fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Zaterdag is Joeyday is Douanedag

De illustratie uit de gedrukte RadioVisie die we vandaag bovenspitten, werd gepubliceerd in editie 16 van 1 juni 1976 en geeft een realistisch beeld van enkele postbodes van het postkantoor van Menen, die collega JL Bostyn, helpen bij het naar binnen brengen van de postzakken boordevol exemplaren van het gelijknamige tijdschrift. Vanaf het grenskantoor werd maandelijks de verzending klaar gemaakt voor alle abonnees uit de Lage Landen (en enkele daarbuiten). Maar vooraleer de ‘boekjes’ Menen bereikten, hadden ze er al vele honderden kilometers opzitten, om van daaruit nog eens vele kilometers af te leggen tot in de juiste brievenbus… Meestal ging dat goed, één keer bijna niet. Dit is het verhaal van een net niet in beslag genomen partij radiobladen.

RadioVisie 10 (31/07/1978) bereikte enkel de abonnees dankzij een portie geluk en een douanier die naar… Radio Mi Amigo luisterde. Af en toe moet het ook eens meezitten. In de hele geschiedenis van onze club reisde de juiste engelbewaarder wel vaker met ons mee. Een goed doorspekte kas hebben we nooit gehad. Dus moesten we vooral handig zijn. Zowel Baffle (het blad van de Vereniging voor Vrije Radio), als de opvolger RadioVisie, waren grensoverschrijdend. We schreven voor één taalgemeenschap omdat de grote radiostations toen ook grensoverschrijdend beluisterd werden. Om een juridische paraplu boven ons hoofd te hebben werd RadioVisie in 1977 een Nederlandse stichting. Frans, Alfons Jagtman, Tom de Graaf en JL Bostyn vormden het bestuur. (zie afbeelding onderaan)

Smokkelroute Breda – Geluwe

Stichtingen hebben een aantal financiële voordelen. Zo kon er tegen verminderd BTW-tarief een blad worden gedrukt in Breda. Terwijl je in België in een veel hogere schaal terechtkwam, kon dat in Nederland voor slechts zes procent. Het hoeft verder nauwelijks uitleg wààr we ons blad lieten drukken. RadioVisie kon je enkel mits een postabonnement krijgen. Maar hier dook dan weer… een financieel Nederlands probleem op. Tenminste de Nederlandse post was abominabel duur voor het verzenden van ‘drukwerk’. Onze tijdschriftjes zaten in gepersonaliseerde enveloppes, A5 formaat en waren dik en zwaar…

Via de Nederlandse post versturen kostte één gulden per exemplaar. Ooit waren er vierduizend abonnees. Je begrijpt dat dit onbetaalbaar was voor een organisatie die 300 BEF of 15,00 gulden vroeg voor een jaarabonnement. Gelukkig was daar de… Belgische post. Die hanteerde een speciaal tijdschriftentarief. De inhoud van de publicatie moest aan een aantal voorwaarden voldoen, maar één keer je de procedure had doorlopen, mocht men via steeds hetzelfde verzendkantoor, de boekjes versturen aan het waanzinnig lage tarief van 80 cent in Belgische franken.

Het hoeft alweer geen bijkomende uitleg dat we voor het versturen beroep deden op de diensten van de Belgische PTT. Al lijkt eenvoudiger dan het was. Want in de jaren 70 spraken de dieren nog, hadden we het over de E3 (nu E17) en waren er grenzen. Met tolhuisjes en douane. Al kon je meestal zonder gecontroleerd te worden van België naar Nederland rijden en vice versa. Dit kaderde dan weer in een Benelux-unie. Tientallen edities van Baffle/RadioVisie werden dan ook tussen de buurlanden gesmokkeld. Invoerrechten betalen? Ben je gek!

