RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 58 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Rob was de eerste (en meer dan eens)

Voor zij die het nog niet weten en voor alle anderen die wel op de hoogte zijn; ik verhuis. Behalve hond, poes, Suzy, persoonlijke hebben en houwen, verhuist ook het complete RadioVisie-archief mee. Ik ben blijkbaar de langst overlevende-in-actie- van deze club, waardoor er de voorbije vijftig jaar nogal wat bij mij is terechtgekomen. Vooraleer alles in verhuisdozen gaat, kijk ik graag alles nog eens na. 

Bladerend doorheen de stapel tijdschriftjes die de VVVR/RadioVisie uitgaf, is duidelijk te zien dat er vanaf ‘boekje’ 10 een snelle evolutie was. Dankzij het stijgende aantal lezers beschikten we over meer budget en konden we overschakelen van stencil- naar offsetdruk. In het eerste geval was enkel tekst mogelijk, in het tweede behoorden ook foto’s en illustraties tot de mogelijkheden. Hét moment om een huistekenaar in te schakelen. Het was voorjaar 1975. Postcollega Joël Delcroix,  ‘artiestennaam’ Joey, naam het labeur voor zijn rekening. 

De allereerste tekening die hij ooit maakte voor Baffle, zo heette ons tijdschriftje in den beginnen, was een karikatuur van Rob Ronder (Alfons Jagtman). Als ‘kop’ bij zijn maandelijkse column. Tot en met editie 25 (maart 1977) zou hij trouw zijn stukjes blijven schrijven. Eerst over zijn persoonlijke radio-avonturen, nadien over radio in een breder perspectief. Twee maanden later transformeerde Baffle tot RadioVisie en hadden we minder aandacht voor het zeezenderfenomeen, waardoor Rob als publicist verdween. Hij bleef wel medewerker van de stichting. 

° Lees verder onder de afbeeldingen

De eerste ontmoeting

Rob Ronder ontmoette ik voor het eerst in april 1975 in Playa de Aro, aan het zwembad van de Mi Amigo-pleisterplaats, op de flanken van de Mas Nou. Hij was rechtstreeks van het zendschip naar het badplaatsje gereden om er zijn loon op te halen en te genieten van een week vakantie die hij van Sylvain Tack had gekregen. Het station had nog geen eigen plek en ‘logeerde’ tijdelijk in de ruime villa van een met Sylvain Tack bevriende zakenman. 

Ronder was zijn carrière begonnen tijdens het tweede leven van Radio Atlantis, toen in de lucht vanaf MV Jeanine. Zijn show ‘D’rop of d’r onder’ behoorde tot het betere werk van de zeezender. Hij viel des te meer op omdat er tijdens deze tweede periode van het station tal van mindere ‘goden’ aan het werk waren. Toen er een einde kwam aan de avonturen van de Vlaamse ‘piraat’, verdween ook Ronder uit beeld. Een paar maanden later was hij terug, alive and kicking, dit keer aan het werk voor Radio Mi Amigo. 

In ‘koppel’ met Peter Van Dam

Eind 1974 was het radioteam halsoverkop naar Spanje moeten uitwijken. De BOB was de Mi Amigo-organisatie, die toen niet meer vanaf Nederlandse bodem mocht opereren, op het spoor gekomen. Een nieuw, goed draaiend team moest worden opgezet. Tot de studio’s in Playa de Aro helemaal op punt stonden werd daarom beroep gedaan op extra mankracht die live aan boord van de MV Mi Amigo wilden gaan werken. 

Rob werd gevraagd of hij er Peter Vandam wilde gaan vervangen. Die was, nadat hij werd opgepakt door de BOB in de verborgen studio in Opbrakel en ook even had vastgezeten, halsoverkop vertrokken naar het zendschip. Na enkele weken moest de man vervangen worden. DJ’s die hun stiel kenden en ook nog eens enkele weken op een zendschip wilden gaan zitten, lagen niet voor het grijpen. Rob zag dat soort avontuur wel zitten…  

Het lag in de bedoeling dat Peter en Rob elkaar live aan boord zouden afwisselen. Maar omdat de technische omstandigheden te slecht waren, werd dit plan uitgesteld en moest Peter naar Spanje gaan, Rob werd overbodig. In Playa werd hem door Sylvain gezegd dat, vanaf  het moment er opnieuw live programma’s vanaf het schip zouden komen, hij opnieuw zou gecontacteerd worden. Wat effectief gebeurde, maar toen had Rob al andere engagementen. 

De schrijver in de dj

Het toeval wil dat ik voor de eerste keer, in april 1975, het Mi Amigo-hoofdkwartier in Playa de Aro bezocht toen Rob er ook was. Voor Baffle en de VVVR waren ikzelf en mijn Nederlandse collega-hoofdredacteur Frans Schuurbiers, naar Spanje gevlogen om er de sfeer op te snuiven en om kopij te verzamelen voor ons blad. Wat klopte nu eigenlijk van al die wilde verhalen in de kranten? Algauw bleek dat Rob en Frans bijna buren waren. De ene woonde in Breda, de andere in Ulvenhout. Een boogscheut van elkaar. 

Het gevolg was dat beide heren, naderhand, wel eens vaker bij elkaar over de vloer gingen en dat kwam Baffle/VVVR goed uit. Rob ging akkoord om een maandelijkse rubriek te schrijven. In augustus 1975 werd hij ook ingeschakeld om de eerste documentaire programma’s van ‘Mi Amigo duikt in de radiogeschiedenis’, die we maakten voor de zeezender, op te nemen. In augustus 1979 werd alweer beroep op hem gedaan. Rob produceerde de eerste edities van de nieuwsservice ‘RadioInfoon’, het recentste radionieuws via een automatische telefoonservice. 

Maar daar hield het niet bij op. Toen enkele redacteuren van RadioVisie betrokken raakten bij Radio Gemini, dat was eind 1979, werd uitgekeken naar extra dj’s. Het lag voor de hand dat daarbij direct Rob Ronder in beeld kwam. Nadat hij eerst uitsluitend tijdens het weekend was te horen, verkaste hij eind 1980 naar de weekdagen, waar hij van maan- tot en met vrijdag te horen was met een drive time programma tussen 16:00 en 17:00 uur. Hij zou dat jarenlang blijven doen. 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

JLB gaat (soms) naar zee – 57

Gemini-project zat Mi Amigo 272 in de weg! Flashback naar 1979. Vlaanderen raakte langzaam in Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 56

De NSF, trouwer dan een hond! Yep, de kogel is door de kerk. Ik ga Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 55 (audio)

Gastcolumn van AdG en die blijft aan zee. Omdat hij moét! Regelmatige lezers van RadioVisie Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 54 (audio)

Het was vroeger inderdaad veel beter! Vrijdag 1 mei, de eerste dag van een verlengd Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 53

Een halve eeuw in radio Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om dit jaar Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 52 (video)

Het begon allemaal met een NSF-radio In de vroege jaren 60 stelde ik proefondervindelijk vast Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 51

De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie Zaterdag jongstleden kwam oud RadioVisie-collega Ron Schultz nog eens Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee – 50

With a little help from my friends Ik ben de voorbije dagen druk bezig geweest Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx