RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Wordt 2022 alsnog het jaar van SBS Radio? (audio)

‘De Grote Peter van de Veire SBS-radio’?

SBS Belgium is sedert 1995 actief als mediagroep in ons land, hun stappen en plannen in de mediawereld zijn al even lang voer voor discussie. Aan dat verhaal van de afgelopen 25 jaar lijkt er nu weer een nieuwe bladzijde bij te komen.

Niet op de middengolf, en ook niet landelijk

Na de lancering van de tv-zender VT4, in 1995, duurde het niet lang vooraleer SBS Belgium ook radioplannen had. Het mediabedrijf is de Belgische afdeling van Scandinavian Broadcast System, radio hoort dan bij de core-business. In 1998, toen VT4 nog met een Britse licentie uitzond, testte SBS de voormalige internationale radiofrequentie van TF1, die onder Frans mediabeheer zat. Het bleef echter bij testen, de plannen werden (voorlopig) weer opgeborgen.

Op 31 augustus was VT4-radio plotseling en totaal onverwacht terug via de 1296 kHz. De uitzendingen gebeurden vanuit Orfordness (Groot-Brittannië), bij Ipswich op de kust van het graafschap Suffolk. Omdat ook de BBC World Service deze 600 kW zware (!) zender verschillende uren per dag gebruikte, werden de VT4-programma’s tussenin gedropt.

Drie jaar later, in 2001, werden in Vlaanderen de landelijke erkenningen verdeeld. De SBS mediagroep waagde haar kans, doch greep naast de prijzen. De uiteindelijke winnaars lagen toen lange tijd onder vuur omdat in het kamp van ontgoochelde verliezers ook getwijfeld werd over ‘het correcte verloop van de toewijzingsprocedure, en bezorgdheid over de toenemende concentratie in het medialandschap’.

De bijna overname van Donna

De wrevel bij SBS zou echter niet snel verdwijnen. Niet veel later ambieerde de mediagroep plots de overname van het tien jaar oude Radio Donna, dat bij (en voor) de VRT een zorgenkind was geworden. Politiek stelde men zich vragen over het publieke karakter van Radio Donna. De omroep draaide vooral muziek en heel veel reclame, sommigen vroegen zich af of dit wel tot de kerntaken van de openbare omroep hoorde.

‘Die zender past perfect in ons profiel’ stelde SBS toen, en gaf zo openlijk een mogelijkheid aan voor een eventueel krimpscenario in de beheersovereenkomst. Zover kwam het echter niet, de VRT verdedigde met verve hun ‘financiële melkkoe’, en de politiek ging weer overstag. Hun ontgoocheling drukte SBS in de krant De Standaard in 2006 uit met; ’We hebben de wil, kennis en capaciteiten om ook in Vlaanderen radio te maken. Alleen ontbreekt de politieke wil en blijft de dominante positie van de VRT-radio’s onhoudbaar.’

Geen vierde netwerk

Toch doken de radioplannen van SBS, na twintig jaar als mediagroep actief in België, opnieuw op. In 2016 had toenmalig mediaminister, Sven Gatz, op een vraag in de Commissie Media geantwoord ‘De Vlaamse Regering denkt er niet aan om de private landelijke radiolicenties in de toekomst plots te gaan veilen per opbod’. SBS lanceerde daarop het plan om een vierde landelijk netwerk mogelijk te maken, via een herschikking van de VRT-frequenties! De sterke lobby van de openbare omroep kon toen bekomen dat toenmalig Vlaams mediaminister Sven Gatz een onderzoek zou laten uitvoeren naar de effectieve haalbaarheid van het formeel ingediende plan van SBS.

De VRM voerde die ‘bijzondere opdracht’uit, het rapport is nog steeds online te raadplegen. Het was opmerkelijk dat de VRM onder andere had vastgesteld dat ‘uit de veldsterkte metingen blijkt dat er door het wegnemen van de uitzendingen via 92,0 MHz er geen (goede) ontvangst meer zal zijn van de uitzendingen van KLARA in de binnenstad van Antwerpen, en ook aan de zuidkant van Antwerpen (Berchem)’. Toch wel een straffe conclusie, voor een zendvermogen van 20.000 Watt, vanuit Schoten!

Heynen

NRJ als voorlopige troostprijs

In 2018 kwam er eindelijk meer dan ruis op de radioplannen van SBS, de mediagroep kon het eerste netwerk van semi-landelijke omroepen binnenhalen, alhoewel S-radio een jaar later wel als NRJ werd gelanceerd in de grote steden. Na eerdere, en grotere, pogingen was dit enkel een troostprijs, succesvol is het project zeker ook niet te noemen, met slechts 0,34% marktaandeel, na drie jaar uitzendingen, en na behoorlijke promotie via de tv-zenders van SBS.

Tot ieders verbazing besliste SBS om in augustus van vorig jaar niet mee te doen, aan de eerste erkenningsronde voor landelijke radio sedert 2001. SBS Belgium bleef wel vragende partij voor een landelijke radio, naast het stadsradionetwerk van NRJ Vlaanderen. Toch dienden ze zelf geen dossier in, ‘We bekijken wel een mogelijke samenwerking met een partij die een FM-licentiedossier heeft ingediend’ stelde CEO Jeroen Bronselaer daarover in dit artikel. Hij voegde er nog aan toe ‘de haalbaarheid van een dergelijk partnership verder te onderzoeken.”

Peter Van de Veire?

Die periode zou wel eens voorbij kunnen zijn. De geruchten worden steeds sterker dat Nostalgie binnenkort plaats zou maken voor een nieuwe SBS-radio, en dat de grote man achter de schermen Peter Van de Veire zou worden! Mocht dat eerste waar zijn, dan zou het tweede zeker ook een mogelijkheid zijn: Van de Veire heeft in december van vorig jaar zijn vertrek aangekondigd bij MNM. Hij zal er nog tot en met 1 april 2022 te horen zijn. Er is dezelfde avond nog ‘De grote Peter Van de Veire Sportpaleis Show’, daarna trekt hij de MNM-deur na dertien jaar definitief dicht.

Nieuwe plannen zijn nog niet bekendgemaakt, aangenomen wordt toch dat de vijftigjarige radiopresentator nog niet ‘op pensioen’ vertrekt. Hij reageerde echter (voorlopig) niet op vragen van onze redactie, en dat lijkt vrij logisch. Nostalgie zit immers nog volop in een ronde voor landelijke erkenningen, daarover wordt pas volgende maand beslist. Het is dus ver van ideaal om nu grootschalige veranderingen van aandeelhoudersstructuur, en programmering, aan te kondigen.

Update: lees hier de reactie van Peter Van de Veire.

Hitradio op de frequenties van Nostalgie?

Alhoewel de geruchten over een hitradio op Nostalgie sterk zijn, en informeel ook worden bevestigd door – doorgaans – betrouwbare bronnen, is er natuurlijk pas zekerheid wanneer het daadwerkelijk officieel bevestigd wordt. Nostalgie lijkt een ideale partner te zijn voor een eventuele samenwerking, of overname, door SBS. De omroep heeft al langere tijd te kampen met dalende luistercijfers in de kerndoelgroep. In drie jaar tijd verminderde het aantal luisteraars per week in de doelgroep 18/54 van 645.728 naar 424.579. Dat is een daling met maar liefst 34,24%.

In het segment van de 55-plus luisteraars is dat wel beter, maar die groep is minder interessant voor nationale adverteerders. In dezelfde periode groeide de directe concurrent Joe wél gestaag door, in hetzelfde segment. Met dan ook nog een coronavirus, dat aan de omzetten heeft geknabbeld, zou SBS zeker met een hitradio naar de gunst van de Vlaamse luisteraar kunnen dingen. Officieel nieuws daarover is er waarschijnlijk pas te verwachten na het definitieve afscheid van Peter Van De Veire bij de VRT. (Victor Olsen)

Update 14/01/2022: Het gemiste wederwoord van Peter Van de Veire

Even terug naar gisteren en bovenstaand bericht over de mogelijke betrokkenheid van MNM-boegbeeld Peter Van de Veire bij een al even mogelijke, landelijke SBS radio (die misschien wel of net niet komt). U leest daarin dat we geen reactie ontvingen op onze vraag, of dat klopte. Een dagje later kwam er wel een antwoord. Onze eerdere communicatie was blijkbaar in de digitale nevelen van het internet blijven haperen.

Peter Van de Veire dus: “Heb ik contacten met SBS? Uiteraard. Ik heb er een exclusief televisiecontract. Ga ik daar een nieuwe landelijke zender opstarten? Voor geen meter. Ik ben op dit moment vooral bezig met de laatste maanden MNM. Wat daarna komt, zal moeten blijken.” Et voilà, waarmee ook dit weer duidelijk is.


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Mediawatcher Vlaanderen
Mediawatcher Vlaanderen
16 januari 2022 - 15:18 15:18

Peter ontkent enkel dat hij zou betrokken zijn bij het opstarten van een SBS-radio, niet van een Studio 100-radio…

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door Mediawatcher Vlaanderen
Dimitri
Dimitri
13 januari 2022 - 19:54 19:54

Zou men zich niet beter concentreren op Joe. Dat is zogezegd de bredere muziekzender, alleen draaien ze iedere dag telkens dezelfde platen. Met dit format kan men ook heel wat jongeren bereiken zoals Donna vroeger deed.

Jeroen Van Gelder
Jeroen Van Gelder
13 januari 2022 - 17:25 17:25

Nog een hitradio ? Wie zit daar op te wachten (zie cijfers Q Music & MNM; samen komen ze nog niet aan Radio 2). De jeugd luistert alsmaar minder naar de radio en verkiest kanalen als Spotify en YouTube. Alweer is de groep met het meeste kapitaal (50-65) de dupe (moest Nostalgie inderdaad verdwijnen). Bij Joe lachen ze al in hun vuistje, want zo kunnen ze hun jukeboxradio nog meer laten opbrengen. (Waarom Jukebox radio ? Daar zitten ook maar 100 plaatjes in).

HermB
HermB
13 januari 2022 - 13:10 13:10

“55-plus luisteraars is dat wel beter, maar die groep is minder interessant voor nationale adverteerders.”

Ik zou graag eens wetenschappelijk onderbouwde argumenten horen van die alleswetende nationale adverteerders over de reden waarom de meest kapitaalkrachtige groep de minst interessante is.

Deze holle bewering wordt continu herhaald zodat iedereen het ook begint te geloven, want dat doet herhaling, een techniek dit in de (extreem-linkse en extreem-rechtse) politiek vaak wordt gebruikt. Maar daarom is ze nog niet waar.

RCL
RCL
13 januari 2022 - 16:51 16:51
Antwoord aan  HermB

iedereen weet toch dat jonge luisteraars van 20 jaar massaal bruistabletten voor de afwasmachine, elektrische BMW’s en Hello Fresh-paketten kopen. En als je dat niet gelooft…

Jeroen Van Gelder
Jeroen Van Gelder
13 januari 2022 - 17:28 17:28
Antwoord aan  HermB

Zogezegd zouden 50 plussers hun koopgedrag al bepaald hebben en niet meer vatbaar zijn voor reclame. Truut in pakjes, want ik heb op m’n 52 ook die vreselijke limonade van Ritchie gekocht omdat het er in de reclame lekker uitzag.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx