RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Radio Gemini: ‘de smaak wàs raak’ (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vorig jaar op 7 mei officieel van start gegaan, is het avontuur van het Zuid West-Vlaamse Radio Gemini alweer voorbij. Vandaag, rond de middag, wordt het weer stil op hun twee frequenties. De comeback van deze succesvolle (vrije) radiopionier in de tachtiger jaren van de vorige eeuw, is daarmee eerder vroegtijdig aan z’n einde gekomen.

Bij de hertekening van het FM-landschap in 2017 kreeg de VZW Radio Gemini de zendvergunning toegewezen voor het frequentiepakket Kortrijk (106.4 FM) en Zwevegem (105.7 FM), goed voor een storingsvrij bereik van de Franse grens (Menen), de taalgrens (Moeskroen) tot Waregem. In Zwevegem was de VZW Wasabi FM daarentegen net z’n licentie kwijtgespeeld. Een logische samenwerking liet bijgevolg niet lang op zich wachten.

De naam Gemini is legendarisch in de regio, de kans op een nieuw succesverhaal leek dan ook reëel. Er werd gekozen voor een nieuw format, er kwamen nieuwe jingles en programma’s. Dit alles onder de slogan ‘De smaak is raak’. Toch liep het fout op de financiële kant van het project. De reclame-inkomsten bleken heel erg tegen te vallen, terwijl de kosten bleven (toenemen).

Eén daarvan is de factuur van Sabam. Daarover zegt een Gemini-zegsman bij BRU (Belgische Radio Unie): “Men houdt geen rekening met de beoogde doelgroep en rekent een kost aan voor alle inwoners van de gemeente of stad waar men uitzendt, wat niet correct is. Niet iedereen luistert naar die bepaalde zender.”


Het nieuwe Gemini zette in op een sterke verankering met de regio via live uitzendingen, het gebruik van sociale media (foto’s en videobeelden). Veel activiteiten werden in de studio ook toegelicht door de organisatoren ervan. Opvallend was het programma ‘Request’. De luisteraar kon online een song kiezen uit de muziekdatabase die onmiddellijk werd gespeeld. Info van de nummers werd via RDS automatisch meegestuurd ,de geluidskwaliteit werd gecontroleerd door een Omnia audio compressor.

Hoe het nu verder moet op de 106.4 en 105.7 FM is onduidelijk. Radio Gemini was een pionier in 1979, precies veertig jaar later is het dat opnieuw, helaas door als eerste van de ‘nieuwe lichting licentiehouders’ er ook opnieuw de stekker uit te trekken. De voorbode en het eerste bewijs van niet doordachte plannen van velen uit de sector? (JLB & DR)

3 mei 2017: De officiële voorstelling van het vernieuwde Gemini. Middenin de burgemeesters van Zwevegem en Kortrijk, Marc Doutreluingne (Gemeentebelangen, Zwevegem) en Vincent Van Quickenborne (Open-VLD, Kortrijk).

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1558: Radio Caroline, PINK! Radio, radio-BV (video)

• Alweer record voor Radio Caroline fundraising • Bijna 2.000 euro dankzij Pink Ribbon Radio Lees verder

Blad 1553: Radio AVO, Goeiedag Radio, DRM

• Stichter van Radio AVO overleden • Wijkt Radio Omroep Aalst opnieuw voor Goeiedag Radio? Lees verder

Blad 1552: Radio Minerva, Spotify, RTL (video)

• Radio Minerva viert met Tramlijn 98 • Spotify verkoopt nu zelf advertenties in België Lees verder

Lokale radio langzaam terug naar… buiten

Radio PROS uit Heldergem trekt na drie jaar terug naar Nieuwpoort en herstelt daarmee een Lees verder

Blad 1548: Winamp, RBS Radio, Snapchat

• Winamp is terug met een 2022-update • RBS Radio tien dagen vanuit groene caravan Lees verder

Blad 1541: Acast, Podchaser, PINK!, Radio Tequila

• Kampioenen van de open podcast gaan fusioneren • Vrouwenzender koopt een 90’s kindje • Lees verder

Groot Alveringem maakt ruimte voor Radio Space

Radio Space viert in september als evenementenzender het feit dat men precies veertig jaar geleden Lees verder

Blad 1535: Classixx, ZRO, VRD, Spotify, Radio Report

📻 De lokale 'Lost Frequencies': Classixx, ZRO, VRD 📻 Spotify: het wordt (nog) beter voor Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Davy
Davy
28 januari 2019 - 12:48 12:48

Eigenlijk raar als je ziet dat gewone internetradio’s al spotsjes weten te vinden (gisteren even geluisterd naar europe gold en daar hoorde ik enkele heel lokale spotjes van Delhaize, …). Als -ik zeg als- de link er met TOPradio nog is, dan kan die reclameregie zeker spotjes vinden, tenzij ze natuurlijk iets anders van plan zijn met de frequenties. Nu hopen dat MusicaFM wordt wat al sinds vorig jaar beloofd is: stadsradio pur sang maar dan op slechtere frequenties dan Gemini. Erg spijtig dat de mooiste naam onder de lokale radio’s met zo een groots verleden er niks méér mee aanvangt.

Jean
Jean
20 januari 2019 - 19:55 19:55

Format was erg goed; formule was heel goed én frequentie (vooral 105,7 – 106,4 minder) had een schitterend bereik. Hoe dan ook goede frequentie van regio Kortrijk. Maar er was inderdaad bijna geen reclame te horen.
Vreemd de naamsbekendheid van Gemini (40 jaar geleden opgestart) hadden ze natuurlijk wel mee en jammer dat er met die naam nu weer niks meer wordt gedaan. Hopelijk kan MusicaFM (op een veel slechtere frequentie) spoedig opgestart worden (klinkt wat als Delhaize-warenhuis-achtergrondmuziek); hen alvast veel succes toegewenst. Toch wel raar dat Gemini maar 8 maand in de lucht was… Terwijl de Gemini-frequentie jarenlang probleemloos door Topradio en zelfs langetijd na 1 januari 2018 als Topradio Select doordraaide; daar geloofde men wel in? Toen kon het wel? En hopelijk kan ooit daarmee Gemini the Original kansen krijgen? En wat gebeurt er me niet gebruikte frequenties? Kunnen die zomaar “doorverkocht” worden want er was hoe dan ook nog een link met Topradio.

Ivan Peter
Ivan Peter
19 januari 2019 - 17:33 17:33

Moeilijk te zeggen wat is een goed format ?
Mocht de openbare omroep geen reclame meer uitzenden zou veeeeel beter zijn
Zij krijgen geld van de overheid en reclame is niet eerlijk is het één of het ander
Ben er zeker van dat er een paar netwerken sneuvelen

John
John
19 januari 2019 - 15:33 15:33

De smaak was waarschijnlijk wel raak maar het ‘format’ zat volledig fout..
Jammer dat sommigen in het bestuur dit niet wilden inzien en koppig vasthielden een het afgezaagde eenheidsworst format .. met het nu gekende resultaat als gevolg..
Jammer

Andre
Andre
19 januari 2019 - 14:38 14:38

SABAM dwingt vanuit haar monopoliepositie (en met ‘medewerking’ van het Belgische Gerecht) de kleine lokale radiostations al vanaf het prille begin, in verhouding, veel meer te betalen dan de de grote landelijke radiostations.
Dit lijkt dan ook te wijzen op een collusie tussen SABAM en de grote landelijke radiostations van VRT en VTM.

Bart
Bart
19 januari 2019 - 09:27 09:27

Wat heeft dit te maken met het manke frequentieplan ? Als ik het goed lees was het bereik prima ?

Radio maken kost geld en het financiele verhaal moet gewoon kloppen en daar worstelen wel meer radio’s mee (zonder extra sponsering of mensen die er geld in steken).

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx