RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Zuid-Afrika: nieuwe testen in DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Zuid-Afrikaanse mediaregulator Icasa heeft een nieuwe proeflicentie gegeven voor DAB+ in de provincie Gauteng, de economisch meest welvarende provincie met ruim 12 miljoen inwoners en steden als Johannesburg en Pretoria. In Gauteng is de FM-band volledig verzadigd, wat meteen de interesse verklaart voor DAB+.

De zenders werden afgelopen week in gebruik genomen. Zenderoperator Sentech werkt met twee zenders van 10 kilowatt (100 kw ERP), eentje in Pretoria (masthoogte 103 meter) en eentje in Johannesburg (masthoogte 225 meter, op de Brixton Tower, foto boven), met samen een bereik van 10,7 miljoen inwoners, ongeveer een vijfde van de totale Zuid-Afrikaanse bevolking. De proeflicentie zelf is toegewezen aan de openbare South African Broadcasting Corporation (SABC).

Klik om te vergroten

De licentie, verleend op 30 januari 2019, is geldig voor een periode van acht maanden, met de mogelijkheid om nog eens zes maanden te verlengen. De initiële DAB+ proef startte in november 2014 met telkens relatief kortlopende licenties. In de zomer van 2018 liep de laatste test af. Voor deze nieuwe proeflicentie moest een volledig nieuw juridisch kader worden gevolgd, uitgewerkt op basis van de vorige testen, waardoor de digitale zenders een half jaar uit lucht gingen.

In de nieuwe licentie is sprake van 20 stereokanalen, variërend van 32 tot 128 kbp/s, waarvan telkens een derde verplicht gereserveerd is voor openbare, commerciële en lokale community-radiostations. Het gaat om 19 bestaande AM/FM-stations plus (eveneens verplicht) één exclusief digitaal station. Bij de vorige testen mochten 40 bestaande stations beurtelings deelnemen aan de testen. Er wordt ook verplicht gewerkt met ‘besloten luistergroepen’ die moeten rapporteren over de verschillende testfases, waarin telkens wordt gewerkt met wijzigende vermogens en andere antenne-configuraties.

Net als bij de vorige proeven wordt gebruik gemaakt van kanaal 13F (239.2 mHz), het hoogst beschikbare in de digitale band III. In Zuid-Afrika is de officiële frequentieruimte voor DAB+ beperkt tot de band 214 MHz tot 230 MHz, maar die is dus nog niet in gebruik.

Er is ook een gelijkaardige aanvraag lopende voor een proefproject in Kaapstad. Zuid-Afrika is momenteel het enige Afrikaanse land met DAB+, maar afgaande op het internationale congres Radio Days Africa 2018  is er wel toenemende interesse van andere landen op het continent. Tussen 1997 en 2010 was er in Johannesburg al een test in DAB. (RDS)

Aangezien er toch aanzienlijk wat Vlamingen en Nederlanders banden hebben met Zuid-Afrika, interesseert het ons zeker om feedback te krijgen als u zelf in de nabije toekomst naar ginder gaat of als u ginder connecties hebt die in het bezit zijn van een DAB+ apparaat.

  • Fotocredit: Wikipedia
In deze video ziet u een interview met de Zuid-Afrikaanse minister van communicatie Pinky Kekana, daterend uit juli vorig jaar, waarin ze toch wel de nodige deskundigheid etaleert inzake digitale radio.

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1588: Koen De Bouw, DAB+ in Nederland, Radio Drenthe

• Koen De Bouw is nieuwe VTM-trailerstem • Nederland: 26 procent heeft DAB+ • Nieuwe Lees verder

Blad 1585: RTBF, DAB+ in Polen, Nostalgie (video)

• Stakingsdreiging binnen de RTBF • Polen: procedure commerciële DAB+ opgeschort • Gratis Tom en Lees verder

Blad 1583: Q500, Q18.000, Vanden Borre

• De 500 van Q-Nederland • De 18.000 van Q-Vlaanderen • Korting op DAB+ als Lees verder

Blad 1580: Lowry Mays, 2. DAB+ Bundesmux, NPO 3FM

• VS: Lowry Mays, stichter Clear Channel, overleden • Duitsland: uitbreiding voor tweede Bundesmux • Lees verder

Blad 1578: NRJ, Radio 1, Manx Radio

• NRJ geeft een gouden concertticket weg '• Het uur van de waarheid' vervangt Interne Lees verder

LocalDAB.org: alle info over lokale DAB+ over de grenzen heen

De nieuwe Engelstalige site LocalDAB.org is het werk van DAB+-enthousiastelingen uit Vlaanderen en Nederland.

Blad 1575: Silvie Strobbe, Rode Duivels, DAB+ in Duitsland

• Silvie ging van de wolf naar de panter • VRT-radio's bereiden Rode Duivels-koorts voor Lees verder

Brussel: Franstalige lokale DAB+ is gestart

Sinds deze middag is de Franstalige lokale Brusselse mux in de ether. Na drie jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
1 april 2019 - 14:29 14:29

Testen in Zuid-Afrika door zenderoperator ‘Sentech’ met 2 zenders (Pretoria en Johannesburg) van 10 kW (ERP = 100 kW) voor een gebied van 21.000 km² (ongeveer vergelijkbaar met Vlaanderen).
In de tabel van RADIODIGI ( https://www.radiodigi.nl/belgieuml.html# ) wordt voor de Norkring-zenders op 11A (‘Vlaanderen1’), het “ERP”-zendvermogen weergegeven: voor Sint-Pieters-leeuw is dat bv. (maar) 6 kW (ERP) en voor Gent is dat 4,6 kW (ERP).
In vergelijking met de Zuid-Afrikaanse uitgestraalde vermogens (100 kW ERP), is dit nogal een verschil….
Of zit er een fout in de hoofding van de tabel van RADIODIGI? (niet “ERP”).
Kan iemand dit ophelderen?

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx