RadioVisie

  • .
    .

Zwitserland: Couleur 3 testte gekloonde AI-stemmen

In Zwitserland hield het Franstalige Couleur 3 – na een testperiode van liefst drie maanden – een eendaags experiment met gekloonde stemmen van vijf bestaande presentatoren. Volgens de initiatiefnemers ging het om een wereldprimeur. Want daar bovenop werd ook nog eens nooit eerder uitgezonden muziek geprogrammeerd die zo goed als volledig was gecomponeerd door computers.

Couleur 3 – eigendom van RTS Radio Télévision Suisse is – is een jongerenstation dat overwegend muziek uitzendt, wel is er aandacht voor actualiteit. En laat nu net de voorbije maanden de aandacht voor AI een enorme vlucht hebben genomen. Het experiment vond gisteren – donderdag 27 april – plaats. Luisteraars werden regelmatig op de hoogte gehouden van het feit dat de programma’s waren gemaakt door AI. Het begon om 06:00 uur en werd om 19:00 uur afgesloten.

Om de twintig minuten werd de boodschap herhaald dat artificiële intelligentie en computers het hadden overgenomen. “Gedurende dertien uur hebben onze digitale alter ego’s de teugels in handen genomen, hun stemmen en hun boodschappen uitzendend over de ether, zonder genade of rustpauze,” zei de stem. “De grenzen tussen mens en machine zijn vervaagd, en het is aan jou om te ontrafelen wat echt en artificieel is.”

Al eerder werd er in de Verenigde Staten een ‘GPT-powered’ radiostation gelanceerd dat de naam RadioGPT meekreeg. Ook in Nederland wordt met AI-stemmen getest. Omroep Flevoland is één van de meest bekende voorbeelden.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx