RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Wordt Netwerk 2 (VBRO/BNL) niet meer verdeeld?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Geruchten over opsplitsing tussen NRJ, TOP en SRV

Van Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle kan moeilijk gezegd worden dat hij veelvuldig communiceert over zijn departement. Integendeel, soms is het zoeken naar de speld in de gekende hooiberg, wegens blijvend afwezig. Zoiets scherpt het roddelcircuit aan, zeker achter de nooit gesloten deuren in de radiosector.

De laatste tijd gonst het weer van ‘geruchten in wandelgangen’. Als na de nodige korrels zout en het scheiden van het kaf en het koren, toch nog meermaals dezelfde verhalen overwaaien, uit verschillende hoeken, dan lijkt er toch wel iets aan de hand. Meer concreet: als hetzelfde nieuws, op korte tijd, driemaal bevestigd wordt, dan wordt het ook écht nieuws.

Geen openbare aanbesteding

Minister Benjamin Dalle zei het eerder zelf in de Commissie Media: hij wist nog niet wat er met het tweede netwerk, dat van VBRO/BNL zou gebeuren. Eerder werd die vergunning ingetrokken. Tot zover de droge mededeling, want er speelt natuurlijk ook altijd wel iets op de achtergrond. Reeds in de zomer van dit jaar werd beweerd dat het netwerk zou opgesplitst worden over de andere (bestaande) netwerken. Maar toen was het nog te vroeg om dit expliciet toe te geven.

Toch lijkt het er steeds meer op dat dit klopt. Meer concreet zou de frequentie 100.2 MHz van dat Tweede Netwerk, in Antwerpen opgenomen worden in het pakket van Stadsradio Vlaanderen. De frequentie 99.0 MHz zou bij het NRJ-pakket gevoegd worden en de 96.3 MHz in Gent bij dat van TOPradio. Everybody happy?

Grijpt lokale radio weer naast de prijzen?

Even terug naar 2016. Bij de voorbereiding van het nieuwe frequentieplan werd in de Commissie Media gesteld dat lokale radio ‘een technische opwaardering’ zou krijgen. Het frequentieplan was zelf niet beschikbaar, dus werd vol vertrouwen uitgekeken naar het bijhorende plan. Maar dat viel behoorlijk tegen. Dat nieuwe plan nam in de stedelijke agglomeraties immers bijna alle frequenties met hoog vermogen op in de netwerk-pakketten.

Een soort her-hergeboorte van de ketenradio’s, die toch eerder als nutteloze bestedingen in het radiolandschap werden bestempeld. Eigenlijk werden toen zowel de radiosector als de Commissie Media, ‘handig’ buitenspel gezet. Omdat er geen meerderheid te vinden was voor een technisch afschaffen van lokale radio, werd dat onderdeel van de sector dan maar technisch aan de kant geschoven. Het duiveltje zat letterlijk in de pas later vrijgegeven ‘details’ van het nieuwe plan.

‘Ketens’ maar geen luisteraars?

Netwerken zenden semi-landelijk uit, dat wil zeggen, bijna uitsluitend in grote steden. Ze bereiken nooit het hele luisterpotentieel, en dat is een behoorlijke handicap voor een degelijke uitbouw. Eigenlijk zijn het kindjes die nooit groot worden. TOPradio heeft na zovele jaren opererend als netwerk een marktaandeel van 0,63%. Dat cijfer haalt NRJ zelfs niet. Na drie jaar blijven ze hangen op 0,34%. Stadsradio Vlaanderen beweert dat hun netwerk niet gemeten wordt.

Al bij al zijn en blijven het luistercijfers waar men moeilijk trots kan op zijn. Toch zouden ze – naar de letter van het decreet – de paradepaardjes van lokale radio moeten zijn, de opwaardering. De vele DAB+ only zenders van DPG Media en VRT halen een veelvoud van het bereik van de netwerken. Er zijn zelfs lokale radio’s die beter scoren. Denk aan het plaatselijke succes van Radio Minerva, Radio Stad, Goldies, RGR en andere City-Music’s. Het is bijgevolg helemaal terecht om zich af te vragen waarom het maatschappelijk belang van lokale radio’s ondergeschikt is aan het belang van kansloze netwerk-ketens.

De ambities van Familyradio en MENT

En hoe zit het met een nieuwe aanbesteding? De groep van Familyradio bereikt vandaag met een aantal lokale zenders meer luisteraars dan NRJ via een netwerk-keten, mét DAB+. Van MENT is niet geweten of daar nog radio-ambities leven. Feit is dat net deze twee organisaties de aanbesteding van het Tweede Netwerk hebben aangevochten. Er mag toch van worden uitgegaan dat dure en langdurige procedures niet zonder enige ambitie werden gevoerd? Zou het dan misschien kunnen dat ze daar nu ‘de rekening voor gepresenteerd krijgen’ door een compleet andere invulling?

Kan dit allemaal zomaar?

Natuurlijk zou een opsplitsing van Netwerk 2 vereisen dat ook het radiodecreet, én het frequentieplan worden aangepast. Zoiets moet bovendien ook besproken worden in de Commissie Media. Maar daar lijkt het vuur (bijna) helemaal gedoofd. Enkel de vooraf ingediende en diplomatisch opgestelde nota’s worden er nog voorgelezen. Toch moet de lokale radiosector blijven hopen dat er nog enige oppositie in hun voordeel gevoerd zou worden.

Vervolgens dient er ook een publieke bevraging te gebeuren, al lijkt dat in Vlaanderen vooral een formaliteit te zijn geworden. Het nodige advies van de Raad van State zou dan weer iets anders zijn. De Europese richtlijnen zijn immers zeer duidelijk: frequenties kunnen enkel openbaar aanbesteed worden. Géén weggevertjes, de verschillende mediaministers hebben het in het verleden allemaal gehad over ‘een grote frequentieschaarste, en een kostbaar goed’.

Zoiets weet ook Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle, naar verluidt zelf een briljant jurist. Gokt hij of iemand van zijn administratie dan misschien op het gebroken verzet van de lokale radiosector? Er lopen toch nog steeds procedures, onder andere tegen de aanbesteding van het vierde netwerk. Of tegen een andere aanbesteding in Antwerpen. It ain’t over till it’s over.

Blijkbaar zitten sommigen toch nog te wachten op een bekendmaking van een nieuwe toekomst voor het Tweede Netwerk. Dat er geruchten zijn is niet vreemd. Het hoort blijkbaar bij het blijven zoeken naar die ooit zo geroemde nieuwe politieke cultuur. Dat die er mag komen is een understatement. (VO)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
22 december 2021 - 16:58 16:58

Voor NRJ zou het wel ideaal zijn om de zenders Gent, Aalst, Brussel, Sint-Niklaas en Antwerpen met elkaar te verbinden. Voor Topradio zou het ook top zijn op voorwaarde dat Aalst 102.7 flink bijgeregeld word en dat zou ook beter zijn voor de 102.9 van Nostalgie die met 103.5 en 103.7 ook geen ideale dekking heeft.

Wim
Wim
24 december 2021 - 11:20 11:20
Antwoord aan  Dimitri

Ze kunnen turnhout 103.9 en genk 104.3 aan top geven en in turnhout de wissel doen zodat srv op 105.1 int centrum zit

Dimitri
Dimitri
24 december 2021 - 15:16 15:16
Antwoord aan  Wim

Wat ook een mooie deal zou kunnen zijn is Topradio Mechelen 104.5, Rievierenland Mechelen 105.9 dat min of meer op Bornem/Buggenhout 107.6 aansluit. Dan kan Nostalgie op Mechelen 104.8, Willebroek 104.9 en Aalst 104.8 uitstralen. Ik zou zeggen laat de 104.9 ervantussen maar dan zit je weer met storingen van Brussel 104.7.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx