fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Zo klonk de Mi Amigo Top 50 op 28/08/1976 (audio)

Ferry Eden doet het op 29 juni digitaal over bij FouteMuziekRadio

De zomer van 1976 is aanstaande zaterdag even terug via FouteMuziekRadio.nl met de Top 50 van Radio Mi Amigo, die digitaal en vlekkeloos opgepoetst werd door Ferry Eden (foto bovenaan – credits: Peter Messinfeld).

Het was zomers, die augustusmaand van 1976. Aan boord van de MV Mi Amigo was tussen twaalf en twee een nieuw live programma van start gegaan: ‘Baken 16’. Peter van Dam, als programmaleider sinds kort opvolger van Joop Verhoof, had de programmering gewijzigd, waardoor op 23 juli deze nieuwe live uitzending begon. De drie live dj’s aan bood van Hetz endschip waren op dat moment nog Bart van Leeuwen, Jan van der Meer en Marc Jacobs.

In augustus kwam daar ook nog Frank van der Mast bij. Bart van Leeuwen was eind van die voor het laatst op het zendschip. Vanwege gedoe met justitie in Nederland, verkoos hij nadien om enkele nog programma op te nemen in de studio in Playa d’Aro. De live show ‘Baken 16’ – vooral in de presentatie van Marc Jacobs – zou uitgroeien tot één van de populairste Mi Amigo programma’s.

Over justitieel gedoe gesproken: nog voor de augustusmaand begon was er in de Brusselse rechtbank ook een regiezitting in een zaak tegen Mi Amigo. Maar liefst 41 gedaagden werden verdacht van medewerking aan de zeezender, hetgeen in België bij wet al sinds 18 december 1962 verboden was. Van de 41 gedaagden waren er slechts twee aanwezig: reclameman Marcel Sieron, nog bekend van de inval in de studio’s van zijn vakantieboerderij in Opbrakel en Danny Vuylsteke, die geluidsapparatuur verhuurd had ten bate van Mi Amigo.

De andere beklaagden lieten zich vertegenwoordigen door een advocaat. De ten laste leggingen behelsden het niet betalen van de muziekrechten aan SABAM en BUMA, verder was er een vermeende afpersing van een adverteerder die niet betaalde en de bedreiging van een AVRO filmploeg, die in het najaar van 1974 weigerde om het terrein van Sylvain Tack in Buizingen te verlaten.

De linkse politiek machthebbers in Nederland waren wat gefrustreerd dat hun ‘anti Veronicawetje’ niet alle zeezenders had gestopt. Men nam het voortouw in een samenwerking met België , Engeland en Frankrijk om samen Mi Amigo en Caroline te bestrijden. In Engeland stuurde men toen op een fanboot naar de Mi Amigo een spion mee, waarop het schip bij terugkeer werd aangehouden.

Alle fans werden verhoord, gefotografeerd en geïntimideerd en de eigenaar van het schip kreeg een dagvaarding. Naast tegenwerking ondervond Mi Amigo ook medewerking, van de kersverse Veronica Omroep Organisatie bijvoorbeeld, die op 25 augustus 1976 aandacht besteedde aan de MV Mi Amigo. Twee jaar na de sluiting van de zeezender Veronica ging dat zendschip nog steeds door!

Een groot deel van de programma’s werd zomer van 1976 in Playa d’ Aro opgenomen, waar de Mi Amigo studio opnieuw een toeristische trekpleister was. Men kon er programma’s met Stan Haag, Michelle en Bokkebroek bijwonen, maar je trof er ook Joop Verhoof en Peter van Dam aan. Die presenteerde op zaterdag 28 augustus 1976 tussen 14:00 en 17:00 uur de ‘Mi Amigo Top 50’ aflevering 136.

In retro sfeer is deze lijst aanstaande zaterdag 29 juni 2019 tussen 12:00 en 15:00 uur te beluisteren bij FouteMuziekRadio.nl. In de loop van volgende week wordt de uitzending ter download aangeboden via Het Blad (van RadioVisie). Waan je even terug in de zomer van 43 jaar geleden.


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Radio Mi Amigo

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Foutemuziekradio gaat aanstaande zaterdag terug naar het najaar van 1974. Op 24 november startte een
Top 50 van 14 juli 1974 in twee verschillende uitvoeringen Naar trouwe en goede maandelijkse
'Mi Amigo 45' straks ook in Noord Nederland ‘Mi Amigo 45’ dat doorgaat van 30
eAanstaande zaterdag zaterdag 27 april zendt FouteMuziekRadio.nl tussen 12:00 en 15:00 uur de ‘Mi Amigo Top
Ferry Eden gaat terug naar 31 maart 1974 Er zijn nog zekerheden in het leven.
Zaterdag aanstaande 2 maart, is via foutemuziekradio.nl de ‘Mi Amigo Top 50’ van 18 maart
Zaterdag aanstaande 2 februari is via foutemuziekradio.nl de 'Joepie Top 50' van 19 januari 1975
Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Marino Coolsaet Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Marino Coolsaet
Lid
Marino Coolsaet

Het stukje over de linkse politiek klopt niet helemaal want de CPN (dat is de communistische partij toen) later over gegaan via omwegen in groen links stemde namelijk tegen de anti Veronica wetten.

Meer in Offshore
Hallo. Dit is Monique. Ik ben Ad en ik ben Luc (audio)

Hallo. Dit is Monique, mijn naam is Maarten (audio)

Hallo. Dit is Mi Amigo. Mijn naam is Joop (audio)

Hallo. Dit is Mi Amigo. Ik ben er voor het eerst (audio)

Hallo. Dit is Mi Amigo. Ik ben Peter (audio)

Hallo. Dit is Caroline. Mijn naam is Paul (audio)

Sluiten