De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller…
Grote Plannen
Op Paasmaandag, 13 april 2020, werd het netwerk van VBRO omgevormd tot BNL Radio. Op die dag nam zakenman Hugo Foets het roer definitief over van Frederik Thomas. Hij die eerst dertig jaar lang zijn stempel drukte op de Vrije Brugse Radio Omroep en nadien op het gelijknamige, landelijke netwerk. BNL Radio startte bovendien op dezelfde dag als de legendarische Radio Caroline, 56 jaar eerder, in 1964.
Het begint er echter steeds meer op te lijken dat BNL Radio niet zo’n lang radioleven is voorbehouden. Aan plannen ontbrak het de nieuwe CEO zeker niet. Uit het interview met RadioVisie toen onthouden we vooral: “Er is een plan uitgewerkt voor alle facetten van de radio: de content, de promo, de marketing, het technische aspect en, last but not least, het commerciële. Op dit laatste is ook het businessplan uitgeschreven voor de volgende vijf jaar. We weten exact wanneer we de break-even kunnen en moeten halen”.
Problemen
Ondertussen is de radiowereld alweer zeven maanden verder, de grote plannen van Hugo Foets lijken steeds meer in het water vallen. Op 18 augustus raakte bekend dat Norkring de omroepen Familyradio, Roxx, Yesterdayland en ook BNL Radio uit de digitale ether had gehaald. Dat zou gebeurd zijn nadat openstaande rekeningen, na een laatste aanmaning, nog steeds niet betaald waren. Voor BNL Radio was dat nog een extra probleem omdat uitzenden via DAB+ een vereiste is in de erkenning.
Foets beloofde ook grote namen in de programmatie van BNL Radio. In eerste instantie kwamen die ook. Willy Sommers, Frank Galan en Yves Segers presenteerden ieder hun shows. Toen er in de zomer geruchten waren over een staking van de live-presentatoren, en er zelfs sprake was van veel voicetrack op de radio’, liet Foets weten dat de live programma’s ‘op schema waren’. De najaars-programmatie is er echter niet meer gekomen. Luisteraars bleven ook aangewezen op de FM-band en online stream, maar de frequenties waarvoor Broadcast Partners de technische faciliteiten verzorgt, zwegen plots ook.
Procedures
Momenteel is er op BNL Radio vooral veel non-stop muziek te horen. Uiteraard is dat niet conform aan de voorstellen in het oorspronkelijke dossier. Er wordt beweerd dat hiertegen officiëel klacht zou worden ingediend, de betrokkenen wilden dat echter noch bevestigen, noch ontkennen. BNL Radio is echter wel regelmatige klant bij de VRM. De regulator zou kortelings uitspraak doen over het feit dat BNL Radio niet meer te beluisteren is op DAB+, en er tevens een aantal toegewezen FM-frequenties niet worden gebruikt.
Een paar dagen geleden meldde de Krant van West-Vlaanderen (KW) dat Frederik Thomas gerechtelijke stappen heeft ondernomen om BNL Radio uit de studio’s van Huis Ter Beurze in Brugge te krijgen. In feite had BNL Radio daar al per 1 september van dit jaar moeten weggeweest zijn, maar dat gebeurde niet. VBRO zelf, dat nu een onlineradio is, zou dan weer plannen hebben om via een aantal FM-frequenties in de streek van Brugge opnieuw te gaan uitzenden.
Zinkt de boot?
Tenslotte loopt er ook nog een procedure bij de Raad van State over de toewijzing van de erkenningen van de netwerken. De bestaanszekerheid van BNL Radio is in dat opzicht zeker nog niet gegarandeerd. Het begint er dan steeds meer op te lijken dat het project in woelig water zit. De vraag is dan niet ver weg hoelang het nog zou kunnen duren vooraleer de boot helemaal zinkt. De kans is niet onbestaande dat er volgend jaar een nieuwe ronde komt voor het netwerk van Vlaamse muziek. Wordt ongetwijfeld vervolgd. (Victor Olsen)
Jammer dat het zo moest verlopen. Ik vond hun aanpak echt professioneel en ook Yesterdayland was een goede zender. Hopelijk kan men uit dit woelig water geraken.