RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

WorldDAB: al 93 miljoen toestellen verkocht met DAB(+)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Volgens WorldDAB waren op het einde van het tweede kwartaal al meer dan 93 miljoen radiotoestellen met DAB/DAB+ verkocht in Europa en Azië-Pacific (huishoudelijke toestellen en autoradio’s). Dat zijn er 11 miljoen meer dan een jaar eerder.

De nieuwe zesmaandelijkse cijfers van WorldDAB, die je hier als infographic kun downloaden, geven een overzicht van de verkoop van DAB+ ontvangers, de dekking van de wegen en de bevolking, de penetratie van huishoudens en het aantal nationale stations op DAB / DAB + in vergelijking met FM. Het rapport legt de focus op Australië, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en het VK.

De belangrijkste bevindingen uit het WorldDAB-rapport zijn:

• In Zwitserland vindt 71 procent van het radioluisteren plaats op digitale platforms (39 procent op DAB+) en zijn er plannen aangekondigd voor digitale omschakeling tussen 2022 en 2023.

• In Duitsland bezit 25 procent van de huishoudens ten minste één DAB+-ontvanger en werd deze week een tweede nationale multiplex gelanceerd.

• In Italië steeg het aantal gezinnen dat thuis een DAB+-radio heeft op een jaar van 4 naar 8 procent. De verkoop verdrievoudigde in de eerste helft van 2020 na de introductie van regels die vereisen dat alle ontvangers vanaf 1 januari 2020 over DAB+ moeten beschikken.

• In het VK heeft 65 procent van de huishoudens ten minste één DAB(+)-ontvanger. Frankrijk, België, Nederland en Denemarken vertonen allemaal positieve tekenen van groei. In Nederland zijn nu 2,194 miljoen DAB+-radio’s verkocht, een stijging van ongeveer 674.000 ten opzichte van een jaar geleden. Voor België bevat het rapport geen nieuwe cijfers.

• In Noorwegen wordt 100 procent van de nationale zenders digitaal beluisterd. Het totale radiobereik in juli 2020 bij 2,8 miljoen luisteraars is een recordhoogte.

• In Australië wordt 75 procent van de nieuwe auto’s nu verkocht met DAB+, tegenover 60 procent in 2018.

DAB+ ziet ook toenemende activiteit in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. De infographic geeft de uitrolstatus weer in 24 opkomende markten, inclusief informatie over onderzoeken en populatiedekking.

“Ondanks de pandemie is 2020 een sterk jaar geweest voor DAB + radio. De EECC treedt eind dit jaar in werking en de belangstelling voor DAB+ groeit buiten de grenzen van Europa, inclusief delen van Afrika en het Midden-Oosten”, aldus Patrick Hannon, President van WorldDAB. “Onlangs heeft Zwitserland zijn plan bekendgemaakt voor de afbouw van FM-diensten. Duitsland lanceerde zijn tweede nationale multiplex en Frankrijk lanceert in 2021 nationale DAB+-diensten.”


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx