Onze columnist Ben Bode refereerde er reeds naar in zijn bijdrage van vorige week; De Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) was in 1971 betrokken bij de bomaanslag op de zeezender Radio Noordzee Internationaal (RNI). Althans dat stellen twee Nederlandse scholieren, Robin Wormhout (17) en Ilja Lieshout (16) van het ‘4e Gymnasium’ in Amsterdam, in een filmwerkstuk. Bode, zelf erg betrokken in de zeewereld van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, liet geen spaander heel van het ‘eindwerk’.
Wat beweren beide studenten dan wel? De bomaanslag op de Mebo II van zaterdag 15 mei 1971, uitgevoerd in opdracht van Radio Veronica, zou gebeurd zijn met de medewerking van de BVD. De scholieren kwamen tot deze conclusie nadat ze spraken met de zoon van een toenmalig hoofd van de contraspionage. Die vertelde dat de BVD invloed had op de bomaanslag.
“De oprichters van RNI; Erwin Meister en Edwin Bollier hadden relaties met communistische landen. De BVD vond dat schip heel erg verdacht, met name die sterke zender. Ze lagen op een punt in zee waar allerlei telefoonlijnen elkaar kruisten.” Het lijkt daarmee, althans volgens de filmmakers, dat de BVD Radio Veronica heeft ingezet om het schip binnen te halen.
Er gingen al langer geruchten dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst betrokken was bij de aanslag. De toenmalige Veronica-directeur Bull Verweij en aandeelhouder Norbert Jurgens, hebben in de gevangenis gezeten omdat zij opdracht gaven aan drie duikers om de klus te klaren.
Vrijdag 15 juni werd de documentaire ‘May Day’ vertoond in de bioscoop FC-Hyena in Amsterdam-Noord.