RadioVisie

  • .
    .

Zo keken we televisie in 1987 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De jeugd keert alweer vele jaren achter elkaar de televisie de rug toe. Ook hun informatie halen ze via het grootse aanbod op internet. Wees eerlijk, er is een overaanbod aan tv-programma’s die we via de kabel kunnen bekijken, laat staan het veelvoud dat kan worden gevolgd via satellietschotels. Dan nog maar te zwijgen over het grote aantal inhoudloze programma’s dat voorbijkomt.

In 1987 was het – uiteraard – totaal anders. In de periode tussen 9 tot en met 22 maart werd er, in opdracht van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS, de Nederlandse Omroepstichting, een meting gehouden door het Bureau Intomart BV uit Hilversum. Hoe zat het met de kijkdichtheid?

De metingen werden steekproefsgewijs uitgevoerd in de leeftijdscategorie van drie jaar en ouder. Terwijl er ook deelmetingen werden verricht onder personen van twaalf jaar en ouder. En apart nog eens bij personen van twaalf jaar en ouder die Sky Channel konden ontvangen. En personen van twaalf jaar en ouder die Super Channel konden bekijken, plus de groep ‘kinderen van drie tot en met jaar.

Het aanbod waar Nederlanders in 1987 naar konden kijken, was beperkt. In de meting waren betrokken Nederland 1, Nederland 2, BRT 1 en BRT 2, Duitsland 1 en 2, Duitsland 3 WDR en Duitsland 3 NDR en verder nog BBC1 en BBC2. Ruim 1400 mensen werden ondervraagd, waarvan 1.227 ouder waren dan twaalf jaar waren. 187 vielen in de categorie tussen drie en twaalf jaar. Daarbij stond 1% kijkdichtheid voor 121.000 personen van twaalf jaar en ouder.

Nederland 1 had een kijkdichtheid van 13%, Nederland 2 haalde 9% en alle andere stations schommelden rond de 1%. Ook meldde men in het rapport dat de kijkdichtheid ten opzichte van een gelijksoortig onderzoek in maart 1986 enigszins was gedaald. Een ander resultaat gaf aan hoeveel minuten er landelijk gemiddeld werd gekeken. Nederland 1 was goed voor 76 minuten, Nederland 2 haalde 39 minuten en Duitsland 2 klokte af op gemiddeld 6 minuten.

Alle andere stations scoorden 3 of minder, behalve Sky Channel dat 5 minuten kreeg toegewezen. De stijging ten opzichte van 1985 had vooral te maken met het feit dat het kanaal van Music Box – op 30 januari 1987 – definitief was verdwenen als zelfstandig station en was opgenomen in de programmering van Super Channel.

Sky Channel werd vooral gevolgd door kinderen tussen 3 en 12 jaar en haalde een gemiddeld bereik van liefst 26% binnen het ontvangstgebied, terwijl landelijk gezien dit percentage op 14% lag. De gemiddelde kijktijd bedroeg 16 minuten. Vergeleken met het onderzoek uit maart 1986 was dit meer dan een verdubbeling. Toen ging het om 7 minuten. Vooral Nederland 1 was in deze leeftijdsgroep de dupe want men viel van 56 naar 48 minuten terug.

Hans Knot

° Volgende week: Zo keken we in 1987 (2)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

De start van ‘popstation’ Hilversum III (video)

De kleinere herinneringen, daar gaat het Hans Knot om in zijn wekelijkse column. Dit keer Lees verder

1974: Philips introduceert de computerterminal

Hans Knot blikt in zijn wekelijkse retro-column terug op de lotgevallen van de Nederlandse Postgiro.

Spanje: radio moest Nederlandstaligen hart onder de riem steken

Op 1 maart 1980 startte in Spanje een commercieel radioprogramma dat gericht was op de Lees verder

Realisten 81: de zeezender die nooit van start ging

In 1981 probeerde ene Hans Knoop met veel blufpoker over een zogenaamde zeezender aandacht te Lees verder

Zo keken we televisie in 1987 – 2 (video)

In 1987 stelden de kijk- en luisteronderzoeken nog niet echt veel voor.

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx