RadioVisie

  • .
    .

WorldDAB: “Forse toename nieuwe auto’s met DAB+”

WorldDAB, de internationale industrie-organisatie die DAB+ in de wereldmarkt helpt zetten, publiceerde vandaag zijn nieuwste infografiek met een internationale stand van zaken over DAB+. Deze infografiek wordt twee keer per jaar gepubliceerd. Opmerkelijkste vaststelling is dit keer de enorme toename van het aantal nieuwe auto’s met DAB+ standaard voorzien.

In belangrijke Europese markten werden in de tweede helft van 2020 meer dan 80% van de nieuwe auto’s standaard geleverd met een DAB+-radio. Dat is een forse stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2019.  In Frankrijk steeg het aandeel op een jaar van 38 naar 82 procent, in Duitsland ging het van 22 naar 80 procent. In België steeg het aandeel nieuwe auto’s met DAB+ op een jaar van 45 naar 82 procent, in Nederland van 49 naar 85 procent.

Deze stapsgewijze verandering weerspiegelt de impact van de European Electronic Communications Code (EECC), die vanaf december 2020 vereist dat alle nieuwe autoradio’s in de EU digitale etherradio kunnen ontvangen. Het bewijst tegelijk dat de meeste automerken zich tijdig bewust waren van de nieuwe regels en er ook het belang van inzagen.

“Deze resultaten tonen aan dat DAB+ stevig verankerd is als het belangrijkste toekomstige platform voor radio in Europa”, zegt Patrick Hannon, voorzitter van WorldDAB. “De recente vooruitgang in Duitsland, Frankrijk, Italië en de Benelux is bijzonder indrukwekkend – en weerspiegelt de hoge mate van samenwerking tussen spelers in het hele radio-ecosysteem. Het is ons doel ervoor te zorgen dat de belangrijkste voordelen van radio-uitzendingen – free-to-air, onafhankelijk van portals en betrouwbaar in noodgevallen – centraal blijven staan ​​in de audio-ervaring van luisteraars in de auto.”

Het WorldDAB-rapport benadrukt ook dat tegen het einde van het vierde kwartaal van 2020 bijna 100 miljoen DAB/DAB+-ontvangers voor consumenten en auto’s waren verkocht in Europa en Azië-Pacific. Het gaat om een stijging van bijna 7 miljoen ontvangers op zes maanden.

Verschillende EU-landen – waaronder Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië – hebben de EECC-richtlijn al omgezet in nationale wetgeving, terwijl andere landen – waaronder Nederland, België, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Griekenland, Tsjechië, Polen, Spanje, Slowakije en Malta – er mee bezig zijn.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Herbeleef de WorldDAB-jaarvergadering vanuit je luie zetel

De jaarlijkse WorldDAB General Assembly 2020 vond dinsdag plaats, de eerste keer dat het evenement Lees verder

WorldDAB: al 93 miljoen toestellen verkocht met DAB(+)

Volgens WorldDAB waren op het einde van het tweede kwartaal al meer dan 93 miljoen Lees verder

Blad 1380: lokale DAB+, Veronica, auteursrecht

• Lokale DAB+ in Vlaanderen: proefprojecten krijgen groen licht • Veronica’s Oorkonde is een ‘alternatieve Lees verder

StuBru De Tijdloze op DAB+ gaat praten in 2022

Hoeveel landelijke DAB+-radiostations zijn er momenteel Vlaanderen? Het tempo is gezapig, maar toch worden dat Lees verder

RadioVisie’s dit was 2021: het DAB+ rapport

In 46 landen kun je momenteel al radioluisteren via de digitale ether ofte DAB+. Afgelopen Lees verder

Wallonië: BX1+ krijgt regionaal plekje op DAB+

De Brusselse gesubsidieerde internetradio BX1+, het radiozusje van de Brusselse regionale tv-zender BX1, krijgt een Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: 63 lokale radio’s stappen in 5 proefprojecten

In de lente van 2022 zullen – als alles naar wens verloopt – uiteindelijk 63 Lees verder

Blad 1356: Gokreclame, Radiohist en Radio 121

• Nederland: gokreclame kent steile opmars • Opgelijst: de Belgische radiobedrijven in de jaren '30 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Mike D.
Mike D.
23 juni 2021 - 15:49 15:49

Was het geen Europese verplichting om vanaf 2020 elke nieuwe auto te voorzien met een radio die DAB+ ondersteunde ?

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x