RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Zet Zwitserland FM (nog) sneller uit? (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zwitserse radiostations stoppen mogelijk al eerder met uitzenden via FM. Omdat het aandeel digitaal radio luisteren sneller stijgt dan verwacht, gaat FM mogelijk in 2021 al geheel uit. De oorspronkelijk planning was dat dit gefaseerd tussen 2020 en 2024 zou gebeuren.

In het najaar van 2017 luisterde 61% van de Zwitsers al digitaal, een jaar eerder was dit ‘slechts’ 54%. DAB+ is goed voor 34%, gevolgd door het internet met 27%. FM sluit het rijtje met 39%. Gemiddeld neemt het aantal luisteraars via FM per jaar af met 8%. Als deze daling zich blijft voorzetten dan bereikt analoge radio eind 2020 minder dan een kwart luisteraars. Daarom willen radiostations de definitieve afschakeling zo snel mogelijk doorvoeren. De huidige dubbele distributie kost immers veel geld.

Vrijwel alle radio’s zijn inmiddels via DAB+ en internet te ontvangen. Voor veel stations is DAB+ de mogelijkheid om via de ether in hun gehele taalgebied (Duits, Frans of Italiaans) luisteraars te bereiken. FM kent alleen lokale en regionale commerciële zenders. Enkel de publieke omroepen zijn in het hele taalgebied op FM te ontvangen.

Het uitgebreidere aanbod en de betere ontvangst is voor velen dé reden geweest om over te stappen op digitale radio. In 2017 werd er een recordaantal van bijna 600.000 DAB+-radio’s verkocht. De snellere afschakeling is wettelijk mogelijk aangezien DAB+ in 2020 de hoofd distributietechnologie wordt. Radiostations zijn dan niet langer verplicht om op FM te blijven uitzenden. Verwacht wordt dat er in het najaar van 2019 een definitief besluit wordt genomen. (Radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx