RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

België boven op NTR Podcastprijs 2023

Eva Vanderstricht en Hanne Volckaert wonnen zondag 14 mei de NTR Podcastprijs 2023. Hun podcasts kregen respectievelijk de eerste en de tweede prijs. Ze moesten het opnemen tegen acht andere genomineerde jonge podcastmakers uit Nederland en België.

De NTR Podcastprijs is dé aanmoedigings- prijs voor jonge makers uit Nederland en België. Jaarlijks worden uit de inzendingen tien genomineerden geselecteerd. Deze genomineerde inzendingen zijn in deze podcast te beluisteren. Uit de genomineerden wordt een winnaar gekozen door een vakjury.

De finale vond op zondag 14 mei plaats in TivoliVredenburg in Utrecht, tijdens het NPO Luister Podcast Event. De jury onder voorzitterschap van Maya Schepers, secretaris audio bij het NPO Fonds, was zeer te spreken over de kwaliteit van de tien genomineerde producties en heeft zich tijdens het luisteren geen enkel moment verveeld. Er is volop geëxperimenteerd, merkte de jury verder op, en veel makers hebben boeiend archiefmateriaal kunnen opduiken. Bij haar eindoordeel heeft de jury vooral gelet op originaliteit, verhaalopbouw en gebruik van het medium.

De eerste prijs

De Belgische Eva Vanderstricht won en maakte met Tati’ een aangrijpend, intiem verhaal over haar familie, waar de onderlinge verhoudingen onder druk kwamen te staan toen Eva’s stiefvader vertelde dat hij een onvervulde kinderwens heeft – die al bijna in vervulling zal gaan. De jury was er onder de indruk van dat Eva alle betrokkenen heeft kunnen spreken en de juiste vragen stelt op precies het juiste moment. Ook de manier waarop Eva zichzelf heeft verwerkt in dit verhaal dat zo dicht bij haar staat verdient een pluim. ‘Kortom, een verhaal dat er met kop en schouders bovenuit stak!’ zo eindigt de jury haar rapport.

° Eva Vanderstricht (1997) studeerde in 2022 af met haar radiodocumentaire ‘Tati’. Daarvoor behaalde ze haar diploma Journalistiek in Gent. Ze maakt podcasts over theater, muziek en cultuur en persoonlijke verhalen. Daarnaast gaat ze graag op muzikale ontdekking in de studio.

De tweede prijs

De eveneens Belgische Hanne Volckaert nam de tweede prijs in ontvangst met Solastalgie, waarin ze haar klimaatangst in geluid vangt. ‘Een poëtisch, relevant verhaal waarin met klank is gespeeld,’ oordeelt de jury. De pertinente vragen over verantwoordelijkheid en machteloosheid die het audioverhaal oproept zullen de juryleden lang bijblijven.

° Hanne (1998) studeerde Radio aan het RITCS. Daarnaast behaalde ze een diploma Journalistiek op de Erasmushogeschool Brussel. Naast een klassieke radiomaker als redacteur daagt ze zichzelf uit om haar eigen grenzen te zoeken. Dat doet ze door het maken van audiofictie, soundscapes en muziek. Haar nieuwsgierigheid, haar emoties en haar interesses weerspiegelen zich in haar werk.

Publieksprijs en coachingbon

Er was ook nog een publieksprijs te vergeven, die de Nederlandse Loes de Groen in ontvangst mocht nemen. Zij maakte met ‘Achter de gordijnen’ een verhaal over een ouder koppel waarvan de een dementie heeft. Met bijna der tig procent van de ruim drieduizend stemmen liet Loes de andere genomineerden achter zich.

Heynen

Tot slot reikte de Dutch Directors Guild, de vakvereniging voor regisseurs, ook een prijs uit. De Nederlandse Elène Zuidmeer, die het verhaal ‘Alles wordt beter’ maakte, kreeg een coachingsbon waarmee zij begeleiding van een ervaren maker kan krijgen bij haar verdere carrière.

Alle genomineerde inzendingen, aangevuld met interviews met de makers, zijn terug te luisteren in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs.

° Fotocredits: Emma Pot/NTR


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx