fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Zeewolde: Middengolf letterlijk neergehaald

Deel of print dit artikel

De middengolf ging gisterenmiddag, woensdag 9 januari, letterlijk tegen de vlakte in het Nederlandse plaatsje in Zeewolde. Twee immense, tweehonderd meter hoge zendmasten werden er middels explosieven neergehaald. Tot 3 januari jongstleden werden ze nog gebruikt voor de uitzendingen van GrootNieuwsRadio.

De hele operatie liep overigens enige vertraging op. Aanvankelijk zouden ze al om 11:00 uur neergaan, maar drie pogingen mislukten door problemen met de explosieven. Uiteindelijk kwam het omstreeks 12:30 uur alsnog in orde.

(Bron video: Omroep Flevoland)

Het zenderpark voor de middengolf aan de Vogelweg in de Flevopolder werd eind jaren ’70 gebouwd. Een decennium later werden de installaties ingezet voor de uitzendingen van Radio 1 en Radio 5. Later maakten ook onder meer Radio 10 Gold en GrootNieuwsRadio gebruik van dezelfde constructies. 

Nadat Radio 5 in 2015 de uitzendingen via de middengolf staakte, was GrootNieuwsRadio nog de enige resterende gebruiker. Masteigenaar Novec zegde later de huur op omdat de exploitatie van de masten voor slechts één klant niet rendabel meer was. (radio.nl)

° Foto bovenaan: credits Omroep Flevoland

° Zendersite Zeewolde: toen alles nog in gebruik was.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 9 januari
Qualcomm legt focus op 5G en Wi-Fi 6
Evy Gruyaert met eerste ’40 Something’ (video)
BX1 start eigen (web)radio voor Brussel (video)
Het Avondblad van 8 januari (audio & slides)
Raken we uit het radiomoeras in 2019?
Sluiten