RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Zwitserland: laatste horde afschakeling FM genomen (video)

In Zwitserland zijn alle brancheverenigingen voor de radio akkoord gegaan met de plannen om de FM af te schakelen. Vanaf januari 2023 is ontvangst via de ether alleen nog met een DAB+-ontvanger mogelijk. Minder dan vijftien procent van de inwoners luistert nog uitsluitend analoog, waardoor de FM niet meer rendabel is.

Afgelopen zomer werden de definitieve plannen voor deze afschakeling al bekendgemaakt. Besloten is om dit in twee stappen te doen. In augustus 2022 gaan alle publieke FM-zenders uit. De commerciële radiostations volgen uiterlijk in januari 2023 dit voorbeeld. De publieke omroepen, verenigd in de SRG, waren al akkoord gegaan met deze plannen. 

Ook de VSP en de RRR, die de commerciële radiostations vertegenwoordigen, alsmede de Unikom, die de niet-commerciële lokale radio vertegenwoordigt, stemden in principe al in met de plannen. Wel moesten deze nog ter goedkeuring voorgelegd worden aan de leden. Deze week is bekend geworden dat de overgrote meerderheid akkoord is gegaan met de afschakelplannen. Mediaregulator Bakom gaat de radiovergunningen hier nu op aanpassen.

FM niet meer rendabel

Uitzenden op FM is voor veel radiostations een flinke kostenpost. Nog slechts 13% van de Zwitsers luistert nog uitsluitend via FM naar de radio. Afgelopen voorjaar was digitaal goed voor 71% . Ruim vier jaar geleden was dit nog maar 53%. DAB+ neemt daarbij het voortouw met 39%, gevolgd door internet met 32%.

Desondanks is er nog een grote groep die zowel digitaal als analoog luistert. In de auto is FM wel nog populair, maar ook dit aantal daalt in een snel tempo. Inmiddels gaat het om 55% dat digitaal afstemt, waarbij DAB+ 47% voor z’n rekening neemt. In totaal zijn er al ruim vijf miljoen DAB+-radiotoestellen verkocht in Zwitserland. Daarnaast werd afgelopen zomer 96% van alle nieuwe auto’s standaard geleverd met DAB+. (BVP – radio.nl)

° DAB+ in Zwitserland


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx