fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Zette de Raad van State Sven Gatz schaakmat?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag laat Victor Olsen nog maar eens z’n licht schijnen op het ‘Frequentieplan Gatz’.

De raadpleging wordt overschaduwd

Het nieuws was gisteren al te lezen, na een nieuw negatief advies organiseert Vlaams minister Sven Gatz een tweede raadpleging over het frequentieplan. So far so good? ‘Gewoon doen wat gevraagd wordt’? De raadpleging ‘over het voorstel van besluit dat een (herstel)plan bevat voor FM-frequencies’ staat al klaar op de website van het Departement CJM.

De Raad van State oordeelde immers dat de afgelopen raadpleging niet conform was naar Europese regels. De radiosector krijgt daardoor een extra mogelijkheid tot inspraak, al lijkt dat ook slechts voor de vorm te zijn. Het nieuws over de tweede raadpleging wordt immers overschaduwd door de verdere inhoud van het advies van de Raad van State.

Afzien van terugwerkende kracht

Dat advies eindigt namelijk met een niet mis te verstane zin: “Van de terugwerkende kracht moet derhalve worden afgezien.” Sedert de vernietiging van het totale frequentieplan, in oktober vorig jaar, opteert Minister Gatz duidelijk voor een herstel van de toestand van het radiolandschap vóór de vernietiging van het frequentieplan.

Hoe kan hij dat, als er geen terugwerkende kracht mogelijk zou zijn? Gatz legt het advies gewoon naast zich neer, daardoor redt hij op korte termijn alle erkenningen waarover geen procedure loopt bij de Raad van State. De hele sector zal dan wel belangrijk zijn, het aandeel van de grote spelers zou echter de doorslag kunnen gegeven hebben.

Eigen advies volgen

Kan dat dan zomaar? Minister Gatz zet alleszins een deur open naar een mogelijk nieuwe vernietiging van het frequentieplan in zijn geheel. Een retroactief besluit zou immers in procedures al tegengesproken worden door het advies zelf. De Raad van State zal meer dan waarschijnlijk het eigen advies volgen in nieuwe procedures.

Voor de erkenningen die in een procedure bij de Raad van State zitten is het negatieve advies het begin van het einde. Het lijkt erop dat het slechts een kwestie van tijd is, tot de vernietiging van een aantal erkenningen een feit zal zijn. Als dan binnen ongeveer een jaar alle erkenningen opnieuw op de tocht zouden komen, is het hek helemaal van de dam.

Maximaal 120 dagen

Het is bovendien te verwachten dat minister Gatz, na publicatie van het nieuwe (herstelde) frequentieplan, niet dezelfde beslissingen van erkenning zal nemen. De rechtszekerheid zou anders quasi onbestaand kunnen zijn. (Bestaande) Dossiers zouden opnieuw beoordeeld moeten worden, die zijn dan bijna twee jaar oud, en niet meer conform de werkelijkheid.

Bovendien voorzag het decreet, na het indienen en ontvankelijk verklaren van het dossier, slechts een periode van maximaal 120 dagen om een beslissing tot erkenning te nemen (of niet). Na die periode wordt de erkenning niet meer verleend. De minister, zijn kabinet en administratie, doch eveneens de Raad van State zijn daarvan op de hoogte.

Zorgvuldigheidsbeginsel

Bovendien zijn er ondertussen een aantal hot issues geweest. S-Radio startte pas negen maanden na de (in het dossier) beloofde startdatum op, onder een andere naam, met een andere ploeg, en met een andere technische invulling. Stadsradio en VBRO deden verschillende aanpassingen, over bepaalde ingediende gegevens zou volgens de besluiten in lopende juridische procedures zelfs twijfel bestaan.

Een overheid hoort zich te houden aan het zorgvuldigheidsbeginsel, het was om die reden dat de Raad van State de erkenning van Hit! schorste. Het is dan vraag of nieuwe beslissingen wel zouden voldoen aan dat zorgvuldigheidsbeginsel, of nieuwe erkenningen zonder nieuwe erkenningsronde wel kúnnen. Voorlopig lijkt enkel TOPradio daar mee weg te kunnen komen. Zij doen immers wat ze destijds hebben ingediend.

Behoorlijk bestuur

Alle betrokken omroepen zouden ook geen baat hebben met een erkenning die een jaar later opnieuw onderuit zou kunnen gaan. De radiowereld heeft rust en duidelijkheid nodig. Behoorlijk bestuur. De overheid moet zich houden aan het motiveringsbeginsel, feiten moeten kloppen, het moet logisch en begrijpelijk zijn.

Tenslotte is er het aspect van schade, en schadeclaims. De problemen die het frequentieplan heeft kunnen moeilijk aan de omroepen worden verweten. Mogelijke schadeclaims, lopen dan evenredig mee met de duur van veroorzaakte problemen. Voldoet de nieuwe raadpleging wel aan de eisen van de Raad van State? Daarover is reeds eerder bericht.

Politieke verantwoordelijkheid

Indien slechts één ‘ontevreden’ betrokkene het nieuwe frequentiebesluit zou aanvechten, is de kans groot dat de hele zaak weer naar af zou gaan, een frequentieplan op ground zero. Wordt het dan niet langzaam een juridische perpetuum mobile? Kiezen om door te blijven gaan op een juridisch doodlopend traject is dan ook een politieke verantwoordelijkheid van de minister.

Minister Gatz is hiervoor nochtans in de commissie media gewaarschuwd. Zijn reactie was nogal categoriek: geen uitstel, daar was geen tijd voor. Met blijvende, en zelfs toenemende problemen voor het frequentieplan, zullen commissieleden ongetwijfeld opnieuw vragen hebben. Het is dan de vraag wie de minister echt tot de orde zou durven roepen.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Het was een gezegde in de middeleeuwen, als een heelmeester een wonde niet meteen grondig behandelde maakte hij het op termijn alleen maar erger. Een definitieve oplossing zou nochtans geen overbodige luxe zijn. Het zou moed vragen, politiek gezien is alles ondertussen ook in verkiezingstijd terecht gekomen.

In die verkiezingstijd is het altijd een beetje ‘oorlog’. Britten zeggen daarover: “In love and war all is fair”.

° Is getekend: Victor Olsen


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Dit is Mi Amigo 40. Mijn naam is Ferry (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in erkenningen, lokale radio, netwerkradio
Herstelbesluit: openbaar onderzoek moet opnieuw

Had S-radio dan toch moeten blijven?

Het Avondblad van 8 februari

Het Avondblad van 6 februari (video)

VRM: “Erkenningen zijn definitief”

Sport FM Continu klaar voor nog eens 8 jaar (video)

Sluiten