RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Gerbrandy-zendtoren wordt wederom Grootste Kerstboom ter wereld

Tradities, gewoontes, gebruiken. De media en zeker de radio bezwijken eronder. Meestal seizoensgebonden. Zelfs in de marge zijn er usances die één keer per jaar opduiken. Zo wordt eind november, begin december telkens weer de zendmast in het Nederlandse plaatsje IJsselstein (provincie Utrecht) omgetoverd tot de grootste kerstboom ter wereld. Dit jaar alweer voor de vierenwintigste keer. 

Coronacrisis, energiecrisis… het lijkt weinig impact te hebben op de stichting achter de organisatie. Opnieuw is het hen gelukt om voldoende sponsors binnen te halen om ook dit jaar die hele operatie op poten te zetten. Voor het eerst sinds twee Covid19-jaren wordt de Grootste Kerstboom opnieuw live ontstoken vanaf het Podiumterrein in IJsselstein. Dat gebeurt op zaterdag 10 december omstreeks 18:45 uur. Een kwartier later begin het ontstekingsfeest, met optredens van lokale talenten Melanie Ryan en DJ Sem. Xander de Buisonjé is de hoofdact.

Vroeg begonnen is half gewonnen

Ieder voorjaar opnieuw schiet het bestuur in gang om vele maanden later De Grootste Kerstboom opnieuw te laten oplichten. Ghita van der Kraan (voorzitter van de stichting): “Als gevolg van inflatie zijn onze kosten gestegen. Bovendien moest een aantal sponsoren om begrijpelijke redenen afhaken. Gelukkig hebben we een flink aantal bedrijven en particulieren bereid gevonden om sponsor of donateur te worden. Zo blijkt maar weer dat de Grootste Kerstboom een groot draagvlak heeft in IJsselstein en ver daarbuiten. Dat biedt goede hoop voor de vijfentwintigste ontsteking, volgend jaar.”

Professionals en vrijwilligers

De eindspurt is inmiddels ingezet. Vanaf dinsdag 29 november worden de 120 energiezuinige Osram HQL-ledlampen in de Gerbrandytoren getild. Begin december is men er klaar mee. Op zaterdag 3 december wordt het toplicht geïnstalleerd op een hoogte van circa… 350 meter. Professionals van Volker Wessels Telecom en Ampco Flashlight Rental, met de hulp van vele vrijwilligers, zetten hun schouders onder dit immense karwei. 

De Grootste Kerstboom bestaat dit jaar precies drie decennia. In 1992 transformeerde de Gerbrandytoren oor het eerst. Het kunstwerk is vanaf zaterdag 10 december aanstaande tot en met Driekoningen, donderdag 6 januari 2022, onafgebroken te zien. En nog het best als het donker is. Of wat had je zelf gedacht?

° De Gerbrandytoren, ook wel bekend als Zendmast Lopik, is een straalverbindingstoren met zendmast in het Nederlandse IJsselstein voor FM-radio- en televisie-uitzendingen, telecommunicatie en dataopslag. De eerste televisiezender werd op 17 januari 1961 in gebruik genomen. Anno 2022 worden onderstaande zenders er doorgegeven. (BVP)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx