RadioVisie

  • .
    .

WorldDAB: al 93 miljoen toestellen verkocht met DAB(+)

Volgens WorldDAB waren op het einde van het tweede kwartaal al meer dan 93 miljoen radiotoestellen met DAB/DAB+ verkocht in Europa en Azië-Pacific (huishoudelijke toestellen en autoradio’s). Dat zijn er 11 miljoen meer dan een jaar eerder.

De nieuwe zesmaandelijkse cijfers van WorldDAB, die je hier als infographic kun downloaden, geven een overzicht van de verkoop van DAB+ ontvangers, de dekking van de wegen en de bevolking, de penetratie van huishoudens en het aantal nationale stations op DAB / DAB + in vergelijking met FM. Het rapport legt de focus op Australië, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en het VK.

De belangrijkste bevindingen uit het WorldDAB-rapport zijn:

• In Zwitserland vindt 71 procent van het radioluisteren plaats op digitale platforms (39 procent op DAB+) en zijn er plannen aangekondigd voor digitale omschakeling tussen 2022 en 2023.

• In Duitsland bezit 25 procent van de huishoudens ten minste één DAB+-ontvanger en werd deze week een tweede nationale multiplex gelanceerd.

• In Italië steeg het aantal gezinnen dat thuis een DAB+-radio heeft op een jaar van 4 naar 8 procent. De verkoop verdrievoudigde in de eerste helft van 2020 na de introductie van regels die vereisen dat alle ontvangers vanaf 1 januari 2020 over DAB+ moeten beschikken.

• In het VK heeft 65 procent van de huishoudens ten minste één DAB(+)-ontvanger. Frankrijk, België, Nederland en Denemarken vertonen allemaal positieve tekenen van groei. In Nederland zijn nu 2,194 miljoen DAB+-radio’s verkocht, een stijging van ongeveer 674.000 ten opzichte van een jaar geleden. Voor België bevat het rapport geen nieuwe cijfers.

• In Noorwegen wordt 100 procent van de nationale zenders digitaal beluisterd. Het totale radiobereik in juli 2020 bij 2,8 miljoen luisteraars is een recordhoogte.

• In Australië wordt 75 procent van de nieuwe auto’s nu verkocht met DAB+, tegenover 60 procent in 2018.

DAB+ ziet ook toenemende activiteit in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. De infographic geeft de uitrolstatus weer in 24 opkomende markten, inclusief informatie over onderzoeken en populatiedekking.

“Ondanks de pandemie is 2020 een sterk jaar geweest voor DAB + radio. De EECC treedt eind dit jaar in werking en de belangstelling voor DAB+ groeit buiten de grenzen van Europa, inclusief delen van Afrika en het Midden-Oosten”, aldus Patrick Hannon, President van WorldDAB. “Onlangs heeft Zwitserland zijn plan bekendgemaakt voor de afbouw van FM-diensten. Duitsland lanceerde zijn tweede nationale multiplex en Frankrijk lanceert in 2021 nationale DAB+-diensten.”


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

WorldDAB: Elke maand 1 miljoen nieuwe toestellen in tien grootste markten

WorldDAB, de internationaal overkoepelende belangenorganisatie voor digitale radio, publiceerde deze week zijn zesmaandelijkse update van Lees verder

DAB+ in nieuwe auto’s: EU-landen hebben nog drie maanden

Alle EU-lidstaten moeten binnen uiterlijk drie maanden voldoen aan de European Electronic Communications Code (EECC). Lees verder

Blad 1380: lokale DAB+, Veronica, auteursrecht

• Lokale DAB+ in Vlaanderen: proefprojecten krijgen groen licht • Veronica’s Oorkonde is een ‘alternatieve Lees verder

StuBru De Tijdloze op DAB+ gaat praten in 2022

Hoeveel landelijke DAB+-radiostations zijn er momenteel Vlaanderen? Het tempo is gezapig, maar toch worden dat Lees verder

RadioVisie’s dit was 2021: het DAB+ rapport

In 46 landen kun je momenteel al radioluisteren via de digitale ether ofte DAB+. Afgelopen Lees verder

Wallonië: BX1+ krijgt regionaal plekje op DAB+

De Brusselse gesubsidieerde internetradio BX1+, het radiozusje van de Brusselse regionale tv-zender BX1, krijgt een Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: 63 lokale radio’s stappen in 5 proefprojecten

In de lente van 2022 zullen – als alles naar wens verloopt – uiteindelijk 63 Lees verder

Blad 1356: Gokreclame, Radiohist en Radio 121

• Nederland: gokreclame kent steile opmars • Opgelijst: de Belgische radiobedrijven in de jaren '30 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x