RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Wim T. Schippers is 80: tijd om Ronflonflon te (her)ontdekken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Gisteren, 1 juli, werd Wim T. Schippers 80 jaar. In Vlaanderen is hij niet het levende icoon dat hij in Nederland al tientallen jaren is. Nochtans kent u hem minstens als de Nederlandse stem van Ernie in Sesamstraat (hij speelde daarin trouwens ook Kermit en andere figuurtjes). En zonder Schippers zou er wellicht ook nooit een Vlaams radioprogramma als Het Leugenpaleis hebben bestaan.

Onder meer Barend Servet (gespeeld door IJf Blokker) en Sjef van Van Oekel (gespeeld door Dolf Brouwers) waren destijds tv-creaties uit het onmetelijke creatieve brein van Wim T. Schippers. Het zou ons hier te ver leiden om de ganse carrière van de 80-jarige programmamaker, acteur, stemacteur, schrijver, presentator en beeldend (popart-)kunstenaar uit de doeken te doen. Die kun je elders al uitgebreid vinden, met Wikipedia als startpagina.

Een van de onsterfelijke hoogtepunten van Schippers was zijn wekelijkse radioprogramma ‘Ronflonflon (avec Jacques Plafond)’, dat Schippers op woensdag voor de VPRO maakte. Het liep van 10 oktober 1984 tot 30 januari 1991, 328 afleveringen op rij, zonder zomerstops te nemen (al werd het soms vooraf opgenomen, inclusief het weerbericht, zelfs al zat dat er dan vaak compleet naast).

Het programma liep op Hilversum 3 eerst tussen 15:00 en 16:00 uur, om een jaar later naar het voor de luisterdichtheid betere tijdstip tussen 17:00 en 18:00 uur te verhuizen. Vanaf 1989 was het (in herhaling) ook te horen op Radio 5. Vooral bij middelbare scholieren sloeg het programma enorm aan.

Ronflonflon – de naam was gebaseerd op het namaak-Frans dat in Amsterdam gangbaar was – leek een compleet chaotisch radioprogramma maar, vergis je niet, script-technisch was alles van A tot Z uitgeschreven. Het was een even kunstzinnig als absurdistisch hoorspel dat op de radio in onze lage landen nooit nog zijn gelijke zou kennen, weliswaar met Het Leugenpaleis van Bart Peeters en Hugo Matthysen als verdienstelijke tweede.

Jacques Plafond was uiteraard Schippers zelf. Hij praatte steevast los door de gedraaide platen heen. Tot de vaste typetjes behoorden onder meer Wilhelmina Kuttje junior, Jaap Knasterhuis en Etna Vesuvia, vertolkt door zijn ‘partners in crime’ Clous van Mechelen, Janine van Elzakker, Jan Vermaas en Rogier Proper. ‘De krant van gisteren’ en ‘Wie zullen we nu weer eens bellen?’ waren enkele vaste rubrieken.

Ronflonflon was het enige radioprogramma met “100% gesproken woord en 100% muziek”. Voor elk item maakte Schippers zelf de jingles, in totaal meer dan honderd. Schippers schreef ook zelf wekelijks nieuwe liedjes voor de show.

De VPRO heeft – gelukkig – bijna alle uitzendingen bewaard, deels op band, deels op geluidscassette van de Publieksservice van de VPRO. Fans en luisteraars zorgden er in de loop der jaren mee voor dat de online-collectie – 330 afleveringen met de extra’s er bij – vandaag helemaal compleet is. Je vindt ze hier terug of je kunt ze als podcast herbeluisteren. Er bestaat ook een rijk gestoffeerde weblog.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
2 juli 2022 - 21:53 21:53

Ischa Meijer wordt 80 in 2023, enfin, zou.

Maar een archief heeft ie al.

https://www.vpro.nl/programmas/ischa-meijer.html

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx