RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Retro-interview Dieter Vandepitte (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Toen RadioVisie ‘out of the blue’ opnieuw van start ging in 2017 stootten we op een – enigszins te verwachten – probleem. De oude website was… oud en onbruikbaar geworden. Niet helemaal onlogisch, want het ontwerp dateerde uit het jaar van de milleniumwissel – 2000 dus. Toen in hoofdzaak enkel tekst en een beperkt aantal foto’s gebruikelijk was. Van audio en video was nauwelijks sprake. Kortom er moest een nieuwe site komen…

De oude data zomaar implementeren kon niet en daarom verschijnen bij RadioVisie 4.0 rubrieken als ‘Het Radiodagboek’, ‘Dag op dag’, de Retro-pagina’s, de ‘Dossiers’ en zijn er onze Mixcloud en YouTube kanalen. De geschiedenis bewaren is immers belangrijk. Er zijn ook deze ‘Retro-interviews’ met de ‘helden’ van weleer. Sommigen zijn nog steeds actief in radioland, anderen zijn inmiddels met pensioen en weer anderen doen… andere dingen. Zoals Dieter Vandepitte. In 2005 nog de smaakmaker van de Radio 2 Top 30.

Tegenwoordig werkt hij als coach voor de dj’s van Qmusic en Joe. Daarnaast runt hij studiosonart.be en doet hij ook heel wat stemmenwerk. De details vind je bij dietervandepitte.be. Hij is ook regelmatig tv-stem voor één op documentaires en reality, vaste stem voor Euromillions en hij presenteert tweemaal per week het atv- en het TVO-nieuws. Maar nu terug naar februari 2005. Serge Hadermann stelde de vragen (foto bovenaan), FCP Media zorgde voor de na-productie. JLB schreef er toen onderstaand stukje bij. 

Eerst was er de lijst, vele jaren later pas de presentator

Dieter Vandepitte, de smaakmaker van de Radio 2 Top 30 presenteert één van de alleroudste programma’s bij de publieke familieomroep. Eén van de best beluisterde ook. Niet dat Dieter Vandepitte de hitlijst al die tijd jaren reeds voor zijn rekening neemt. Hij werd immers pas zeven jaar na de eerste aflevering in 1970, geboren.

Roger Troch was de eerste presentator. Paul Verbrugghe, ook bekend als ‘Anthony, the prince of darkness’ vermoedelijk de bekendste. Maar Verbrugghe had na een poos geen zin meer in radio en dook de journalistiek in. Hij werd opgevolgd door Guy De Vynck. Die raakte betrokken bij het kabelradioproject Flandria en moest opstappen van de VRT. Waarna ook nog Johan De Maeyer en Alain Claes de lijst van dertig songs presenteerden op zaterdag. Tot uiteindelijk Dieter Vandepitte kwam. 

Al leent de presentatie van een hitlijst zich minder tot uiterste creativiteit, de muziek en de volgorde liggen immers onherroepelijk vast, toch kan een presentator er zijn zeer specifieke stempel op drukken. Geschoolde radiofans denken daarbij per direct aan levende legendes als Casey Casem (American Top 40), Lex Harding en Erik de Zwart (Nederlandse Top 40). 

Wat ons betreft, Dieter Vandepitte kan, mag en moet de Radio 2 Top 30 nog jaren blijven presenteren. 

° Interview met Dieter Vandepitte – februari 2005


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 2

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx