RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Wordt VRT nog grotere ‘kampioen’ van de herhalingen?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag hebben onze collega’s van de populaire Showbizzsite het over de zoveelste besparingsronde die de VRT treft.

Besparen kan overal, maar het moet ook nog werkbaar blijven!

De afgelopen jaren is het budget van de VRT serieus gekrompen. Vrijdag raakte bekend dat de openbare omroep in de toekomst nog meer zal moeten besparen, tot veertigmiljoen euro per jaar. Dat heeft uiteraard consequenties voor de werkgelegenheid, niet alleen bij hen trouwens. Ook de externe productiehuizen zullen die besparingen mogelijk gaan voelen.

“Onze besparingen zijn begonnen in 2007. De afgelopen twaalf jaar hebben er meer dan zeshonderd personeelsleden de VRT moeten verlaten. Daarenboven zijn er miljoenen bespaard op onze dotatie. Jaar na jaar is hier al heel zwaar ingegrepen. Voor ons is nu de ondergrens bereikt. Wij hopen dat de regering en het Vlaams Parlement dat ook inzien”, vertelde VRT-woordvoerder Bob Vermeir op de website van de VRT.

De vakbonden vrezen dan weer voor het schrappen van tweehonderdvijftig jobs, al zouden er geen ontslagen vallen. Als kijker zou je kunnen stellen dat de openbare omroep ‘makkelijk’ zou kunnen besparen door terug naar de kerntaken te keren. Zijn al die extra digitale radiokanalen wel nodig? En moeten alle zenders inzetten op sociale media? Is het de taak van de openbare omroep om een website met niets dan lifestyle-tips te maken?

Wat is de meerwaarde van De Madammen op Eén? En kan Michel Wuyts de Ronde Van Frankrijk niet beter van vanuit Brussel van commentaar voorzien als hij regelmatig dan toch enkele kilometers van de aankomst in een container op een scherm moet kijken? Eerder raakte bekend dat de VRT niet meer mee zal mogen opbieden om het uitzenden van sportevenementen mogelijk te maken, dat komt er ook nog eens bij.

Besparen kan echt overal gebeuren, maar één en ander moet ook nog werkbaar blijven. De VRT heeft de afgelopen jaren de besparingen gevoeld, zij doen als het ware nog altijd evenveel met minder geld en minder FTE’s. De belastingbetaler mag zich afvragen of zijn zuurverdiende centjes goed besteed worden, dat is zeker het geval.

De openbare omroep kost ons per jaar écht niet veel, zeker niet als je bekijkt wat wij er als kijker voor terugkrijgen. En laten we vooral niet vergeten dat er voor elk wat wils is. Dus ja, er kan bespaard worden op eerder vernoemde items, maar gaat dat het grote verschil geven? De kijkers willen meer en meer beleving, er is steeds meer ‘animatie’ naast het scherm.

Dan denken wij aan Facebook, YouTube, Instagram, enzovoort. Ergens is de kijker ook veeleisender geworden, anderzijds kijken we online massaal naar filmpjes van bedenkelijke kwaliteit. De openbare omroep kan niet anders dan mee evolueren, de vraag is op welke manier dat moet gebeuren en hoeveel rek er nog is om te blijven besparen.

Laten we vooral ook trots zijn op wat de openbare omroep gepresteerd heeft. Eén ding is zeker: we kijken ondertussen op een andere manier naar televisie en doen dat steeds meer op de manier waarop wij dat zelf willen. De tijd dat een zender bepaalde wat en wanneer wij kijken, dat is langzaam maar zeker aan het uitsterven.

De kans is groot dat jij tot die grote groep behoort die uitgesteld naar televisie kijkt, al is het maar om alle oninteressante onderwerpen in bepaalde programma’s of de reclame door te spoelen. Wij voorspellen nog woelige tijden aan de Reyerslaan, in het ergste geval staan ons nog meer herhalingen van FC De Kampioenen te wachten.

° Is getekend: Showbizzsite.be


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx