fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Zet Zwitserland FM (nog) sneller uit? (video)

Zwitserse radiostations stoppen mogelijk al eerder met uitzenden via FM. Omdat het aandeel digitaal radio luisteren sneller stijgt dan verwacht, gaat FM mogelijk in 2021 al geheel uit. De oorspronkelijk planning was dat dit gefaseerd tussen 2020 en 2024 zou gebeuren.

In het najaar van 2017 luisterde 61% van de Zwitsers al digitaal, een jaar eerder was dit ‘slechts’ 54%. DAB+ is goed voor 34%, gevolgd door het internet met 27%. FM sluit het rijtje met 39%. Gemiddeld neemt het aantal luisteraars via FM per jaar af met 8%. Als deze daling zich blijft voorzetten dan bereikt analoge radio eind 2020 minder dan een kwart luisteraars. Daarom willen radiostations de definitieve afschakeling zo snel mogelijk doorvoeren. De huidige dubbele distributie kost immers veel geld.

Vrijwel alle radio’s zijn inmiddels via DAB+ en internet te ontvangen. Voor veel stations is DAB+ de mogelijkheid om via de ether in hun gehele taalgebied (Duits, Frans of Italiaans) luisteraars te bereiken. FM kent alleen lokale en regionale commerciële zenders. Enkel de publieke omroepen zijn in het hele taalgebied op FM te ontvangen.

Het uitgebreidere aanbod en de betere ontvangst is voor velen dé reden geweest om over te stappen op digitale radio. In 2017 werd er een recordaantal van bijna 600.000 DAB+-radio’s verkocht. De snellere afschakeling is wettelijk mogelijk aangezien DAB+ in 2020 de hoofd distributietechnologie wordt. Radiostations zijn dan niet langer verplicht om op FM te blijven uitzenden. Verwacht wordt dat er in het najaar van 2019 een definitief besluit wordt genomen. (Radio.nl)


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De zomer is niets, twee en een halve maand geleden was ik bang dat ik
In deze vijfde en laatste aflevering van onze artikelenreeks over radioportals willen we de internetradio-meerwaardezoeker
Oud-radiomaker Rik Joossens is niet meer [caption id="attachment_22466" align="alignright" width="175"] klik om te vergroten[/caption] In
Welke 60-plusser herinnert zich niet de demonstratie van 18 april 1973 in Den Haag, de
Augustus 1979  Mi Amigo wordt drijvend ‘Bedevaartoord’ Op een ogenblik dat nog maar weinig Mi
PROS krijgt twee broers Radio PROS schakelt een versnelling hoger en gaat van start met

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 31 mei (video)

Als (radio) Nostalgie heimwee wordt (update)

Is ook Vlaamse DAB+-kwaliteit bedreigd?

FM-bezoekers ‘zonder papieren’ in Vlaanderen

Het Avondblad van 30 mei (audio)

NPO beknibbelt op DAB+-kwaliteit

Sluiten