RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Zieken Omroep was een beetje vrije radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vorige week hadden we een bijdrage over het vijftigjarige bestaan van de Kortrijkse Studio Bloema, een energieke ziekenomroep opgericht door Marc Detremmerie. In het naburige Waregem was er een vergelijkbaar project van start gegaan, opgezet door wijlen Bo Devos, Radio Regenboog was de naam. Dé inspiratiebron voor Roeselarenaar Philippe Derluyn om in 1978 eenzelfde initiatief te ontplooien in z’n thuisstad.

Vanuit Bloema en met de nodige stimulansen werd beslist om de ziekenomroepen in Vlaanderen in een koepel onder te brengen. Dit werd ‘Ommekaar Studio’s Vlaanderen’ (OSV). Elke provincie had z’n eigen vertegenwoordiging binnen het geheel. Enkel de toenmalige unitaire provincie Brabant had geen vertegenwoordiging. Nederland had die wel. Ziekenhuis Omroep Sittard uit Limburg was eveneens lid. 

Kilometers doen

Er werd maandelijks vergaderd, telkens in een andere provincie, ook in Nederland dus. Kortom, er werden in die eerste jaren aardig wat kilometers afgemaald, want zo was bijvoorbeeld ook ziekenhuis Virga Jesse uit Hasselt lid van de organisatie. Gelukkig werd na enige tijd beslist om het merendeel van vergaderingen te houden in een zaal verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Dat lag nu eenmaal iets meer centraal.

West-Vlaanderen telde de meeste ziekenomroepen. Naast Kortrijk, Waregem en Roeselare, waren er ook nog gelijkaardige initiatieven in Oostende (Radio Inter Serruys), Sijsele, Ieper en Brugge. In de provinciale hoofdstad is Zenith trouwens nog steeds actief. Deze ziekenomroep werd opgericht door Johan De Caluwé, die later bekend zou worden als sportverslaggever bij de publieke omroep.  

Het programma naar aanleiding van drie jaar Radio Inter Serruys, netjes bewaard in de originele Shamrock doos.

Het verschil

Dankzij het lidmaatmaatschap van Ziekenhuis Omroep Sittard, kwam de Vlaamse OSV in contact met het héél sterk verankerde ZON (Ziekenhuis Omroepen Nederland), wat leidde tot uitwisseling van ideeën. Deze vereniging had ook een financieel sterke basis, dankzij een groep fervente donateurs.

Wat in Vlaanderen niet het geval was. Tussen de leden van de ZON werd ook studiomateriaal uitgewisseld. Let ook op het verschil van benaming, in Vlaanderen was er de ziekenomroep, in Nederland was dit ziekenhuis omroep XYZ.

Bij de ZO Sittard ziet u in hun domein ‘rtv’ staan, zij maken dus ook televisie. Dit was eveneens de bedoeling van een aantal Vlaamse ziekenomroepen. Ook in Roeselare waren er plannen in die richting, doch vanwege de geringe financiële slagkracht zijn die nooit gerealiseerd. Al waren de technische mogelijkheden, eerder toevallig weliswaar, aanwezig.  

Het oude stedelijke netwerk van de Radio Centrale (kabelomroep) bestond immers nog, net zoals de aansluitingen voor de woningen. De Horizon-studio, toen gevestigd in het Maria’s Rustoord (nu AZ Delta campus, Westlaan), aansluiten bleek mogelijk omdat er een connectiepunt voor het uitgaande signaal was. Men zou er alle producties doen.

Hypothetisch verhaal

Stel je eens voor dat OSV dit idee helemaal had uitgewerkt. Het kon geleid hebben tot de eerste netwerkradio op FM, lang voor er sprake van was. Een ziekenomroep was immers legaal (werkzaam binnen een privaat karakter). Het vreemde is dat toen eenmaal de vrije radio explodeerde in Vlaanderen, de meeste ziekenomroepen argwanend naar hun nieuwe collega’s keken. Zoals vaak, het hàd er allemaal anders kunnen uitzien indien… (PD & JLB)

° Foto bovenaan uit 1971: Ook RadioVisie-collega Hans Knot werkte voor de Zieken Omroep. U ziet hem links op de foto bij BBMS, Beatrikoord Better Music station in Haren. Naast hem Rob Bakker en tweelingbroer Egbert Knot.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx