RadioVisie

  • .
    .

ZenFM is terug in de Gentse ether (van moetens)

Op de Gentse lokale FM-frequentie 104.5 is sinds gisteren opnieuw ZenFM te beluisteren, zo melden ons enkele lezers/luisteraars. Het vreemde verhaal kent intussen al wat afleveringen. Een reconstructie.

In juni 2022 werd ZenFM op de Gentse frequentie zonder enige (pers)toelichting vervangen door Tomorrowland One World Radio. ZenFM werd hierbij herleid tot de webstream TOPzen binnen TOPradio. Maar sinds 1 januari van dit jaar was op de frequentie plots enkel nog de mededeling “Luister naar Tomorrowland One World Radio, enkel via DAB+” te horen.

Eind januari kwam de aap uit de mouw toen bleek dat de Vlaamse Regulator voor de Media niet zo blij was met die eerdere switch. Belangrijkste struikelstenen waren het feit dat lokale radio’s verplicht zijn om in het Nederlands uit te zenden – terwijl Tomorrowland OWR uitsluitend Engelstalig is – én decretaal ‘informatie over het toegewezen verzorgingsgebied‘ moeten verzorgen. Ook daar was op de 104.5 blijkbaar niets van te merken.

Voorafgaand aan de wijziging in juni had de vzw Zen, de licentiehouder van de Gentse 104.5 MHz, bij minister Dalle wel een aanvraag gedaan om te mogen afwijken van de verplichting om enkel Nederlandstalig uit te zenden, maar dat verzoek werd geweigerd. De vzw Zen ging in augustus hiertegen in beroep bij de Raad van State, maar meer nieuws is daarover verder niet bekend. Het beroep betekent echter niet dat er in afwachting toch al in het Engels mag worden uitgezonden.

De VRM stelde eind oktober vast dat er wel degelijk in het Engels werd uitgezonden, bovendien zonder lokale info. Hierop gaf de mediaregulator de vzw ZEN uiterlijk tot 1 april 2023 de tijd “om zich te conformeren aan de regelgeving”.

“Wanneer een lokale radio-omroeporganisatie, zoals vzw ZEN, erkend door de Vlaamse Regering en verkozen boven andere kandidaten om te kunnen beschikken over schaarse FM-frequenties met een belangrijke publieke waarde, haar specifieke decretale opdracht niet naleeft, begaat zij een zware inbreuk op het Mediadecreet”, aldus de VRM.

Een en ander verklaart dus ook de huidige terugkeer van ZenFM. Al valt het nog te bezien of de VRM hiermee de zaak als afgesloten zal beschouwen. Het zal immers niet volstaan om enkel non-stopmuziek uit te zenden, de VRM zal ook controleren of er voldoende ‘informatie over het toegewezen verzorgingsgebied’ wordt gebracht, in overeenstemming met het in 2017 ingediende dossier.

• zie ook: Gentse Zen FM kapt er definitief mee


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johnny De Ponny
Johnny De Ponny
29 maart 2023 - 17:18 17:18

inderdaad, volmondig eens. De originele ZenFM had een veel betere muziek keuze, easy overdag en uptempo vanaf de late namiddag. Ook Zen Café was super. Jammer dat ‘The original’ verdwenen is.

Geert
Geert
28 maart 2023 - 17:57 17:57

Wat vandaag op fm te horen was is niet hetzelfde als de stream van top zen maar sluit eerder aan bij de originele ZEN FM.

Matthias
Matthias
29 maart 2023 - 13:44 13:44
Antwoord aan  Geert

Dat is op zich goed nieuws! Ben benieuwd.

Pieter
Pieter
29 maart 2023 - 15:59 15:59
Antwoord aan  Geert

De originele Zen was veel beter dan de Top Zen.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx