RadioVisie

  • .
    .

Zo keken we televisie in 1987 – 2 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De jeugd keert alweer vele jaren achter elkaar de televisie de rug toe. Ook hun informatie halen ze via het grootse aanbod op internet. Wees eerlijk, er is een overvloed aan tv-programma’s die we via de kabel kunnen bekijken, laat staan het veelvoud dat kan worden gevolgd via satellietschotels. Om dan nog maar te zwijgen over het grote aantal inhoudsloze programma’s dat voorbijkomt. In 1987 was het – uiteraard – totaal anders.

35 jaar geleden was er een heel duidelijk verschil in ontvangstmogelijkheden. In de periode tussen 9 tot en met 22 maart werd er, in opdracht van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS, de Nederlandse Omroepstichting, onderzoek naar gedaan door het Bureau Intomart BV uit Hilversum naar die ontvangstmogelijkheden.

De volgende percentages werden gemeten in de leeftijdsgroep van twaalf jaar en ouder. Nederland 1 en 2 hadden bijna een landelijk bereik met 98 procent. Duitsland 1 scoorde 86 procent, Duitsland 2 84 procent, Duitsland 3 WDR 72 procent. BRT 1 en/of 2 lieten 63 procent noteren. Sky Channel 55 procent, Super Channel 42 procent, Duitsland 3 NDR en BBC1 haalden 24 procent. Tenslotte was BBC2 goed voor 23 procent.

In de maand maart 1987 werd er ook gepeild naar de programma’s met de hoogste kijkdichtheid. Een aflevering van de zeer populaire serie ‘Zeg ns Aaa’ werd door liefst 52 procent gevolgd. De ‘Ep Oorklepshow’ scoorde 49 procent, met op de derde plek een aflevering van ‘North and South’, goed voor 46 procent. Het programma ‘A man called horse’ van Sky Channel, haalde 7 procent. Goed voor de best bekeken buitenlandse uitzending. Een aflevering van ‘Dallas’, te zien op de BRT haalde hetzelfde percentage.

Op een gedeelde derde en vierde plaats, met elk 6 procent, volgden: ‘Hardcore’ een speelfilm van BRT2 en ‘Champion Wrestling’ van Sky Television. In de leeftijdsgroep tussen drie en elf jaar werd er vooral naar Sky Channel gekeken. Dat hoofdzakelijk op tijdstippen dat de Nederlandse publieke omroepen ofwel geen kinderprogramma’s aanboden dan wel geheel niet in de lucht waren. De drie meest bekeken programma’s van Sky Channel waren de ‘D.J. Katshow’, ‘Batman’ en ‘Fun Factory’.

Afsluitend kan worden opgemerkt dat het televisielandschap in de afgelopen 35 jaar ongelofelijk is geëxplodeerd en dat vergelijkende onderzoeken als deze ook totaal uit de tijd zijn.

Hans Knot


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx