RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Winamp komt (eindelijk) met nieuwe versie, bèta-testers gezocht

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er komt, na jaren van speculatie, dan toch eindelijk een nieuwe versie aan van de iconische muziekspeler Winamp, zo blijkt uit een update van de website winamp.com. Daar wordt ook een oproep naar bèta testers gelanceerd.

Er zijn nog weinig details bekend, maar AudioValley is al een tijdje bezig met de samenstelling van een nieuw ontwikkelingsteam, onder leiding van onze landgenoot Jeremy Scheppers. De nieuwe speler zal in elk geval geschikt zijn om ook naar podcasts en radio te luisteren.

“We bouwen Winamp voor de volgende generatie”, schrijven de makers. “Dit wordt niet zomaar een update, maar een heel nieuwe versie.” Op de site staat verder dat Winamp zich richt op het verbinden van luisteraars met hun favoriete muziek en artiesten. Winamp zegt artiesten en audiomakers in elk geval meer controle te geven over hun content. “We helpen je om in contact te komen met fans en willen bijdragen aan een eerlijk inkomen.”

Het op zichzelf staande programma was een van de meest populaire mediaspelers om mp3’s en video’s af te spelen. Dat was in het tijdperk voor de streamingdiensten aan hun opmars begonnen. Volgens de huidige eigenaars heeft Winamp, dat sinds 1997 bestaat, wereldwijd nog steeds 80 miljoen actieve gebruikers. Typerend waren zijn retro skins en geanimeerde visualizers, die meebewogen met de muziek die je aan het spelen was.

Winamp werd destijds ontwikkeld door Nullsoft, een bedrijfje van twee studenten uit het Amerikaanse Utah. De autonome muziekspeler, later ook videospeler, speelde een cruciale rol in de wereldwijde doorbraak van het mp3-formaat voor muziekfiles. Nullsoft werd al na twee jaar voor 80 miljoen dollar verkocht aan America Online (AOL).

Bij de release van Winamp-versie 5.66 op 20 november 2013 kondigde AOL aan dat Winamp.com op 20 december 2013 zou worden stopgezet en na die datum niet meer voor download zou worden aangeboden. Uiteindelijk werd Winamp in 2014 overgenomen door de Belgische Radionomy Group, vandaag Audio Valley. Al was het Audio Valley in de eerste plaats te doen om Shoutcast, dat in dezelfde portefeuille zat.

De laatste update van Winamp, versie 5.8, stamt uit 2018. Je kunt die nog steeds downloaden. Toen werd al voor 2019 een grondige make-over beloofd, maar daar kwam niets van. Nu lijkt Winamp voor een modernere insteek te kiezen, met een nieuwe website en een nieuw logo. Op de site kunnen mensen zich inschrijven voor een testversie van het programma, al is nog niet bekend wanneer die van start gaat.

Los van Winamp bestaat ook het ‘Winamp Community Update Project‘ (WACUP), die wel nog eigen updates bleef uitbrengen met bugfixes en verbeteringen, maar die groepering heeft geen relatie met Audio Valley. Daarnaast is er sinds 2008 ook de Russische kloon AIMP, waarvan recent de versie 5.00 werd losgelaten.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1462: Radio Contact, Winamp, Hans Van Goethem

• Wallonië: Radio Contact keert terug naar Ibiza-villa • Er is er eentje jarig: MP3-speler Lees verder

Duitsland: SWR verlegt de grenzen van de mobiele radio-app

Muziekstreamingdiensten vormen een steeds grotere uitdaging voor radio. De Duitse publieke omroep SWR gaat in Lees verder

Blad 1365: Sam en Pien, Robin, Zortam, Vink

• Studio Brussel: Sam De Bruyn en Pien Lefranc samen in de spits • MNM’s Lees verder

Blad 980: Spotify, Cleanvoice, MNM

• Spotify brengt Netflix-hub uit • Cleanvoice helpt uw podcasts opschonen • MNM plantte een Lees verder

Blad 973: Sky Radio, Windows 11, Patricia Paay (video)

• Kerstmis sluipt stilaan binnen bij Sky Radio • Microsoft komt met nieuwe Media Player Lees verder

Blad 969: Relisten, Findaway, Sono Jingles (audio)

• Relisten: spelen met playlists van radiostations • Spotify wil ook audioboeken brengen • Nieuwe Lees verder

Blad 956: FRSHolland, LatencyMon, Maite Goossens (video)

• FRS Holland: voor de fans van de kortegolf • LatencyMon: wat u moet weten Lees verder

Blad 952: Sky Radio, Amazon Echo, Radio 2

• Ed Sheeran is perfecte muziek om bij te werken • Stemassistenten in de bres Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x