RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Nieuwe Sporza logo een kopie?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Magali Sibille en Marc Hallez waren twee van de drie initiatiefnemers van S.televisie, één van de eerste drie digitale tv-stations in Vlaanderen bij Telenet. Pioniers in de nieuwe digitale mediawereld, in een tijd dat alle grote spelers het digitale verhaal nog onaangeroerd lieten. Het televisielandschap openbreken voor meer kanalen kon blijkbaar bedreigend zijn. Nu is het duo verantwoordelijk voor MENT TV (en de MENT SLIMME RADIO app) en waren ze ook kandidaat voor een radiolicentie. De bedenkingen van Marc Hallez, mijmerend bij het nieuwe Sporza logo….. 

Sporza en S.televisie

Voor wie het niet volgde, S.televisie of kort ‘S.’ was één van de eerste digitale tv-omroepen op Telenet (samen met Actua TV en Life TV). Ze waren bedoeld als ‘trekkers’ om digitaal kijken aantrekkelijk te maken en een extra aanbod te voorzien voor wie digitaal keek. Aanvankelijk was de werktitel ‘Show TV’, maar om het aanbod breder te profileren werd het ‘S.’.. een ‘S’ met een ‘punt’. 

Wie dezer dagen televisie kijkt, heeft het nieuwe Sportza-logo gezien en dat lijkt wel héél erg veel op… Het was ons natuurlijk meteen opgevallen, maar echt zin om er iets over te zeggen of te schrijven was er niet. MENT is het project waar we écht onafhankelijk onze visie konden in doortrekken en daarbij een lange termijnstrategie konden en kunnen hanteren, zonder te mikken op ‘direct gewin’. Binnen S.televisie was dat moeilijker. Geschiedenis is een leerschool en heeft een plek in het achterhoofd. Als die plek het ‘voorhoofd’ wordt leef je in het verleden. Maar dat betekent niet dat geschiedenis geen rechten heeft. Afgelopen zondag begonnen de eerste ‘wakkeren’ via Facebook spontaan de vergelijking maken. 

Het logo van Sporza

Magali Sibille was (ook) één van de drie gedelegeerd bestuurders en mede-aandeelhouder van de vennootschap en vergunninghouder van S.televisie. Ze ontwierp (met ondermeer haar grafische opleiding) het logo. Basiskleuren waren zwart / wit en het typische groen. Dat groen werd ook gebruikt als algemeen ondersteunende kleur. Voor trailers en station calls ging Jan-Pieter Martens (toen ook al onze medewerker, nu verbonden aan MENT via ons productiehuis Televisiemakers / Make Up Your brand bvba) aan de slag. 

Het logo, het strakke wit, zwarte en groene accenten werden in een design studio-omgeving met ondermeer De Sede meubilair (ken je nu uit het programma ‘Gert Late Night’ op VIER) doorgetrokken. Alle programma’s droegen de letter ‘S.’ als begin van de naam. S.nieuws – S.crimineel (programma over misdaad in Vlaanderen) – S. lifestyle  – S. Express (digitale teletekst).

S.radio en Sporza

Jaren later is die ‘S.’ precies hip geworden. SBS vroeg een radiolicentie aan (samen met Mediahuis) onder de naam S.radio, wat uiteindelijk zal NRJ worden. Sportza / VRT ‘bedenkt’ een (hopelijk niet te duur betaald) logo dat zowat een kopie is van het S.televisielogo. Soms gebeuren zo’n dingen niet bewust. Bij een graficus zit een logo soms in het onderbewustzijn. Een mogelijkheid. Maar het is in ieder geval wel heel erg frappant. ‘OOK’ televisie, zo goed als een identiek logo. 

Waren we voor op onze tijd? Was de ‘eenvoud’ die Magali Sibille grafisch in haar gedachten had, de herkenbaarheid, het strakke destijds, zo innoverend dat het nu, zo vele jaren later, hip wordt? Of is gewoon ‘toeval’ de metgezel? Hoe ver zijn we nu met MENT voor op onze tijd?  Misschien was ons radiodossier met z’n doorgedreven media-convergentiemodel, met als doelstelling de Vlaamse amusementsmuziek op een geïntegreerde manier een multi-mediaplatform te geven, misschien ook té ver voor op zijn tijd voor een vergunning voor pakket 2 / netwerkradio ‘Vlaams-Nederlandstalig profiel’?

Wie zal het zeggen? Mijmeren mag altijd hé… We spreken er elkaar nog eens binnen tien jaar.

Is getekend Marc Hallez


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Het ‘nieuwe luisteren’ doet duur stijgen

IP Belgium, dat is de reclameregie van onder andere Radio Contact, Bel RTL, Funradio en Lees verder

Medialab Project Wolf nam nieuwe studio in gebruik

In Mechelen beleefde de nieuwe studio van Project Wolf vorige donderdag eindelijk zijn vuurdoop. De Lees verder

Rob Stenders eindelijk bij Veronica gestart (video)

Het kostte hem ooit 'Blood, Sweat & Tears' om in de jaren '80 van de Lees verder

RTL Belgium verkocht aan DPG Media en Groupe Rossel

RTL Group maakte vanmorgen bekend dat het een definitieve overeenkomst heeft getekend voor de verkoop Lees verder

Shine 800 AM, een geostrategisch radioverhaal uit Bonaire

Het Nederlandse Antillen-eiland Bonaire is meer dan alleen Ferry Maat. Minder geweten is dat op Lees verder

Radio Binnenstad biedt jongeren uit een instelling een platform (audio)

Ooit al gehoord van Radio Binnenstad? Vermoedelijk niet, want het gaat in eerste instantie niet Lees verder

Elke verlaat Joe (video)

Haar gezicht is bij het grote publiek bekender dan haar stem en dat heeft vooral Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx