Bladerend in mijn archieven van het jaar 1962 botste ik op berichten over de toen zogenaamde ‘wilde zender’, vooral bekend als Radio Veronica. Vorige week had ik het over de uitkomst van een onderzoek naar de populariteit van het station bij de huisvrouwen. Deze week gaan we verder met enkele berichten uit de beginjaren van de zeezender.
Eén van de knipsels heeft het over het feit dat dat de Borkum Riff, het zendschip van Radio Veronica, uiterst moeilijk grijpbaar was ondanks dat de organisatie achter het station het Geneefs Verdrag zou hebben geschonden. “Het bestaan en de werkzaamheden van het zendschip van Veronica is voor de gewone toeschouwer door een waas van geheimzinnigheid omgeven.” Vervolgens werd met enkele juridische aspecten geprobeerd tot verheldering te komen.
Illegaal of niet illegaal?
Zo zou Radio Veronica de wetgeving in verband met radiocommunicatie hebben geschonden. En specifiek een onderdeel van het internationale verdrag van Géneve uit 1959. De journalist baseerde zich op paragraaf 7 waarin duidelijk stond dat illegale radiostations waren verboden. Er werd evenwel niet direct ingegaan op het gegeven waarom Veronica illegaal zou zijn. Het Nederlandse strafrecht was van toepassing op Nederlands grondgebied en op schepen varende onder de nationale vlag.
° Lees verder onder de afbeelding

En dus was de conclusie dat Radio Veronica op dat moment ongrijpbaar was voor de overheid. Daarom moest men er achter komen onder welke landenvlag het zendschip, in internationale wateren, verankerd was. Pas dan bestond de mogelijkheid om met deze overheden contact op te nemen met de vraag om maatregelen te nemen. In samenwerking met die andere natie kon eventueel tot actie worden over gegaan.
Veronica was in 1962 actief via de 192 meter, een golflengte die volgens de internationale regelgeving onder meer was toegewezen aan Zweden. Aangezien men niet zo maar een golflengte in gebruik kon nemen was Radio Veronica duidelijk in overtreding. De toen meest recente afspraken inzake de golflengteverdeling werden in het najaar van 1961 in het Zweedse Stockholm gemaakt op de Europese Conferentie van de ‘meter en decimeter golflengten’ voor omroepdoeleinden.
° Tekst gaat door onder de audio en de afbeeldingen.


Vriendjes worden met Veronica
Ook was de zeezender gestart met de Stichting Vrienden van Veronica, dit met de bedoeling officiële erkenning te krijgen voor het toen buiten territoriale wateren actieve radiostation. Volgens het bericht in één van de knipsels dacht men te kunnen rekenen op minstens één miljoen leden. Het artikel stond tussen heel veel publiciteit in diverse kranten.
De aantekeningen komen uit het archief van Max Lewin, dat vele jaren geleden werd overgemaakt aan de Stichting Media Communicatie en onder mijn beheer kwam. Jammer is dat niet bij alle aantekeningen staat uit welke kranten ze werden geknipt. Enkel de datum is vermeld. In dit geval was dit 25 augustus 1962.
Hans Knot