RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Zendantennes controleren vanuit een helikopter

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hoe controleer je of een radiostation zich aan de opgelegde zendnormen houdt? Er zijn de traditionele mogelijkheden die de VRM en het BIPT al decennialang inzet, ter plekke gaan kijken en meten dus. En er zijn de nieuwere oplossingen zoal het Nederlandse Agentschap Telecom (AT) die inzette.

Of die nieuwe methode betrouwbaar was, werd zopas… gecontroleerd. Het rapport was positief. Dat bleek uit een validatie-dossier dat de Universiteit Twente uitvoerde in opdracht van het Minister van Economische Zaken. Het onderzoek gebeurde om het sceptisch van de radiosector definitief weg te nemen.

‘Methode is betrouwbaarder’

De nieuwe methode maakte immers gebruik van een helikopter, waarbij op antenne-hoogte rondom de zendmasten gevlogen werd. Daarbij werd onder meer gekeken naar het vermogen en de straalrichting. Van de 45 diagrammen bleek dat er bij 31 een overschrijding was. In totaal werden 45 antenne-diagrammen van publieke en commerciële radiostations gecontroleerd op locaties in Markelo, Rotterdam, IJsselstein, Smilde en Terneuzen.

Volgens het door Agentschap Telecom ontwikkelde systeem zijn de resultaten betrouwbaarder dan die van metingen vanaf de grond. Dit komt omdat hierbij de beïnvloeding van de uitkomsten vanwege demping of reflectie door omgevingsfactoren duidelijk minder is. Daarom heeft het agentschap een meetsysteem ontwikkeld dat uitgaat van controles op een bepaalde hoogte en afstand van een zendtoren of antenne-opstelpunt.

Controleurs werden gecontroleerd

In juli 2016 werd het rapport van het AT openbaar gemaakt dat de waakhond al in 2012 liet uitvoeren. Hieruit bleek dat behoorlijk wat zenders met een onjuist antennediagram en/of teveel vermogen zouden uitzenden. Dat het rapport pas vier jaar later openbaar werd, was een gevolg van de protesten van een deel van de radiosector, die het niet eens was met deze meetmethode.

Daarop besloot toenmalig minister Kamp een externe partij de meetmethode te laten toetsen. Volgens deze onderzoekers, de Universiteit Twente, is de meetmethodiek ‘valide, betrouwbaar en reproduceerbaar.’ Wel bleek dat bij de metingen aan de ‘achterkant’ van de antenne het uitgestraalde vermogen te hoog is gemeten.

Met de aandachtspunten die het rapport beschrijft, kan de methodiek in de toekomst op details mogelijk nog verder worden verfijnd. Op dit moment zijn er geen nieuwe metingen voorzien. (radio.nl)

° Bekijk hier het complete rapport


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Gerbrandy-zendtoren wordt wederom Grootste Kerstboom ter wereld

Zaterdag 10 december is er al voor de 24ste keer het ontstekingsfeest, met optredens. Xander Lees verder

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Blad 1622: Radio Atlantis, Radio It Yourself, Mixcloud

• Iemand toevallig een zendmast nodig? • Gratis handleiding voor een doe-het-zelfradiostation • Mixcloud niet Lees verder

Blad 1607: Financietoren, leescijfers, The Playlist

• De Financietoren, het epicentrum van DAB+ in Brussel • Vlaamse dag- en weekbladen zien Lees verder

RTL stopt eind 2022 op de langegolf

De energiecrisis brengt een versneld einde aan de zender, want de installatie in Beidweiler slorpt Lees verder

Orkaan Ian geselde ook Radio Miami International

Het wereldwijd via de kortegolf te ontvangen radiostation van Adventist World Radio (AWR) had het Lees verder

Blad 1574: Waregem1, Universiteit van Vlaanderen, Radio Andorra (video)

• De nieuwe Waregem1 al gehoord? • Kan nieuws neutraal zijn? • Historische zender Radio Lees verder

Duitsland: DAB+ verzekeren tijdens rampen

RFmondial voerde in Hannover met succes een veldtest uit om alternatieve distributieoplossingen voor DAB+-zenders te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
johan
johan
25 maart 2018 - 16:04 16:04

deze rapportages zijn nochtans al enige tijd gewoon online terug te vinden…

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx