fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Zuid-Afrika: nieuwe testen in DAB+

De Zuid-Afrikaanse mediaregulator Icasa heeft een nieuwe proeflicentie gegeven voor DAB+ in de provincie Gauteng, de economisch meest welvarende provincie met ruim 12 miljoen inwoners en steden als Johannesburg en Pretoria. In Gauteng is de FM-band volledig verzadigd, wat meteen de interesse verklaart voor DAB+.

De zenders werden afgelopen week in gebruik genomen. Zenderoperator Sentech werkt met twee zenders van 10 kilowatt (100 kw ERP), eentje in Pretoria (masthoogte 103 meter) en eentje in Johannesburg (masthoogte 225 meter, op de Brixton Tower, foto boven), met samen een bereik van 10,7 miljoen inwoners, ongeveer een vijfde van de totale Zuid-Afrikaanse bevolking. De proeflicentie zelf is toegewezen aan de openbare South African Broadcasting Corporation (SABC).

Klik om te vergroten

De licentie, verleend op 30 januari 2019, is geldig voor een periode van acht maanden, met de mogelijkheid om nog eens zes maanden te verlengen. De initiële DAB+ proef startte in november 2014 met telkens relatief kortlopende licenties. In de zomer van 2018 liep de laatste test af. Voor deze nieuwe proeflicentie moest een volledig nieuw juridisch kader worden gevolgd, uitgewerkt op basis van de vorige testen, waardoor de digitale zenders een half jaar uit lucht gingen.

In de nieuwe licentie is sprake van 20 stereokanalen, variërend van 32 tot 128 kbp/s, waarvan telkens een derde verplicht gereserveerd is voor openbare, commerciële en lokale community-radiostations. Het gaat om 19 bestaande AM/FM-stations plus (eveneens verplicht) één exclusief digitaal station. Bij de vorige testen mochten 40 bestaande stations beurtelings deelnemen aan de testen. Er wordt ook verplicht gewerkt met ‘besloten luistergroepen’ die moeten rapporteren over de verschillende testfases, waarin telkens wordt gewerkt met wijzigende vermogens en andere antenne-configuraties.

Net als bij de vorige proeven wordt gebruik gemaakt van kanaal 13F (239.2 mHz), het hoogst beschikbare in de digitale band III. In Zuid-Afrika is de officiële frequentieruimte voor DAB+ beperkt tot de band 214 MHz tot 230 MHz, maar die is dus nog niet in gebruik.

Er is ook een gelijkaardige aanvraag lopende voor een proefproject in Kaapstad. Zuid-Afrika is momenteel het enige Afrikaanse land met DAB+, maar afgaande op het internationale congres Radio Days Africa 2018  is er wel toenemende interesse van andere landen op het continent. Tussen 1997 en 2010 was er in Johannesburg al een test in DAB. (RDS)

Aangezien er toch aanzienlijk wat Vlamingen en Nederlanders banden hebben met Zuid-Afrika, interesseert het ons zeker om feedback te krijgen als u zelf in de nabije toekomst naar ginder gaat of als u ginder connecties hebt die in het bezit zijn van een DAB+ apparaat.

  • Fotocredit: Wikipedia
In deze video ziet u een interview met de Zuid-Afrikaanse minister van communicatie Pinky Kekana, daterend uit juli vorig jaar, waarin ze toch wel de nodige deskundigheid etaleert inzake digitale radio.

Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bij RadioVisie hebben we heel wat lezers die zich (ook) interesseren voor de technische aspecten
De CSA kondigde gisteren met enige trots aan dat de Federatie Wallonië-Brussel “een van de
De Waalse mediaregulator CSA heeft de volledige lijst van nieuwe radio-erkenningen vrijgegeven, zowel voor FM
Zwitserse precisie is voorlopig ver zoek bij de afschakeling van het FM-park Arabische gemeenschap van
Het is komkommertijd in de nieuwsmedia en dan wordt klein nieuws al eens buiten proportie
Urbanus wist het al in 1974 op het moment dat hij ‘De wereld is om
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Dit is de laatste editie voor de zomer. Het DAB+ weekrapport gaat even met vakantie.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Rudy De SaedeleirLuc Van Coillie Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Luc Van Coillie
Lid
Luc Van Coillie

Testen in Zuid-Afrika door zenderoperator ‘Sentech’ met 2 zenders (Pretoria en Johannesburg) van 10 kW (ERP = 100 kW) voor een gebied van 21.000 km² (ongeveer vergelijkbaar met Vlaanderen).
In de tabel van RADIODIGI ( https://www.radiodigi.nl/belgieuml.html# ) wordt voor de Norkring-zenders op 11A (‘Vlaanderen1’), het “ERP”-zendvermogen weergegeven: voor Sint-Pieters-leeuw is dat bv. (maar) 6 kW (ERP) en voor Gent is dat 4,6 kW (ERP).
In vergelijking met de Zuid-Afrikaanse uitgestraalde vermogens (100 kW ERP), is dit nogal een verschil….
Of zit er een fout in de hoofding van de tabel van RADIODIGI? (niet “ERP”).
Kan iemand dit ophelderen?

Meer in Actueel
Radioblad 83: Radio Jackie, Jan Van Rompaey, Dodo FX

Radioblad 82: Eregalerij, Nostalgie en Michael Jackson

Radioblad 81: Wise Buddah, NRJ en Jan De Smet

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (8)

Radioblad 80: Johan Vanhee, Caroline, Xavier Taveirne

Radioblad 79: Muziek, zenders, podcasts en Eclips TV

Sluiten