RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Worden Russische media onterecht geblokkeerd?

Sinds de Russische president Poetin besliste om Oekraïne binnen te vallen volgen de Westerse sancties tegen het land elkaar in een sneltreinvaart op. Ook de distributie van diverse mediakanalen in Europa moesten er aan geloven. Maar dat is niet naar de zin van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), burgerrechtenorgansatie Bits of Freedom en internetproviders. 

De blokkade van de Russische staatsmedia in zowat heel Europa vinden zij haaks staan op de principes van de democratie. Televisiezender Russia Today en mediabedrijf Sputnik werden geweerd op initiatief van de Europese Unie. Heel snel na het begin van ‘de speciale missie’ had voorzitter Ursula von der Leyen dit al aangekondigd: “We ontwikkelen instrumenten om hun giftige en schadelijke desinformatie uit Europa te weren”.

In eerste instantie maakte de boycot in Nederland niet veel uit omdat Russia Today er niet op de kabel zit. Dat werd anders toen de uitzendingen ook verdwenen van het internet. Het gezamenlijke protest van de drie organisaties wordt nu voorgelegd aan het Europese Hof. Daarbij wordt benadrukt dat het niet om de inhoud van de zenders gaat, want die wordt wel degelijk als partijdig ervaren. Maar “desinformatie dient in een rechtsstaat niet bestreden te worden met censuur”, aldus algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

De coalitie wil dat het Europese Hof het belang van het blokkeren van de propaganda afweegt tegen het recht op informatie. “Dit is een politiek besluit zonder rechterlijke toetsing’, zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom. “De beslissing informatie ontoegankelijk te maken hoort niet in handen te zijn van onze regeringsleiders, maar in die van onafhankelijke rechters”. (FD)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx