fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Zwitserland: einde FM vervroegd naar januari 2023

In Zwitserland is er een akkoord om FM twee jaar vroeger uit te schakelen dan aanvankelijk was gepland. Uit de nieuwste opvolgingscijfers blijkt dat nog slechts 13 procent van de bevolking voor het radioluisteren uitsluitend afhankelijk is van analoge FM-uitzendingen.

Al zorgen de macht der gewoonte en het nog steeds aanzienlijke aantal analoge autoradio’s er wel voor dat het luisteren via FM nog steeds een marktaandeel van 29 procent heeft. DAB+ is nu goed voor 39 procent van het radioluisteren, gevolgd door IP met een marktaandeel van 32 procent (zie tabel onderaan).

FM-radio vertegenwoordigt nu minder dan 30 procent van het gebruik in elke taalregio. DAB+ is het populairst in Duitstalig Zwitserland. In 2015 had FM nog een aandeel van 51 procent.

Zwitserland schakelt de laatste jaren een tandje bij in de digitale omschakeling. De SSR (de Zwitserse publieke omroep) gaat al in augustus 2022 definitief de stekker uit FM trekken. De particuliere radio’s volgen in januari 2023.

Afgelopen week ondertekenden de Zwitserse vereniging van particuliere radio’s, de Union Romande des Radios Régionales (RRR), de Unie van lokale niet-commerciële radio’s (Unikom) en de SSR een sectorale overeenkomst om het einde van de FM-uitzendingen te bezegelen.

De voorbije jaren was eind 2024 vooropgesteld als uiterlijke einddatum van analoge radio, maar de Zwitserse mediaregulator deed er alles aan om de radiosector op één lijn te krijgen voor een snellere afschakeling (eind 2022). Dit akkoord moest dan wel uiterlijk deze zomer worden aangekondigd, wat nu dus gebeurt.

De volgende twee jaar komt er in Zwitserland nog een geïntegreerde campagne om de laatste analoge gebruikers over de digitale streep te trekken.

Afgelopen donderdag (27 augustus) vond de jaarlijkse SwissRadioDay plaats. Die vond vanwege corona volledig digitaal plaats. Hieronder vind je een video met ongeveer 70 minuten aan presentaties, die werden gemodereerd vanuit een centrale studio.


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
JLB gaat (soms) naar zee – 59

Een pompeschitter betaalt geen radiotaks Na 67 jaar, 7 maanden en 6 dagen ben ik Lees verder

Slovenië: publieke omroep start derde DAB+-netwerk

Radiotelevizija Slovenija - RTV Slo - de publieke omroep van Slovenië, heeft afgelopen vrijdag een Lees verder

UK: Smooth Radio stopt op AM in Zuid-Wales (video)

Smooth Radio is niet langer via de middengolf te ontvangen in het zuiden van Wales. Lees verder

Blad 634: Nostalgie, Rush Limbaugh & Tenerife (video)

Het optellen is afgelopen, het aftellen van de 80s Top 880 bij Nostalgie kan beginnen. Lees verder

2003: DAB: VRT schiet twee keer mis (video)

Dat de openbare omroep uitbreidingsplannen had voor haar radiovloot wist de lezer van deze mediakrant Lees verder

2008: Digitale frequenties via vergelijkende toets

Gisteren besliste de Vlaamse Regering welke pakketten van digitale frequenties ter beschikking zullen worden gesteld Lees verder

Blad 630: Frankrijk, Dutch Dance Podcast & Verrukkelijke 15 (audio)

In Frankrijk hopen acht kandidaten op het 25ste plekje op de nationale DAB+. Een driedelige Lees verder

Blad 629: Sky Christmas, Times Radio, Antenne Bayern (video)

Het wordt pas Kerstmis als het ook uit je DAB+ komt, dus hier is Sky Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
29 augustus 2020 - 11:42 11:42

Of alle Zwitsers tegen dan een nieuwe auto zullen hebben aangeschaft waar men DAB+ kan mee ontvangen worden is een groter ‘?’.Laat staan een nieuwe installatie in de huiskamer…tja een kleine draagbare DAB+ misschien, net zoals meestal nog hier op dit moment. Heb twijfels, denk dat die datum toch (nog terug) zal opgeschoven worden! Wat dan met de toeristen?…Denk toch een beetje véél te vroeg.

rob
rob
30 augustus 2020 - 10:01 10:01
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Zonder DAB radio in de auto is nog op te lossen met eenDAB adapter. Een DAB radio draagbaar of tuner voor in de huiskamer is ook zeer betaalbaar ondertussen. Geen idee waarom altijd gepalaverd wordt over de aanschaf of aankoop, het is bijna 2021.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
30 augustus 2020 - 20:34 20:34
Antwoord aan  rob

Rob, er zijn natuurlijk altijd ‘tussenoplossingen’, weet ik ook wel. Het zijn maar pleisters. Maar weet dan ook dat je nog altijd ANALOOG luistert via de autoradio en ook via de huisinstallatie! Een degelijk ECHTE digitale (huis) installatie is zeker niet zo goedkoop. Een draagbaar DAB+ toestel kan je inderdaad al goedkoop aanschaffen. Maar je hebt altijd waar voor je geld…er zijn goedkope maar ook duurdere modellen op de markt.

Rob
Rob
31 augustus 2020 - 15:13 15:13
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Een degelijke DAB+ tuner kost quasi evenveel dan een evenwaardige FM tuner. Ik bedoel hier niet de draagbare radio maar een 43 cm hifi tuner en soms is deze nog extra voorzien van internet radio, Bluetooth en Spotify.

Maarten
Maarten
31 augustus 2020 - 22:58 22:58
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Ik weet niet hoe goed uw oren zijn, maar 99% van de tijd dat je met de auto rijdt zal je het verschil niet horen tussen een DAB+ signaal dat analoog aan de autoradio doorgegeven wordt en een geïntegreerde DAB+ radio.
Ik veronderstel dat iedereen wel weet dat ook bij een digitale radio de eindtrap en de luidspreker analoog zijn?
Analoog is met andere woorden niet echt een probleem, maar je moet ervoor zorgen dat de D/A conversie in een zo laat mogelijk stadium gebeurt

Meer in dab+
BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Het DAB+-einde van FamilyRadio

Blad 577: Brussel, Oostenrijk en Hilversum

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Technische sector is klaar voor lokale DAB+

Blad 574: DAB+ in tunnels, Valiezeradio, iHeartMedia & Cumulus

Sluiten