Oeps! Onverwachte douanecontrole

Van de drukker in Breda werden de magazines naar Geluwe gebracht waar ze in enveloppes werden gestopt. Adres en postzegel erop, goed voor verzending vanuit het postkantoor van Menen. Maar die ene julimaand van 1978 liep het fout. Bijna toch. De meest recente editie van RadioVisie werd in Breda opgehaald om naar Geluwe te brengen. Het was een flink stuk in de zaterdagnacht toen we de grenspost van Meer naderden. De schrik sloeg ons om het hart, er was douanecontrole. De kleine VW-Scirocco was afgeladen met RadioVisies. Enkele duizenden exemplaren, verdeeld over tientallen dozen. De bodemplaat van de auto sleepte net niet over de grond!

“Douanecontrole meneer! Hebt u iets aan te geven?” We antwoordden dat we ervan uitgingen dat dit niet het geval was. De man monsterde de achterbank, zag dat er dozen tot aan het dak stonden en monsterde ons om naar de parking te rijden en de kofferbak open te maken. Vluchten kon niet meer, we volgden gedwee de bevelen, stapten uit, deden de achterklep omhoog, waarna de douanier een doos openmaakte en
tegen honderden RadioVisies aankeek.

Ook douaniers luisteren naar de radio

Op de cover van nummer 10 stond een peuter die een taart uitblies. Het was immers een feestnummer. Onze eerste verjaardag als RadioVisie. Porno was het alvast niet. Blijkbaar werd ook dat gesmokkeld tussen ‘Holland’ en België. De man bladerde in het tijdschrift, woelde in de doos, haalde er een ander exemplaar uit en zag dat het allemaal dezelfde boekjes waren. “Hebt u daar een uitleg voor?”. Het bleek een retorische vraag te zijn. De douanier begon eerst te glimlachen, daarna echt te lachen. “Je hoeft me geen details te geven hoor. Maar wel nog eens de autopapieren.”

“Jij kent mij niet, ik jullie wel. Ik ben een fan van Radio Mi Amigo. Eigenlijk nog meer van Radio Caroline. Mijn broer heeft nog in het Caroline-huis in Amsterdam gewerkt. Ik ben al héél lang geabonneerd op jullie blad. Fantastisch wat jullie doen. Als ik nu mijn exemplaar krijg, dan ben ik alvast de eerste die de nieuwe uitgave zal lezen.” Hij knipoogde. We graaiden drie exemplaren uit de bovenste doos, bedankten hem, deden de achterklep weer naar beneden en maakten dat ik wegkwamen. Zijn reguliere exemplaar hebben we alsnog via de post verstuurd. Hoe zou je zelf zijn? Die ene 80 cent maakte nu toch ook niet het verschil? Hoe deze douane-abonnee heette, zijn we nooit ben te weten gekomen.

Met dank aan Francis Decrocq voor de ‘beelden’


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2017: Het jaar van de procedures (slot)

Laten we meteen de toon zetten: vele lokale radio’s waren ook op DAB+ gegaan als Lees verder

Het niet gesproken Radioblad op zondag

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

De crowdfunding TOPradio succesvol afgerond

TOPradio, de zender voor dance en urban in Vlaanderen die werd verplicht om te stoppen Lees verder

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio Lees verder

JLB gaat soms naar zee (4)

Mijn eerste herinneringen? Het mag vreemd lijken maar hoe ouder ik word, hoe duidelijker die Lees verder

De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo

Het is maar één keer ‘van oud naar nieuw’. Elkaar het beste wensen, een goede Lees verder

Adam Curry wint Marconi Oeuvre Award

De 53-jarige Adam Curry ontvangt op 25 januari 2018 tijdens het jaarlijks radiogala in het Lees verder

FM Switch: recente updates via Facebook

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Lees vorig bericht:
Van hubris en nemesis

Het niet gesproken radioblad

Sylvain Tack: manager van de 20ste eeuw (1)

Topradio start crowdfunding campagne

De rehabilitatie van Sylvain Tack

M fm vraagt het aan…

Sluiten