RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Zijn Franstalige radiostations allergisch…

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In maart 2017 vroeg Herman Boel aan diverse Franstalige radiozenders waarom ze letterlijk (!) nooit een Nederlandstalig nummer speelden. Het artikel werd vertaald in het Frans en kwam ruim aan bod op RTBF La Première en VRT Radio 1. We zijn nu ruim een jaar verder en hij vraagt zich dan ook af of er inmiddels  en dankzij de toenmalige aandacht iets is veranderd. De opdracht was eenvoudig: de playlists van diverse Franstalige radiozenders bekijken om te zien of er iets Nederlandstaligs kon worden ontwaard.

Dit zijn de resultaten van maandag 19 maart 00:00-24:00 uur:

RTBF La Première: 0 Nederlandstalige nummers
RTBF Vivacité: 0 Nederlandstalige nummers
RTBF Classic 21: 0 Nederlandstalige nummers
RTBF Pure FM: 0 Nederlandstalige nummers
Radio Nostalgie: 0 Nederlandstalige nummers
BEL RTL: info niet online beschikbaar (geen NL tijdens luistersessies)
Radio Contact: 0 Nederlandstalige nummers
Radio NRJ: 0 Nederlandstalige nummers

De hoofdmoot wordt gevormd door Engelse en Franse muziek, maar ook andere talen zoals Italiaans en Spaans komen nu en dan aan bod. Geen Nederlands echter. Terwijl er in Wallonië steeds meer immersiescholen zijn en Franstaligen zich in het algemeen bewuster worden van het belang van de kennis van het Nederlands in ons land, blijven de Franstalige radiozenders hardnekkig de verdeeldheid en afstand tussen Vlamingen en Walen in stand houden door hun aanhoudende allergie voor Nederlandstalige muziek.

Wat de auteur betreft is er na één jaar een duidelijke conclusie: heel misschien houden de Franstalige radiozenders wel van ons land, maar ze hebben zonder enige twijfel een diepgewortelde allergie en mogelijk zelfs afschuw voor het Nederlands.  Terwijl Nederlandstalige radiostations volgens een masterthesis van een paar jaar geleden tussen 5-13% Franstalige muziek draaien, is zelfs één Nederlandstalig nummer per dag te veel gevraagd voor de Franstaligen.

Herman Boel roept hen dan ook met aandrang op om hun allergie of afschuw te laten varen en zich open te stellen voor het toch ook wel mooie Nederlandstalige repertoire dat er voorhanden is. Het kan Vlamingen en Walen alleen maar dichter bij elkaar brengen, vooropgesteld dat de Franstalige radiozenders daar achter staan natuurlijk. Of had eerste minister Yves Leterme het indertijd toch bij het rechte eind? Boels persoonlijke ervaring spreekt dat tegen, de Franstalige radiozenders bevestigen het echter.

De auteur maak zich geen illusies, ook dit artikel zal waarschijnlijk niets aan de situatie veranderen. “Maar ik kan maar proberen om de Franstalige radiozenders met de neus op de feiten te drukken. En heel misschien openen ze ooit de ogen. Hoop doet leven!”

Herman Boel – De Taalfluisteraar


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1645: Turkuaz FM, Proximus, Obsolete Sounds

• Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie • Ook Proximus trekt stekker uit 3G • Lees verder

Wallonië: nieuw beheerscontract RTBF in laatste rechte lijn

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel beslist volgende maand over het nieuwe (vijfjaarlijkse) beheerscontract met Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Wallonië: het beste van NRJ nu op het digitale platform van RTBF

De samenwerking mag niet zo verbazen want reclameregie RMB is in beide gevallen de commerciële Lees verder

Blad 1631: Radio Kamiel, Radio 1, Tipik (audio)

• Ook Radio Kamiel is er aan begonnen • Radio 1 sessies maken comeback • Lees verder

Blad 1625: RTL België, Agentschap Telecom, Team Talk (audio)

• Wallonië: Frédéric Herbays terug naar RTL • Nederland: nieuwe naam voor Agentschap Telecom • Lees verder

Exclusief: Belgische Oostkantons krijgen eigen DAB+

Als alles vlot gaat, dan start wellicht eind november in blok 8A al een digitaal Lees verder

Marc Ysaye verlaat Classic 21

De 68-jarige radiomaker en muzikant kondigt aan dat hij na 34 jaar afscheid neemt van Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
28 maart 2018 - 19:00 19:00

Het is een algemeen geweten dat, als de Vlamingen op reis gaan, ze zullen proberen om in andere talen te praten, als het niet gaat in de landstaal, dan toch proberen in het Engels. Terwijl de Franstaligen nog nooit de moeite zullen nemen en hun Frans blijven praten. Zo denk ik ook dat ze met de radio ook in hun eigen cocoon blijven en zeker geen Vlaamstalige plaatjes zullen draaien. Wat heel jammer is. Kan de minister daar geen verplichting opleggen. Ik zou zelfs eens willen weten of het Eurovisie songfestival lied (van Vlaanderen dit jaar), wel gedraaid wordt op de Franstalige zenders?

Erwin
Erwin
25 maart 2018 - 14:42 14:42

Men lacht ons simpelweg uit. Wij laten ons wegdrukken door hun zware vermogens en Gatz doet hier niks aan. Hij bedriegt de hele sector met valse beloftes. Zo gezegde akkoorden met de Franstaligen is zand in de ogen strooien en eigen volk bedriegen en beliegen. Over dat akkoord geen enkel officiële overeenkomst. doorzoek maar even het staatsblad. Gatz is één van de kankercellen van dit hele politieke misbaksel.

Dimitri
Dimitri
25 maart 2018 - 10:03 10:03

Enkel in het Duitstalige programma BRF1 Hitparade heb ik al Nederlandstaligemuziek horen passeren.

luce
luce
25 maart 2018 - 09:51 09:51

Misschien zijn ze niet te dom, maar wel vinden ze hun taal SUPERIEUR . Daarom zijn ze van oordeel dat ze geen Nederlands moeten leren ….maar dat wij Frans moeten leren.

Marc
Marc
25 maart 2018 - 09:02 09:02

Vraag het aan Radio Uylenspiegel? Vraag het aan de potentiele luisteraars van Uylenspiegel in de buurt van Cassel? Waarom dragen ze geen vals gebit om naar Nederlands te luisteren?

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx