RadioVisie

  • .
    .

World Radio TV Handbook maakt doorstart (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een beetje fan van de radio had ‘m in z’n boekenkast staan. Meer zelfs, een beetje fan van de radio gebruikte dat boek tot het… versleten was. Maar toen kwam het internet en zoals met zoveel naslagwerken, werd het World Radio TV Handbook (WRTH) overbodig. Of toch niet? In december verschijnt immers een nieuwe editie, bij een nieuwe uitgever.

Het World Radio TV Handbook – dat eerder bijna jaarlijks verscheen – is een unieke uitgave met een compleet overzicht van alle radio- en televisiezenders over de hele wereld. Niet alleen met gedetailleerde informatie over alle stations, maar met daarnaast ook nog eens alle frequenties waarop wordt uitgezonden. Lang geleden toen er nog geen digitale ontvangers waren waarop men die frequenties zomaar kon lezen, een super handig boek. Zonder internet was het ook vaak zoeken naar de juiste adressen, programmaschema’s en meer detailinformatie. Het WRTH publiceerde ze allemaal.

De eerste editie verscheen in 1947 als World Radio Handbook (WRH). Het woordje televisie kwam erbij in 1965. Deze ‘bijbel’ – met hoofdkantoor in het Engelse Oxford – werd uitgegeven door WRTH Publications Ltd. Maar de verkoop ging jaar na jaar achteruit, omgekeerd evenredig met de klim van het wereldwijde web. In die mate dat men besloot om te stoppen met een gedrukte uitgave. Tot nu dus, het WRTH maakt een doorstart bij het Duitse Radio Data Center GmbH (RDC).

RDC is ooit begonnen met de absolute intentie om informatie en diensten te leveren aan radio gerelateerde bedrijven en industrieën. Günter Lorenz, de oprichter en bestuursvoorzitter van het bedrijf, startte in 1986 met FMLIST, ’s werelds meest uitgebreide en up-to-date database voor FM-uitzendingen. Het project ging in 2005 online en werd al snel gevolgd door MWLIST. Inderdaad, een database voor korte-, midden- en lange golf zenders. Aangevuld met de zogenaamde ’tropical bands’ (2300 – 2495, 3200 – 3400 en 4750 – 5060 kHz). 

Uitkijken dus naar de maand december wanneer RDC z’n eerste editie van de Directory of Global Broadcasting, zoals WRTH ook wordt genoemd, uitbrengt. Om het goed te doen, hoeft men enkele exact na te doen wat gedurende 77 voorgaande jaren al gebeurde. De filosofie van RDC indachtig wordt er ook een online versie gelanceerd die gedurende een heel jaar zal worden geüpdatet. Hierdoor wordt het ook makkelijker om in contact te komen met uitgever en redacteuren. (BVP)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx