RadioVisie

  • .
    .

Zonder ‘Kink’ in de kabel op weg naar FM-pakket?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Kink FM was een merkwaardig Nederlands radiostation. Niet in het minst door de naam, maar bovenal door zijn alternatieve geschiedenis. Toevallig ook het format waarvoor was gekozen; alternatieve muziek. Het avontuur begon in 1995, eindigde in 2011, waarna acht jaar later een comeback volgde. Eentje met grote ambities overigens…

Toen in 1994 RTL en Veronica opgingen in de Holland Media Groep uitte deze laatste de wens om een alternatief station te beginnen, opgezet door Rob Stenders en Jan Hoogesteijn. Dit werd per 1 oktober 1995, Kink FM op het RTL-kabelkanaal. Alle programma’s werden gepresenteerd. Ruim de helft van de playlist bestond uit nieuwe moderne rock en pop. Ook singer-songwriter en dance werden uitgezonden.

Heel wat bekend radiovolk maakte er programma’s; Arjen Grolleman (overleden in 2010), Jan Douwe Kroeske, Leon Verdonschot, Rob Stenders, Fred Siebelink, Alfred Lagarde (overleden 1998), Arjan Snijders, Isabelle Brinkman, Vincent de Lijser, Michiel Veenstra, Floortje Dessing, Luc van Rooij, Ron Bisschop Ton Wibier en Karel Oosterhuis.

Kink FM was niet in de ether te beluisteren, maar uitsluitend via de kabel, satelliet, het internet en vanaf 2008 op smartphones. Van 2005 tot eind 2008 werden alle uitzendingen ook aangeboden als podcast. In 2003 trok eigenaar Veronica zich voor de verdeling van de etherfrequenties terug omdat het station niet rendabel zou zijn in de ether.

In 2011 was er een nieuwe mogelijkheid, maar de eigenaar van Kink FM, V-Ventures, de investeringsmaatschappij van Vereniging Veronica, trok zich terug. Ditmaal was de vraagprijs van de overheid voor het kavel te hoog. Op 1 oktober, de dag dat de zender zestien jaar bestond, werd er definitief gestopt. Al was definitief eerder relatief want op 1 februari 2019 keerde het station terug onder de naam Kink.

En er zijn opnieuw grootse plannen. Programma-directeur Michiel Veenstra wil zelfs een FM-frequentie bemachtigen. Dat liet hij weten aan het vakblad over reclame, marketing en media ‘Adformatie’. “In 2022 lopen de huidige licenties af en we voeren momenteel gesprekken om dan een plek op de FM te bemachtigen. De waarde van FM neemt geleidelijk wel af. Bij de veiling van 2003 werd er nog 80 miljoen betaald voor de 100.7 FM. Die bedragen zijn nu niet meer aan de orde. Dat maakt het voor ons interessant om een gooi te doen.” (TB)

° Kink (enkel via internet en DAB+)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Nederland: Antoinette Hertsenberg wint ‘Media Oeuvre Award’ (video)

In het NPO Radio 1-programma 'De Perstribune' werd presentatrice Antoinette Hertsenberg (AVROTROS) gisteren - zondag Lees verder

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

‘Waterloo’ bovenaan ‘NPO Radio 2 Songfestival Top 50’

'Waterloo' van ABBA staat op de eerste plaats van de 'NPO Radio 2 Songfestival Top Lees verder

Blad 1477: Nostalgie, Radio 538, Brillux Radio (audio)

• Urbanus, CPex en Emma Bale vervolledigen Nostalgie Beach Festival • Radio 538 vervangt Die Lees verder

Nederlandse radiosector heeft zes jaar nodig om te herstellen van coronacrisis

Nederlands MediaNetwerk spreekt met Herbert Visser en Carlo de Boer van RadioCorp over de coronacrisis, Lees verder

Blad 1476: MNM, Fluister, Qmusic

• MNM en het geloof in de West-Vlaamse toekomst • Fluister: nieuwe abonnementsdienst voor audio Lees verder

Blad 1475: Audify, Hotbird, iPod

• Nederland: audioreclame blijft groeien • Eurovisiesongfestival in 4K UHD kijken via Hotbird • Apple Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x