fbpx

Zaterdag is Joey-dag, is Adriaan-dag (1) We spraken met Adriaan Van Landschoot

Midden 1976 strikten we niemand minder dan oud Radio Atlantis-baas Adriaan Van Landschoot voor een interview. Het werd een lange, toen zeker, erg exclusieve babbel waarin heel wat niet bekende achtergrondinformatie werd vrij gegeven. Er werd zoveel verteld dat we de babbel spreidden over twee nummers. RadioVisie heette toen nog Baffle Radio Magazine.

In de edities 20 en 21 (van de maanden september en oktober) verscheen het gesprek. Foto’s van Van Landschoot hadden we niet te pakken gekregen, daarom werd Joey gevraagd een tekening van de man te maken. Je kan er twee keer van genieten. Ook nu publiceren we het interview in twee delen. Maar dit keer moet je geen anderhalve maand wachten op het vervolg, want dat is er morgen al… Zelfde tijd, zelfde ‘zender.


Lees verder onder de advertentie


Radio Atlantis zet ‘em op

Het is middenin de zestiger jaren, de invloed van de Britse zeezenders is ook tot onze contreien doorgedrongen. De gloednieuwe, drie-gitaren-en-een-drumstel groepjes zijn nauwelijks bij te houden. Ergens in de omgeving van het Oost-Vlaamse Maldegem zorgen de lokale Mirky’s voor de nodige decibels. Eén van de gitaristen valt nogal op door z’n haviksneus en rood haar. De jongeman in kwestie heet Adriaan Van Landschoot. De band is allesbehalve een denderend succes. De grote erkenning blijft uit en de rossige jongeman probeert het dan maar als charme-zanger Filemon. Om zichzelf een imago aan te meten draagt hij een enorme pet. In z’n omgeving wordt hij dan ook al gauw aangewezen als Adri met de klakke.

Maar deze Adri is niet alleen handig met muziek, ook het zakenleven interesseert hem. Hij koopt een partij luchters op in douane-beslag, kan ze met een flinke winst verkopen en zet een keten boetieks op. In Brugge, Gent en Eeklo verschijnen Carnaby shops. Adri, nu zonder klakke maar met dikke sigaar en een witte Rolls Royce, met slechts één ruitenwisser, blijft echter geboeid door alles wat op muziek lijkt. Voor de nieuwe miljonair is het nu niet zo moeilijk meer om een muziekuitgeverij op te richten. Het nummer 27 van de Maldegemse Grote Markt wordt al vlug het onderdak van zijn Mouse Music Compagny. Een eerste productie laat niet lang op zich wachten. Big Jeffries zingt We’ll meet again.

Wat je zelf doet, doe je beter

De plaat is er,  nu moet ze nog over de toonbank geraken. BRT en Hilversum hebben geen interesse. Contacten met Radio Noordzee Internationaal en Radio Veronica lopen spaak op te hoge plugprijzen. Bij de pas opnieuw gestarte  Radio Caroline lukt het allemaal wat beter, de eerste MMC productie wordt er zowat grijs gedraaid. Intussen  heeft Van Landschoot advertentietijd voor z’n Carnaby-boetieks gekocht bij Veronica en Noordzee. 1880 BEF voor 10″ zendtijd, met niet eens zo’n geweldig resultaat. Na enig cijferwerk komt A. Van Landschoot tot de conclusie dat een eigen zender oprichten goedkoper zou uitvallen. Een zeezender begin je echter niet zomaar.

Maar,  de opnieuw in geldnood verkerende Ronan O’ Rahilly, de eigenaar van Radio Caroline en het zendschip de MV Mi Amigo, blijkt de oplossing te hebben. Van Landschoot huurt voor een totaal bedrag van 3.225.000 BEF dertien uurzendtijd per dag, gedurende drie maanden. Radio Atlantis is geboren en begint aan het grote avontuur op 15 juli. Om 12:00 uur precies klinkt Atlantis van The Shadows door de ether. Vlaanderen is klaar voor een nieuw radio-epos.

Uit vroegere interviews lijkt het dat je Radio Atlantis opzette uit idealisme. Om de Belgische vedetten een kans te geven…

Nou, ik kan nu rustig vertellen dat het allemaal gelogen was! Radio Atlantis was een grote commerciële stunt. Nu het proces voorbij is kan ik vertellen dat alles over dat idealisme zwans was. De kranten beweerden toen ook dat we op de zender ernstige onderwerpen zouden gaan behandelen. Maar dat heb ik nooit gezegd!In De Standaard schreef Huib De Jonghe na de eerste Atlantis-dag: “Ik werd zeeziek van het luisteren naar Radio Atlantis. Ten eerste door de platenkeuze. Ten tweede door de imitatie van de Veronica-stijl en ten derde door het grote aantal plugplaten”

Daar ben ik wel mee akkoord. Tenmiste met die platenplugging. We hebben er erg veel gehad. Maar als zoiets renderend is, waarom zouden we het niet gedaan hebben? De prijs die betaald moest worden was zo’n goeie 12.000 BEF per week. Daarvoor werd de plaat elke dag een vijftal keer gedraaid. Er waren trouwens meer aanvragers dan we konden behandelen, zodat we toch enigszins een norm konden hanteren. We gingen echter geen plaat weigeren als die wel insloeg bij het publiek.

Radio Atlantis was dus een super commerciële stunt. Wat wilde je daar mee bereiken? Meer eigen platen verkopen?

Niet helemaal. De zaak zit zo. De mode voor jonge mensen is eigenlijk een Parijse aangelegenheid. Met m’n eigen Carnaby-boetiekjes kon ik daar dus niet tegenop. Tenzij ik door een enorme reclamecampagne de aandacht op Carnaby kon vestigen. In Vlaanderen zit verder ook heel wat muzikaal talent maar het wordt commercieel niet uitgebuit. Via m’n eigen zender wilde ik dus m’n eigen producties internationaal van de grond krijgen.

Aan de basis van Radio Atlantis lag je dus zelf. Wie waren de andere medewerkers?

Als uitvoerder van de plannen hadden we Tony Houston. Hij werkte vroeger als deejay in een dancing. Samen hebben we een schip gezocht en in april 1973 hebben we de Mi Amigo gevonden. De zendinstallatie deed het nog, meer moesten we niet hebben. Ronan O’Rahilly, die eigenaar van het zendschip was, zat op dat moment zowat volledig aan de grond. Hij moest er geen twee keer over nadenken om zendtijd te verhuren. Als andere medewerkers zijn daar nog bijgekomen, Bert Bennett, Joop Verhoof, Peter Van Dam, Mike Moorkens en Luc Van Kapellen. Door omstandigheden zijn dan ook mensen als Fred Vanden Bos, Theo Vande Velde, Rob Ronder, Elie Prins en Frank Van Leeuwen komen opdagen.

Er was nogal wat kritiek op ‘slechte’ deejays.

Hoe slecht ze nu zijn, zou je ook kunnen vragen, want enkele van hen werken nu als deejay bij Radio Mi Amigo. Trouwens, wat is slecht? Als ze aa of eu zeggen.. Ik denk dat ze vlotter praten dan de meeste BRT-deejays.

Roger Hendrick (auteur van het boek: “Van Atlantis tot Mi Amigo”, nvdr) schrijft dat de stemming in Atlantis-middens nogal twijfelachtig was vooraleer de zender ook effectief in de lucht was.

Dat komt gewoon omdat mijn mensen programma’s moesten opnemen zonder dat ze wisten hoe de zaak eigenlijk in elkaar zat. Wie of hoe die programma’s in de lucht zouden komen of brengen wist niemand.

Wat was de precieze functie van Tony Houston?

Houston was een erg populaire deejay en hij kende het klappen van de zweep. Hij heeft de succesformule van Radio Veronica bij Atlantis ingevoerd. Hij was eigenlijk programmadirecteur. Atlantis draaide populaire muziek. Daarom waren er ook zoveel gouwe ouwe-platen te horen. Verder moest hij de programmalijsten invullen. Die en die plaat moet op dat uur gedraaid worden en zo. Die plaat moet tussen 12:00 en 14:00 uur komen, een ander genre van 14:00 tot 16:00 uur.

Een verantwoordelijke functie waarvoor hij 25.000 BEF per maand kreeg. Misschien vind je het niet zoveel, maar het was een normaal loon. Bovendien is Houston door Radio Atlantis ook kunnen starten met z’n eigen drive-ins. De andere deejays kregen ongeveer 12.000 BEF per maand, zonder kostenvergoeding. Daarvoor moesten ze twee uur programma’s per dag opnemen.

Radio Atlantis werd aangekondigd op 385 meter, toch zond je vanaf de Mi Amigo uit op 253 meter (aangekondigd als 259 meter, nvdr).

Op 385 meter hadden we moeilijkheden met de generatoren. Het was echter wel de bedoeling dat we daar zouden starten. Alleen de Nederlandstalige uitzendingen. De Engelse programma’s zouden via de 259 meter gaan. Maar de twee zenders stoorden elkaar. Daarom werd beslist om de daguitzendingen voor ons te houden en ’s nachts in het Engels uit te zenden.

Is er gepeild naar de luisterdichtheid van Radio Atlantis?

We hebben een publicatie gehad in augustus 1973. Toen we ongeveer een maand in de lucht waren. We hadden bijna vijf miljoen luisteraars.

Hoe en van waaruit gebeurde de bevoorrading van de Mi Amigo?

Dat ging vanuit Scheveningen. Met elke week een andere vissersboot. Dat koste zo’n 200 à 250 gulden per keer.

° Morgen deel 2

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Boekrecensie: ‘Radiogolven’ (audio) De roemruchtige geschiedenis van zeezenders Radio Dolfijn en Radio 227 Half november 1966 dook er een nieuw radiostation op met Nederlandstalige programma’s gericht op de Lage ...
Radio Veronica: ‘verloren’ tune boven water (audio) 'Vrecha Sti Ftochogeitonic... Met een gemiddelde van tweehonderd nieuwe aanvullingen per jaar wordt de in 1994 opgestarte zeezenderdiscografie van Soundscapes vergroot. Henk Verhaag, Martin van der Ven en Hans ...
‘Joepie Top 50’ van 19 januari 1975 Met Ferry Eden via Foute Muziek Radio Zaterdag aanstaande 2 februari is via foutemuziekradio.nl de 'Joepie Top 50' van 19 januari 1975 te beluisteren, gepresenteerd door Ferry Eden. De originele lijst was, eveneens tus...
MV Mi Amigo zinkende, crew van boord (audio) Maar alweer is de bewaarengel op de juiste pl... Het is vrijdagmiddag 19 januari 1979 als de kustwacht van de Engelse kustplaats Harwich noodsignalen ontvangt van de MV Mi Amigo dat zich in de monding van de Theems bevindt. Het z...
1978: Stan Haag stapt uit de piraterij  Krantenbericht uit De Telegraaf Stan Haag stapt uit de piraterij  ‘Ik ben bij Mi Amigo weggegaan uit Solidariteit met de jongens aan boord’  BUSSUM- Stan Haag heeft de radiopiraterij definitief de...
1979: Radio Delmare terug (en in de problemen) Dit schreven het 'Algemeen Dagblad' en het... Zaterdag 6 Januari 1979 Piraten net uit zee gered, nemen de benen Van één onzer verslaggeefsters Hoek van Holland – Twee medewerkers van het zendschip Radio Del Mare (de Schev...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

3
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
HermanEric De MeyereJan D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Onder de rubriek: “Hoe zou het nog zijn met…”: FRANCIS “Schat wat kost een zoen van jou ?”

Eric De Meyere
Gast
Eric De Meyere

Ik zie Adriaan nog op de avondmarkt in Adegem.
Met zijn stickers van zijn gloednieuw radiostation, radio Atlantis.
Geweldig was dat.
Groeten
Eric

Herman
Gast
Herman

Het verhaal van 385 m klopt van geen kant , de twee zenders stoorde helemaal niet dat was wel het geval toen RNI 2 uitzond op 192 m op de dag dat Radio Veronica verhuisde van 192 m (1.562 khz) 538 m (557 khz)

Volgens het verhaal zouden er mensen van de Mebo 2 op bezoek zijn geweest op de MV Mi-Amigo en zouden ze het zendkristal van de 772 khz want dat was 385m (eigenlijk 389m) gestolen hebben zonder dat de mensen aan boord dit wisten en het waren vrienden van elkaar want ze kenden elkaar nog van vroegere tijden bv andere zenden schepen of Offshore Radio Stations zoals bv uit de jaren 60 ‘s.

Op de LP van Radio Caroline the true story word er bv verteld dat ze het zendkristal gebruikte als missend stuk in het schaakspel, en Adriaan Van Landschoot zei in dit artikel dat beide zenders elkaar zouden storen terwijl Hans Knot enkele jaren geleden totaal iets anders schrijft dat wat ik zonet zelf ook schreef. Dus is de vraag wie heeft er gelijk en wie liegt en heeft een fantasie verhaal? Aan u om dit te beantwoorden.

Meer in Offshore
Drie jarig bestaan Veronica
Videoverslag nieuw Veronica-fotoboek
Feest op de Noordzee, ruzie in Playa
Mi Amigo: het nooit uitgezonden openingsuur
Nieuwe namiddag bij Radio Mi Amigo
Bemanning Ross Revenge ontsnapte aan catastrofe
Sluiten