RadioVisie

  • .
    .

Zaterdag is Joeyday is Douanedag

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De illustratie uit de gedrukte RadioVisie die we vandaag bovenspitten, werd gepubliceerd in editie 16 van 1 juni 1976 en geeft een realistisch beeld van enkele postbodes van het postkantoor van Menen, die collega JL Bostyn, helpen bij het naar binnen brengen van de postzakken boordevol exemplaren van het gelijknamige tijdschrift. Vanaf het grenskantoor werd maandelijks de verzending klaar gemaakt voor alle abonnees uit de Lage Landen (en enkele daarbuiten). Maar vooraleer de ‘boekjes’ Menen bereikten, hadden ze er al vele honderden kilometers opzitten, om van daaruit nog eens vele kilometers af te leggen tot in de juiste brievenbus… Meestal ging dat goed, één keer bijna niet. Dit is het verhaal van een net niet in beslag genomen partij radiobladen.

RadioVisie 10 (31/07/1978) bereikte enkel de abonnees dankzij een portie geluk en een douanier die naar… Radio Mi Amigo luisterde. Af en toe moet het ook eens meezitten. In de hele geschiedenis van onze club reisde de juiste engelbewaarder wel vaker met ons mee. Een goed doorspekte kas hebben we nooit gehad. Dus moesten we vooral handig zijn. Zowel Baffle (het blad van de Vereniging voor Vrije Radio), als de opvolger RadioVisie, waren grensoverschrijdend. We schreven voor één taalgemeenschap omdat de grote radiostations toen ook grensoverschrijdend beluisterd werden. Om een juridische paraplu boven ons hoofd te hebben werd RadioVisie in 1977 een Nederlandse stichting. Frans, Alfons Jagtman, Tom de Graaf en JL Bostyn vormden het bestuur. (zie afbeelding onderaan)

Smokkelroute Breda – Geluwe

Stichtingen hebben een aantal financiële voordelen. Zo kon er tegen verminderd BTW-tarief een blad worden gedrukt in Breda. Terwijl je in België in een veel hogere schaal terechtkwam, kon dat in Nederland voor slechts zes procent. Het hoeft verder nauwelijks uitleg wààr we ons blad lieten drukken. RadioVisie kon je enkel mits een postabonnement krijgen. Maar hier dook dan weer… een financieel Nederlands probleem op. Tenminste de Nederlandse post was abominabel duur voor het verzenden van ‘drukwerk’. Onze tijdschriftjes zaten in gepersonaliseerde enveloppes, A5 formaat en waren dik en zwaar…

Via de Nederlandse post versturen kostte één gulden per exemplaar. Ooit waren er vierduizend abonnees. Je begrijpt dat dit onbetaalbaar was voor een organisatie die 300 BEF of 15,00 gulden vroeg voor een jaarabonnement. Gelukkig was daar de… Belgische post. Die hanteerde een speciaal tijdschriftentarief. De inhoud van de publicatie moest aan een aantal voorwaarden voldoen, maar één keer je de procedure had doorlopen, mocht men via steeds hetzelfde verzendkantoor, de boekjes versturen aan het waanzinnig lage tarief van 80 cent in Belgische franken.

Het hoeft alweer geen bijkomende uitleg dat we voor het versturen beroep deden op de diensten van de Belgische PTT. Al lijkt eenvoudiger dan het was. Want in de jaren 70 spraken de dieren nog, hadden we het over de E3 (nu E17) en waren er grenzen. Met tolhuisjes en douane. Al kon je meestal zonder gecontroleerd te worden van België naar Nederland rijden en vice versa. Dit kaderde dan weer in een Benelux-unie. Tientallen edities van Baffle/RadioVisie werden dan ook tussen de buurlanden gesmokkeld. Invoerrechten betalen? Ben je gek!

Oeps! Onverwachte douanecontrole

Van de drukker in Breda werden de magazines naar Geluwe gebracht waar ze in enveloppes werden gestopt. Adres en postzegel erop, goed voor verzending vanuit het postkantoor van Menen. Maar die ene julimaand van 1978 liep het fout. Bijna toch. De meest recente editie van RadioVisie werd in Breda opgehaald om naar Geluwe te brengen. Het was een flink stuk in de zaterdagnacht toen we de grenspost van Meer naderden. De schrik sloeg ons om het hart, er was douanecontrole. De kleine VW-Scirocco was afgeladen met RadioVisies. Enkele duizenden exemplaren, verdeeld over tientallen dozen. De bodemplaat van de auto sleepte net niet over de grond!

“Douanecontrole meneer! Hebt u iets aan te geven?” We antwoordden dat we ervan uitgingen dat dit niet het geval was. De man monsterde de achterbank, zag dat er dozen tot aan het dak stonden en monsterde ons om naar de parking te rijden en de kofferbak open te maken. Vluchten kon niet meer, we volgden gedwee de bevelen, stapten uit, deden de achterklep omhoog, waarna de douanier een doos openmaakte en
tegen honderden RadioVisies aankeek.

Ook douaniers luisteren naar de radio

Op de cover van nummer 10 stond een peuter die een taart uitblies. Het was immers een feestnummer. Onze eerste verjaardag als RadioVisie. Porno was het alvast niet. Blijkbaar werd ook dat gesmokkeld tussen ‘Holland’ en België. De man bladerde in het tijdschrift, woelde in de doos, haalde er een ander exemplaar uit en zag dat het allemaal dezelfde boekjes waren. “Hebt u daar een uitleg voor?”. Het bleek een retorische vraag te zijn. De douanier begon eerst te glimlachen, daarna echt te lachen. “Je hoeft me geen details te geven hoor. Maar wel nog eens de autopapieren.”

“Jij kent mij niet, ik jullie wel. Ik ben een fan van Radio Mi Amigo. Eigenlijk nog meer van Radio Caroline. Mijn broer heeft nog in het Caroline-huis in Amsterdam gewerkt. Ik ben al héél lang geabonneerd op jullie blad. Fantastisch wat jullie doen. Als ik nu mijn exemplaar krijg, dan ben ik alvast de eerste die de nieuwe uitgave zal lezen.” Hij knipoogde. We graaiden drie exemplaren uit de bovenste doos, bedankten hem, deden de achterklep weer naar beneden en maakten dat ik wegkwamen. Zijn reguliere exemplaar hebben we alsnog via de post verstuurd. Hoe zou je zelf zijn? Die ene 80 cent maakte nu toch ook niet het verschil? Hoe deze douane-abonnee heette, zijn we nooit ben te weten gekomen.

Met dank aan Francis Decrocq voor de ‘beelden’


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Waar Kol Israël de mosterd haalde (video)

1968 was het jaar waarin de technische tak van de Nederlandse Radio Unie (NRU) internationaal Lees verder

2002: De moord in het Mediapark (audio & video)

Aan de vooravond van de landelijke verkiezingen in 2002 volgen de Nederlandse politieke partijen met Lees verder

Staren naar de borsten van Phil Bloom in Paradiso (video)

Dit keer een flinke stap terug naar het jaar 1968. Voor vele Amsterdammers, maar ook Lees verder

1962: Het jaar van Gherman Titov, Verkade en Asbach Uralt (video)

Uit 1962 - en daarmee ga ik verder in het jaar waar ik vorige week Lees verder

‘Veronica Top 40’ uit 1977 herleeft op Paaszaterdag

De lijst was op zondag via Mi Amigo te beluisteren. Op Paaszaterdag 16 april 1977 Lees verder

Pierre, Veronica, Ria, Elvis en vele anderen (video)

In 1962 maakte Pierre van Ostade zowel programma's voor Radio Luxemburg als voor Radio Veronica.

Brit werd Nederlander met Vlaamse naam: Paul Vlaanderen (audio)

Tijd om eens terug te keren naar 1962, het jaar dat Hans Knot heel bewust Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x