De stalen mast van de 372 meter hoge Gerbrandytoren, ook wel bekend als de zendmast in het Nederlandse IJsselstein, is voorzien van een nieuw gecombineerd detectie- en blussysteem. Daarmee moeten rampen, zoals in 2011 in Hoogersmilde gebeurde, worden voorkomen.
Op vrijdag 15 juli 2011 brak er brand uit in de zendmast in Hoogersmilde. De brandweer kon echter niets anders doen dan de omgeving ontruimen en samen met het publiek machteloos toekijken hoe de stalen buizenmast knikte en zich in de ondergrond boorde.
Overlast
Het gevolg was dat radio-, televisie- en telecomsignalen in Noord-Nederland lange tijd verstoord waren. Het duurde een jaar vooraleer de mast herbouwd en weer volledig operationeel was. Ook in IJsselstein brak er een klein brandje uit in de stalen buizenmast, maar die had minder grote gevolgen dan in Hoogersmilde.
Om te voorkomen dat de mast in IJsselstein ooit hetzelfde lot ondergaat als Hoogersmilde, heeft eigenaar Cellnex (voorheen Alticom) een nieuw gecombineerd detectie- en blussysteem aan laten leggen in de buizenmast, zo meldt Cobouw. Tot voor kort was er alleen een detectiesysteem in de mast aanwezig.
Het nieuwe rookaanzuigsysteem bevat een aantal sensoren waardoor een brand al in een vroegtijdig stadium gesignaleerd kan worden en gemeld kan worden aan Cellnex.
Blusgasinstallatie
Bij rookontwikkeling of brand, treedt automatisch de blusgasinstallatie in werking. Die is opgebouwd uit ruim dertig blusgasflessen van elk tachtig liter. Ze zijn verdeeld over twee aparte opstellingen bovenin de betonnen toren. Met slangen zijn de flessen verbonden met een blusleiding die door de stalen mast heen loopt. Daarin zitten uitstroommonden, zodat het blusgas overal in de mast kan komen.
Beperkte ruimte
Het was een flinke uitdaging om het nieuwe systeem aan te leggen. Allereerst gaat de lift in de mast maar tot 335 meter. Daarnaast is de diameter van de buizenmast slechts twee meter. Het leidingwerk is daarom in stukken van twee meter naar boven gebracht en daar aan elkaar gemonteerd.
Overigens hoeft de zendmast in Hoogersmilde niet van zo’n geavanceerd systeem te worden voorzien. Na het instorten in 2011 is de stalen buizenmast daar vervangen door een (open) vakwerkmast. (radio.nl)
° Foto bovenaan – credits: Meerhierover.nl