RadioVisie

  • .
    .

Zet Monaco zijn sterke langegolfzender terug aan in functie van Oekraïne?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het lijkt er op dat Monaco de mogelijkheden bekijkt om, in functie van de oorlog in Oekraïne, de zeer sterke langegolfzender op 216 kHz te reactiveren. Gisteravond waren er in elk geval al de eerste testuitzendingen.

Radioamateur Christian Ghibaudo meldde gisteren via mediumwave.info dat de regering van het prinsdom Monaco had laten weten dat ze een verzoek ontving om de voormalige langegolfzender van Radio Monte Carlo, op 216 kHz, te reactiveren in functie van (avond)uitzendingen in het Russisch en Oekraïens. Monaco deelde niet mee van wie het verzoek kwam.

Het bericht lijkt alvast geloofwaardig, want het stond nog maar enkele uren online en gisteravond werden al testuitzendingen gehoord tussen 19.35 uur en 19.55 uur (Belgische tijd), zo bevestigen diverse radioamateurs in België, Nederland en Denemarken. De zender droeg het Franse ID “R-M-C” en er werd kortstondig getest op verschillende vermogens. Het is vrij onwaarschijnlijk dat een piraat in staat zou zijn om op die frequentie dergelijke grote vermogens te produceren.

We durven dus aannemen dat de test wel degelijk vanuit het Zuid-Franse Roumoules kwam, de zendersite van waaruit het signaal van Radio Monte Carlo (RMC) op 216 kHz werd uitgezonden van 1974 tot het eind maart 2020 werd stopgezet.

De langegolfzender bleef evenwel beschikbaar voor potentiële huurders, dus de zendinstallatie, de sterkste op Europese bodem, is in elk geval intact. ’s Avonds en ’s nachts kun je er vrijwel heel Europa mee bestrijken. RMC zond tot 2020 uit met een vermogen van 1.400 kilowatt, maar in het zenderpark zijn drie zenders aanwezig van elk 1.000 kilowatt, zodat je, parallel geschakeld, theoretisch zelfs tot 3.000 kilowatt zou kunnen uitzenden (RMC gebruikte de laatste jaren twee parallel geschakelde zenders van 1.000 kW op een vermogen van elk 700 kW).

RMC maakte destijds gebruik van een 300 meter hoge directionele antenne, gericht op het noordwesten, om maximaal Frankrijk te kunnen bestrijken (op de foto: de drie gekoppelde masten). Maar er is in Roumoules ook een (vrijstaande) backup-antenne beschikbaar van 330 meter hoog en die heeft een omnidirectioneel patroon.

Kortom, er liggen ginds in de Alpen theoretisch wel wat onmiddellijk inzetbare mogelijkheden voor het rapen om een zeer sterk signaal te produceren dat in de avonduren een mooi bereik kan halen in zowat heel Europa, inclusief een flink deel van Rusland. Dat laatste is ook nuttig in het kader van de strenge censuur die de vrije media ginds kregen opgelegd.

Specifiek in de avonduren is het vanuit Rusland bovendien technisch vrijwel onmogelijk om de zender te gaan ‘jammen’, omwille van het verschil tussen licht en donker tussen Frankrijk en Rusland (het principe van ‘the twilight zone’).

Wordt (hopelijk) vervolgd.

  • foto boven: Wikipedia

Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Monaco: Lucien Allavena leeft voort op de zendersite Madone (video)

De historische zendersite van Radio Monte Carlo op de col de la Madone, in de Lees verder

‘Nederlandse’ Radio Pravda gestart op AM vanuit Litouwen

Het Nederlandse initiatief brengt onafhankelijke informatie in het Russisch aan Rusland en Wit-Rusland en wordt Lees verder

Blad 1509: VBRO, VRT, Oekraïne

• VBRO kampeert hele zomer in domein De Kippe • Jacqueline Smit, het buitenbeentje bij Lees verder

Worden Russische media onterecht geblokkeerd?

Sinds de Russische president Poetin besliste om Oekraïne binnen te vallen volgen de Westerse sancties Lees verder

Oorlog Oekraïne: Russische middengolfantennes Grigoriopol vernield

De antennes van de twee door Rusland gebruikte sterke middengolfzenders – 1.000 kW en 500 Lees verder

Blad 1460: Radio Kroeto, MNM, Bruzz (video)

• Radio Kroeto brengt Vlaamse en Oekraïense jongeren samen • Video: de smoel van de Lees verder

Blad 1456: Bridger, Radio Prawda, Qmusic

• AudioValley int via Bridger auteursrechten voor onafhankelijke songschrijvers • Radio Prawda, nog een nieuw Lees verder

Oekraïne: Rusland wint in de ether

Rusland zendt sinds 5 april in het Moldavische Grigoriopol de Russische staatsomroep Radio Rossii uit. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rink
Rink
2 april 2022 - 01:11 01:11

Lange golf kent geen voordeel van de avond en de nacht, dat is middengolf en dan nog met name de hogere frequenties in de middengolf. Lange golf kent alleen de grondgolf en geen ruimtegolf. De afstanden zijn te groot voor de grondgolf. Ik kan me dan ook niet voorstellen dan men vanuit Frankrijk de Oekraine en Rusland gaat bereiken. Bovendien zet Rusland dan in Moldavie een stoorder op dezelfde frequentie en klaar is Kees (ik bedoel Vladimir). Rusland heeft al een zenderpark in Moldavie.
De enige kansen zijn de 227 in Polen en de 153 in Roemenie. Ik dacht gelezen te hebben dat die al worden ingezet voor uitzendingen naar Oekraine.
1296 vanuit de UK is ook te ver voor Oekraine en Rusland. Men bereikte daarmee Tsjechie en West Polen.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
24 maart 2022 - 15:56 15:56

Zo zie ja maar, het belang én het gebruik van AM-KG én LG !

TVguy
TVguy
25 maart 2022 - 12:14 12:14
Antwoord aan  Pieter Van Banden

De BBC zal misschien ook wel terugdenken aan de tijd dat ze een krachtig signaal richting Oost-Europa konden sturen. Op 1296kHz was dit ’s nachts op elke huis-tuin-keuken en autoradio tot voorbij Moskou te ontvangen. Iedereen was intussen in slaap gevallen en het was allemaal overbodig, dus wegbezuinigd. Nu, de antennes staan er nog en met een beetje geluk is ook het nodige elektrisch vermogen nog beschikbaar in Orfordness. Aan het tempo dat er tegenwoordig geld wordt uitgegeven (waar blijft het toch van komen) kan het er morgen zo opnieuw staan.

Bij de weg. TDF heeft de oude lange golf zenders vervangen door 3 solid state modules van het type S7HP (400kw), van THOMSON. Intussen ook alweer jaren gelden. Maar zelfs met alle beschikbare vermogen was het hier en in het noorden van Frankrijk toch maar zeer matig te ontvangen.

Kees
Kees
25 maart 2022 - 16:31 16:31
Antwoord aan  TVguy

Wat ze ook gaan in zetten aan stoomradio richting het oosten, ik hoop dan twee dingen. 1 als men de 1296 weer gaat gebruiken dat het de zwakke 4 kw zender van radio Caroline niet gaat storen. Die zit namelijk ook op Orfordness. 2 Dat de Amerikaanse president via die zenders het Russische volk gaat toespreken met een lieve opbouwende toespraak.

TVguy
TVguy
7 april 2022 - 14:20 14:20
Antwoord aan  Kees

Als er al storingen aan te pas komen, dan zou dat eerder andersom zijn. In theorie althans 1296 is namelijk net het dubbele van 648. De eerste harmonische van 648 zit dus op 1296. Tot zover de technische uitleg. En ja, het nieuws richting Rusland wordt uiteraard gezien door een Britse (westerse) bril, maar je kan de BBC er niet van betichten de brenger te zijn van fake news. Een opbouwende toespraak van eender welke (wereld)leider hoort daar zeker bij.

Jan D.M.
Jan D.M.
27 maart 2022 - 12:36 12:36
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Om de uren te vullen kunnen ze misschien ook nog “Radio Mi Amigo de beste” doorgeven om de mensen ginder wat op te beuren !

jaques
jaques
24 maart 2022 - 12:27 12:27

tof om te horen !

Kees
Kees
24 maart 2022 - 22:03 22:03
Antwoord aan  jaques

Ook bij de BBC weer uitzendingen richting het oosten maar dan via de korte golf. Ik hoop dat president Biden via dit medium het Russische volk gaat toespreken.
Een lieve opbouwende toespraak.

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx