RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Zorgen om zeezenders, en om ‘mobilofoons’ (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Voor velen zal 1974 onherroepelijk verbonden blijven met het deels verdwijnen van de zo geliefde radiostations die vanaf internationale wateren actief waren. Ze werden van overheidszijde, via een aanpassing van de wetgeving, eind augustus datzelfde jaar verboden. Gelukkig waren er twee die de luisteraars niet in de steek lieten; Radio Caroline en Radio Mi Amigo.

De eerste vierde eerder dat jaar het tienjarig bestaan. Radio Mi Amigo startte officieel op 1 januari 1974 en werd vrij snel populair, zowel in Vlaanderen als Nederland. Het was de tijd dat ik, naast intens radio luisteren, ook nog naar televisie keek. Hetgeen nu al decennia lang niet meer het geval is. Bijna een halve eeuw geleden waren er een aantal spelprogramma’s waar ik graag voor ging zitten. De TROS zond ‘Alles of Niets’ uit. Eens in de vier weken, sedert 1973. Een quiz die een uur duurde en gepresenteerd werd door Bert de Vries (fotocredits: Nationaal Archief). Altijd leuk om te zien hoe bepaalde deelnemers bij herhaling goed scoorden. Zo was er in januari 1974 andermaal een deelname van de 24-jarige onderwijzer Geerling Brands uit Geleen. Hij had voor de derde keer een aflevering had gewonnen.

Het hoogste bedrag ooit

De man had een enorme parate kennis over de Olympische Spelen, met nadruk op 1952, het jaar dat het mondiale sportevenement in Helsinki werd gehouden. Het leverde hem in januari 1974 een bedrag van ruim 18.000 gulden op. In voorgaande afleveringen had hij al meer dan 10.000 gulden verdiend dankzij zijn scherpe geheugen en zijn adequaat reageren op de vragen, waarbij mede kandidaten verbaasd waren over de snelheid waarmee hij antwoordde. Het totale gewonnen bedrag van 26.800 gulden was op dat moment het hoogste dat ooit in Nederland aan een deelnemer van een televisiequiz was uitgekeerd.

De onderwijzer uit Geleen was trouwens slechts drie jaar jong toen de bewuste Olympische Spelen in Helsinki werden gehouden. In die tijd kreeg je bij aankoop van een pakje margarine een foto van één van de deelnemers, daarbij hoorde ook een boek waarin je die plaatjes kon plakken. Iets wat nog steeds bestaat. Benieuwd naar wat de Gelener kocht met z’n gewonnen centen? Een afwasmachine en een orgel, want hij hield van muziek.

Briefschrijvers met zeezenderzorgen

Ik had het al over het verdwijnen van een aantal zeezenders in 1974. Vrijwel vanaf het begin van dat jaar waren er in de diverse kranten ingezonden brieven waarin lezers zich zorgden maakten over het nakende verdwijnen van hun geliefde radiostations. Zoals E.G. ten Oever uit Meppel. Zijn brief werd gepubliceerd in de Drentse editie van het Nieuwsblad van het Noorden.

‘Wij verkeren op dit moment in een periode van grote internationale spanningen. Door deze spanningen zijn wij in de toekomst verstoken van allerlei zaken, waarmee wij in de loop van de laatste 25 jaar hebben leren leven en waarvan het verlies ons zwaar zal vallen. De mensen (hierbij denk ik vooral aan de kleine man) zullen veel dingen, die ze voor de beperkingen konden doen, nu niet meer uitvoeren (reizen maken of andere min of meer luxe zaken). Veel mensen hebben in deze moeilijke tijd veel ontspanning bij de radio of televisie’.

‘De televisie brengt niet een vullend dagprogramma, terwijl de radio dit wel doet. Vooral de mensen tot vijftig jaar zullen voor een groot gedeelte de radio afgestemd hebben op Veronica of Noordzee. Deze beide radiostations brengen een ontspannend programma, waarnaar de mensen willen luisteren. De regering heeft van de Tweede Kamer al toestemming om deze stations de nek om te draaien (lees: de bevolking de ontspanning te ontnemen). De toestemming van de Eerste Kamer zal er hoogst waarschijnlijk wel komen. Heren Kamerleden, laat Veronica voortbestaan! Maak van deze Veronica-kwestie niet een politieke zaak. Andere punten uit het regeerprogram kunnen immers ook niet uitgevoerd worden.’

Fietsend bellend of bellend fietsen

Wat de man met de laatste zin bedoelde was mij niet duidelijk. Het was de tijd dat benzine op de bon diende te worden gekocht en van de autoloze zondagen. Maar er was meer te beleven aangaande ‘de auto’. De regering kwam met een plan om in 1975 alle motorvoertuigen verplicht te keuren. In gebruik of niet. Ook aanhangwagens en opleggers vielen onder die verplichting. Er werd eveneens gelet op de gevaren voor luchtverontreiniging en radiostoringen.

Het huidige veelvoud aan communicatiemogelijkheden bestond niet in 1974. Of het altijd even wenselijk is om bijvoorbeeld een mobiele telefoon te gebruiken, daar kan over worden gediscussieerd worden. Ik, als niet gebruiker, krijg vaak een gevoel van irritatie als ik tijdens mijn regelmatige fietstochten anderen te pas en onpas al fietsend zie bellen. Maar 48 jaar geleden was het nog lang niet zo ver.

Zo kon het gebeuren dat in Groningen een raadslid, de heer J. Bakker, vertegenwoordiger namens de Christelijke fractie, in januari tijdens een raadsvergadering ernstige bezwaren uitte over de plannen van het gemeentebestuur om mobilofoons aan te schaffen voor de chauffeurs van het GVB, wat stond voor Gemeentelijk Vervoer Bedrijf. Zo stelde hij dat ze elkaar romannetjes gingen voorlezen en voegde hij er aan toe dat de aanschaf een zeer kostbare aangelegenheid zou worden.

De toenmalige wethouder drs. Max van den Berg vond die mobilofoons echter wel zeer nuttig. Volgens hem was de aanschaf vooral bedoeld om de chauffeurs de mogelijkheid te geven iets te kunnen melden aan de centrale post als er op de route wat gebeurde of om collega’s te kunnen waarschuwen, bijvoorbeeld als er teveel mensen waren bij de bushalte en er dus gewacht moest worden. Hij voegde er wel aan toe dat een klein beetje sociaal contact via de apparatuur mogelijk diende te zijn.

Hans Knot


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Abraham, Koekoek, Den Uyl en de lange tenen van een omroep (audio & video)

In januari 1974 meldde de radio en tv-gids ‘TROS Kompas’ dat Chiel Montagne gek zou Lees verder

‘Die twee whisky’s waren er teveel aan’ (audio & video)

In 1974 keek ik redelijk vaak naar de televisie, nu is dat al decennia lang Lees verder

Het Muziekapparaat: 315 musici, 79 zangers en zangeressen

Het merendeel van de Nederlandse omroep ensembles werd in 1945, in de maanden na de Lees verder

Dringend gezocht: sloophamer voor radio & tv-zender (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar 1964 Het jaar waarin in opdracht van de overheid Lees verder

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

Kappen om muziek te kunnen kopen (video)

In 1965 was de tijd dat tieners massaal vinyl kochten nog heel ver weg. Zelf Lees verder

Afdeling ‘Dode Media’: ‘Show ’n Tell’ (video)

In 1965 was ik zestien jaar jong. Ondanks die jeugdige leeftijd was ik reeds volop Lees verder

Radioprogramma’s aangeleverd op vinylplaat (audio & video)

In januari 1980 ging de nieuwe serie ‘Profiles in Rock’ van start, een syndicated product Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx