fbpx

RadioVisie

  • .
    .

WK: Engeland scoorde vooral in de hitparade

Will Tura en de Strangers

Bij gebrek aan veel actie in de Vlaamse radiowereld (of is het gebrek aan marketing van de omroepen?) richtte onze redactie zich even op de muziek van de radio. Die verzacht de zeden, het is anderzijds welkom als opwarmer van evenementen, zoals voetbal. Na een bijna perfect parcours van de Rode Duivels op het WK Voetbal, en na alle Franse colère in de halve finale, kunnen we leven met een beste derde plaats voor ‘Red’.

Toch ontbrak er iets: nadat Vrouwenraad Damso de bel aanbond, is er geen echt denderend WK-lied meer gekomen. Nochtans kunnen voetbalsongs zeer succesvol zijn. In 1982 stond Will Tura met het lied ‘De Rode Duivels gaan naar Spanje’ maar liefst tien weken in de Top 30, met als hoogste positie een nummer 4. In het topjaar 1986 was het de beurt aan de Strangers, die met ‘We gon nor Mexico’ eveneens tien weken in de hitparade stonden, en tot nummer 3 raakten.

Stil aan de radiokant

In het jaar waarin de Duivels zelf een hoogste nummer 3 haalden, was het vooral stil op de radio. Waarschijnlijk zal ‘Waar Is Da Feestje’ van de Pitaboys die stilte op de pleinen en in de cafés nog wel hebben ingevuld. Dat nummer is van de jaarovergang eind 2010, en nog van vele andere feestjes daarna.

Tom Waes, Natalia, Pat Krimson, Rinus, en andere remakes van België, probeerden in 2018 nog in het gat te zingen, doch zorgden vooral voor een trop is teveel. Tom Waes kon zijn ‘Dva Vodka’, toch nog vijf weken in de Vlaamse hitparade houden, en een hoogste nummer 8 scoren.

Engeland Euro 96

Onze laatste tegenstander op het WK, Engeland, hadden we natuurlijk liever in de finale gezien en geklopt. Toch klopten zij onze voetbaltrots met nu al voor de vierde keer hetzelfde voetballied op de hoogste positie in de Engelse hitparade. 

Voor Euro 1996 brachten de komieken David Baddiel en Frank Skinner een voetballied uit, samen met Ian Broudle van The Lightning Seeds. ‘Three Lions, of Three Lions (Football’s Coming Home)’ is nu al 22 jaar lang het voetballied van het Engelse Team. Het nummer werd al vijf keer uitgebracht: in 1996, 1998, 2002, 2006, en dit jaar.

Vier keer op nummer 1

‘Three Lions’ bleef ook scoren, het stond een week op nummer 1 in 1996, zakte toen weer, en kwam later opnieuw een week opnieuw op nummer 1 terecht. Een herwerking in 1998 stond uiteindelijk zelfs drie weken op nummer 1. En nu was het een vierde keer prijs: sinds vorige week behaalde het lied nogmaals de koppositie in Engeland! Voor een re-entry tellen de nieuwe downloads zelfs maar half mee, en toch lukte het!

‘Three Lions’ is daarmee het eerste nummer dat vier keer op nummer 1 staat met dezelfde artiest(en). Zoiets lukte eveneens voor ‘Mambo N°5’ van Lou Bega, of ‘Do They Know It’s Christmas Time’ van Band Aid, doch zij raakten geen vier keer op  de eerste plaats. Voor de kleine finale tussen België en Engeland maakten een paar Vlamingen zelfs de parodie ‘Not Coming Home’ op het nummer!

Zoutelande

Dit weekend kon Sam Jespers, directeur van de Vlaamse Ultratop, eveneens een record aankondigen: het nummer ‘Zoutelande’ van Bløf en Geike Arnaert veroverde opnieuw de hoogste plaats en staat nu voor de 21e week op nummer 1. Het was een ideaal naamkaartje voor hun optreden op TW Classic vorige zaterdag. 

Het vorige record stond op Tourist Le MC ft. Spiritually Wally, die met ‘Horizon’ twintig weken op nummer 1 stonden. De Fixkes haalden met ‘Krvaagetaan’ negentien weken, Kabouter Plop met ‘Het Ploplied’ achttien weken, en Van Echelpoel met ‘Ziet Em Duun’ zestien.  Daarna volgen Mama’s Jasje, tweemaal K3 en Slongs Dievanongs eveneens met zestien weken.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag
Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun
Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is
Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck.
Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er
De eerste dag van de publieke omroep Vandaag is het precies 65 jaar geleden dat
“Of het Vlaamse publiek al vertrouwd is met het digitale radioluisteren?”, dat wilden de heren
De openbare omroep RTBF mag van de regering van de Franse Gemeenschap de twee provinciale

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
RadioVisie goes «web push»: nog sneller op de hoogte van ons nieuws

Vlaanderen strijdt mee voor NTR Podcastprijs 2018

Het Middagblad van 14 & 15 juli (video)

Startschot voor ‘Radio 2 Zomerhit 2018’ (video)

Het Middagblad van 13 juli

Nieuwe jingles voor NPO 3FM (audio & video)

Sluiten