegen radio mensen(met radiovisie als moderator) als gasten, eens aan tafel te zitten en hem onze vragen te stellen ? En een uitgebreid verslag in Radio visie natuurlijk ?

Marnix

Matthias
Matthias
9 januari 2018 - 13:23 13:23
Antwoord aan  marnix

De minister gaat directe gesprekken uit de weg, zeker als hij de vragen niet op voorhand kent… Hij zal wel weten waarom!

marnix
marnix
9 januari 2018 - 18:02 18:02
Antwoord aan  marnix

Als hij toch zoveel schrik heeft van de boze radio mensen dan een maar gesprek met een van de redactie leden Van Radio visie( J.L ? ).

PVM
PVM
9 januari 2018 - 21:30 21:30
Antwoord aan  marnix

of nog beter, alles live uitzenden hier, en later online te bekijken

marnix
marnix
10 januari 2018 - 07:52 07:52
Antwoord aan  marnix

Als zelf de Ceo van Proximus het aandurft om bij Radio 2 te (de inspecteur ) tekst en uitleg te komen geven ,waarom Sven Gatz dan niet bij Radiovisie ?

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx