fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Zonder ‘Kink’ in de kabel op weg naar FM-pakket?

Kink FM was een merkwaardig Nederlands radiostation. Niet in het minst door de naam, maar bovenal door zijn alternatieve geschiedenis. Toevallig ook het format waarvoor was gekozen; alternatieve muziek. Het avontuur begon in 1995, eindigde in 2011, waarna acht jaar later een comeback volgde. Eentje met grote ambities overigens…

Toen in 1994 RTL en Veronica opgingen in de Holland Media Groep uitte deze laatste de wens om een alternatief station te beginnen, opgezet door Rob Stenders en Jan Hoogesteijn. Dit werd per 1 oktober 1995, Kink FM op het RTL-kabelkanaal. Alle programma’s werden gepresenteerd. Ruim de helft van de playlist bestond uit nieuwe moderne rock en pop. Ook singer-songwriter en dance werden uitgezonden.

Heel wat bekend radiovolk maakte er programma’s; Arjen Grolleman (overleden in 2010), Jan Douwe Kroeske, Leon Verdonschot, Rob Stenders, Fred Siebelink, Alfred Lagarde (overleden 1998), Arjan Snijders, Isabelle Brinkman, Vincent de Lijser, Michiel Veenstra, Floortje Dessing, Luc van Rooij, Ron Bisschop Ton Wibier en Karel Oosterhuis.

Kink FM was niet in de ether te beluisteren, maar uitsluitend via de kabel, satelliet, het internet en vanaf 2008 op smartphones. Van 2005 tot eind 2008 werden alle uitzendingen ook aangeboden als podcast. In 2003 trok eigenaar Veronica zich voor de verdeling van de etherfrequenties terug omdat het station niet rendabel zou zijn in de ether.

In 2011 was er een nieuwe mogelijkheid, maar de eigenaar van Kink FM, V-Ventures, de investeringsmaatschappij van Vereniging Veronica, trok zich terug. Ditmaal was de vraagprijs van de overheid voor het kavel te hoog. Op 1 oktober, de dag dat de zender zestien jaar bestond, werd er definitief gestopt. Al was definitief eerder relatief want op 1 februari 2019 keerde het station terug onder de naam Kink.

En er zijn opnieuw grootse plannen. Programma-directeur Michiel Veenstra wil zelfs een FM-frequentie bemachtigen. Dat liet hij weten aan het vakblad over reclame, marketing en media ‘Adformatie’. “In 2022 lopen de huidige licenties af en we voeren momenteel gesprekken om dan een plek op de FM te bemachtigen. De waarde van FM neemt geleidelijk wel af. Bij de veiling van 2003 werd er nog 80 miljoen betaald voor de 100.7 FM. Die bedragen zijn nu niet meer aan de orde. Dat maakt het voor ons interessant om een gooi te doen.” (TB)

° Kink (enkel via internet en DAB+)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

Het radiodagboek van 7 juni (159)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 514: Eva & Jan, Poseidon en MENT

Net nu de lockdown-maatregelen versoepelt worden, wil het weer niet meewerken. Maar u hoort ons Lees verder

Het is vandaag 6 juni… 1995 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Nederland: Daniel Dekker naar MAX (audio)

Na een verblijf van dertig jaar bij de TROS en de AVRO vertrekt Daniël Dekker Lees verder

Het radiodagboek van 5 juni (157)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 512: Radio 1, SRV, Vier & Veronica

Uw voorkeurnieuws steeds op zak, in één enkele app. Ook om te beluisteren. Vanaf volgende Lees verder

Spoorde het AT minder radiopiraten op?

Het opsporen en uit de lucht halen van etherpiraten door het Nederlandse Agentschap Telecom (AT) Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, deejays, internetradio, nederland
Het is vandaag 16 september… 1979 (audio)

2011: Brandy bubbels voor Radio 1 (audio)

Het radiodagboek van 16 september – 259 (video)

‘Ruimtevaarder’ bovenaan ‘De Lage Landenlijst’ (video)

JLB gaat (soms) naar zee – 44 (audio)

Het is vandaag 15 september… 1995 (audio)

Sluiten